«ΤΟ “ΠΑΜΕ ΖΑΚΥΝΘΟ” ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ … ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ»
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΕΔΩΣΕ Ο κ.ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 400 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΝΙΑΣ» ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΟΤΙ «ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ, ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Ε ΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΙΔΙΟΤΥΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ .
 ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ.
 ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΗΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ «ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ».
 
Αντώνης Νικολουδάκης (Αντιπρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Ζακύνθου)

«Είναι  βέβαιο ότι τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Ήταν η χειρότερη χρονιά στο διεθνή τουρισμό.
Εκτιμούμε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα, όπως και στη Ζάκυνθο, θα κινήθηκε σε ποσοστό κάτω από το 30% με 25 %,  αριθμός συντριπτικός.
Η απώλεια ευθέως και πλαγίως στο τόπο αλλά και στα θέρετρα όπως η Ζάκυνθος, είναι ξεκάθαρα πολύ μεγάλη.
Με απλοϊκή εκτίμηση, μιλάμε για ένα ποσό που ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια την περασμένη χρονιά και φέτος αυτά που χάθηκαν ξεπερνάνε τα 400 εκατομμύρια.
Είναι απώλεια που δεν αναπληρώνεται με τίποτα, ότι τεχνικές και να βρει η κυβέρνηση.
Τώρα το θέμα είναι πως θα διαχειριστούμε το χειμώνα και πως θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σαιζόν.
Θα έχουμε ένα 6μηνο οικονομικής πενίας, θα υπάρξουν κρατικά βοηθήματα που θα ελαφρύνουν τη ζημία. όμως δεν θα αποκαταστήσουν την τεράστια απώλεια. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να διαχειριστούν τα διαθέσιμα που έχουν, διότι με αυτά θα φτάσει ο Ιούνιος,  προτού ξαναδεί έσοδα η Ζάκυνθος. Θα απουσιάσουν οι προκαταβολές του χειμώνα
Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό, θα πρέπει, παρά αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οι επαγγελματίες να ανασυνταχθέν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ηττοπάθεια να επικρατήσει, πρέπει να δώσουμε μάχη για το χειμώνα και επανάκαμψη το καλοκαίρι
Η επόμενη χρονιά θα είναι μετάβασης και προσαρμογής, θα φτάσουμε στο 70% εισροών και ίσως το 2022 να φτάσουμε στα επίπεδα του 2019. Θα έχουμε χάσει 3 χρόνια από αυτή τη κρίση.
Πολύ περισσότερο από ποτέ οι αυτοδιοικητικές αρχές και το κράτος, οφείλουν να στρώσουν το δρόμο, για να μπουν οι επιχειρηματίες σε δρόμο ανάκαμψης. Πρέπει να προχωρήσουμε σε υποδομές του  νησιού. Κάθε προορισμός στην Ελλάδα, θα παλέψει λυσσαλέα, να διεκδικήσει το μερίδιο, από μία πίτα μειωμένη.
Θα πρέπει να δέουμε τη μάχη ,όχι μόνο οι επαγγελματίες, αλλά και  δήμος και περιφέρεια και κράτος , να ανοίξουν δρόμους, να βοηθήσουν τους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν.
Η περιφέρεια πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο . Εγώ και ο αντιδήμαρχος ο κ. Βαρβαρίγος ,σε συνεργασία με τον νέο αντιδήμαρχο τουρισμού τον κ.Μαρίνο, αυτό που θ α κάνουμε είναι, να επιμένουμε  να διεκδικήσουμε κονδύλια.
Η περιφέρεια διαθέτει σοβαρά και υψηλά κονδύλια, άρα μπορεί να δώσει χρήματα.
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συντονισμένη τοπικά δράση, για την ενίσχυση του τουρισμού. Αυτό πρέπει να συμβεί. Έχουμε την τύχη να έχουμε έτοιμο σχέδιο προώθησης του τουρισμού, που έχει μείνει χωρίς χρηματοδότηση εδώ και 3 χρόνια. Πήραμε φέτος 30.000 € , από τα 100 που είχαμε ζητήσει από το δήμο, όμως αν και είναι καλό ποσό, είναι μικρό δεδομένης της κατάστασης.
Εμείς θα επικοινωνούμε με  την περιφερειακή αρχή και την αντιπεριφέρεια. Είχαμε μία πρώτη συζήτηση με τη κ.Κρατσα και ζήτησα να μπορέσει η περιφέρεια να χρηματοδοτήσει. Η απάντηση ήταν θετική, μένει να καταθέσουμε την πρόταση. Εκεί θα δοκιμαστούμε όλοι και εμείς… δήμος και περιφέρεια πρέπει  να χρηματοδοτήσουν το τουρισμό.
Περιμένουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης που είχαμε ο δήμος, το προηγούμενο διάστημα. Εμείς στήριξη οικονομική θα ζητήσουμε και τό δήμο και από περιφέρεια.
Επιβίωση του νησιού στην πραγματικότητα. Ο διορισμός του κ. Μαρίνου είναι θετική εξέλιξη, είναι επίμονος και αποφασιστικός. Θα έχουμε συνάντηση που θα του παραθέσει τα σχέδια του δήμου για να ζητήσω και τη δική του συμβολή στη διεκδίκηση κονδυλίων. Είναι αποφασιστικός άνθρωπος που θα βοηθήσει να διεκδικήσουμε.
Είναι πολύ σωστό να υπάρχει δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος στο πιο σοβαρό οικονομικό τομέα του νησιού. Ο τουρισμός είναι ο καταλύτης ο οικονομικός και θα έπρεπε και ο δήμος να έχει προχωρήσει στην αυτόνομη  διεύθυνση τουρισμού, κάτι που θα συνεχίζουμε να πιέζουμε για να γίνει.
Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού , θα γίνει άμεσα , γιατί δυστυχώς με τη δυστοκία του καλοκαιρού αδράνησε.
Οφείλουμε στα μέλη, να μη δρούμε μονάχα αυτοβούλως και ενημερωτικά, αλλά να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, ώστε να πατήσουμε γκάζι και να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε σοβαρά.
Το πρόγραμμα ΠΑΜΕ ΖΑΚΥΝΘΟΣ ήταν ιδέα που ξεκίνησε από την επιτροπή μετά από προτροπή του βουλευτή. Οι ξενοδόχοι προσέφεραν ειδικές τιμές σε πλατφόρμα του επιμελητηρίου με χορηγία που έκανα εγώ προσωπικά και μπόρεσε να φέρει καλά αποτελέσματα.  Δούλεψε η πλατφόρμα, όχι όμως όσο θα θέλαμε. Μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη  συμμετοχή. Νομίζω  ότι δεν επικοινωνήθηκε αρκετά έντονα, από επιμελητήριο και δήμο η ύπαρξη της σελίδας. Επικοινωνήθηκε για  εσωτερική κατανάλωση περισσότερο.
Ας μην επιτρέπουμε να μας καταβάλει η ηττοπάθεια. Η επόμενη χρονιά θα είναι σημαντικά καλύτερη κα θα πρέπει να ελιχτούμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Εμείς θα βοηθήσουμε τους επαγγελματίες και   με σεμινάρια».

 
  • ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent