ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΗ | «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ , ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΕΝΩ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΤΕΠ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 23,1% ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Χριστίνα Τετράδη (Αντιπρόεδρος ΞΕΕ -  Πρόεδρος Συλλόγου Ξεν/χων Λαγανά – Πολιτευτής Ν.Δ)
ΔΕΥΤΕΡΟ  ΚΥΜΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Είναι πολύ σημαντικό ότι ανοίγει ο προορισμός, δυστυχώς στο τέλος της περιόδου αλλά δημιουργεί ένα θετικό κλίμα για τις κρατήσεις του χρόνου. Δεν μιλάμε για πάρα πολλές αφίξεις, μιλάμε για μικρό αριθμό. Θεωρώ ότι ταβάνι θα είναι οι  5000 επισκέπτες ,με την προϋπόθεση ότι θα δούμε επισκέπτες και μέσα στο Νοέμβριο. Σήμερα ήρθε η πρώτη άφιξη και αν το κλίμα είναι καλό θα μπορούσαμε να μπούμε στο Νοέμβριο
Όλα εξαρτώνται από τη διάθεση των πελατών αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Αυτά τα προγράμματα της νεολαίας δεν θα λειτουργήσουν, ο Λαγανάς ελάχιστα θα λειτουργήσει, περισσότερο θα λειτουργήσουν ξενοδοχεία που κλείνουν συμβόλαια με την TUI.
Στην πραγματικότητα οι επιχειρήσεις λειτουργούν, για να συμψηφίζουν προκαταβολές. Δεν έχουν ταμειακές εισπράξεις, έχουν έσοδα … τα ξενοδοχεία που είχαν καλές πληρότητες ήταν αυτά που λειτούργησαν με εγγυημένα να συμβόλαια. Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι που όπως έχουμε ξαναπεί διαχειριζόμαστε τη ζημιά.
 Η επιβίωση του τουρισμού θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη στήριξη των επιχειρήσεων και του κλάδου. Η κυβέρνηση  περίμενα να δει πως θα πάει η σαιζόν. Τώρα είναι ώρα αποφάσεων και ενεργειών που θα είναι γενναίΕς και τολμηρές. Το κομμάτι της ρευστότητας είναι κομβικό για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν το χειμώνα. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση μίας σειρά μέτρων. Στόχος μας είναι να περιγράφουμε την πραγματικότητα που είναι πολύ σκληρή. Απαιτούνται μέτρα που να έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις οφειλών, απαιτείται η ενίσχυση προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με την οικονομική ενίσχυση. Οι απαιτήσεις που είχαμε σε χρηματοδοτικές ανάγκες ήταν στο 1,7 δις… είχαν εγκριθεί τα μισά και έχουν εκταμιευτεί γύρω στα 150 εκατομμύρια.
Ότι έχει να κάνει με τις τράπεζες είναι προβληματικό. Μπήκαμε σε μία πανδημία οικονομική, πέρα της υγειονομικής, ερχόμενοι από μία προβληματική κατάσταση.
 
ΕΡΕΥΝΑ ΙΤΕΠ
Έγινε εβδομαδιαία καταγραφή της πληρότητας και των τιμών , συμμετείχαν γύρω στο 40% των επιχειρήσεων, με  υγειονομικά πρωτόκολλα
Στην αρχική έρευνα είχαμε διαπιστώσει ότι σκόπευε να ανοίξει το 84%. Το 65% πήρε υγειονομικά πρωτόκολλο αλλά  το 60% λειτούργησε. Είδαμε ξενοδοχεία να ανοίγουν και να κλείνουν σε 15 ημέρες.
Η μεσοί πληρότητα ήταν στο 23 % , πανελλαδικά και η διακύμανση είναι πολύ μικρή από 20-25% , περίπου σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκε και η Ζάκυνθος. Περιμέναμε ότι θα πάμε καλά το Σεπτέμβριο όμως το κλείσιμο της βρετανικής αγοράς καθήλωσε τον τουρισμό μας. Ζητούσε η δική μας χώρα αρνητικό τεστ. Είτε εμείς σαν χώρα, είτε οι πελάτες μας προσπαθώντας για την ασφάλεια, ήταν τροχοπέδη σε αυτό που περιμέναμε,  για μία καλή περίοδο. Δεν ήταν τουριστική περίοδος αλλά περίοδος των λοιμοξιολόγων.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε, υπολογίζουμε να φτάσουμε στο 50% του 2019, στην επόμενη σαιζόν. Τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί, η οικονομία θα πάρει χρόνο να ανακάμψει και ο κόσμος δεν θα του είναι εύκολο να ταξιδέψει.
Πλήρης ανάκαμψη φαίνεται για το 2024 ή και το 2025
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν όλοι… να είμαστε όλοι εδώ…
Όλοι οι ξενοδόχοι έβαλαν πλάτη και άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους… διαχειριστήκαμε ζημιά… σίγουρα όλοι έβαλαν δικά τους χρήματα… Οι περισσότεροι λειτουργήσαμε συμψηφίζοντας προκαταβολές…
Χρήματα για να καλυφτούν μισθοδοσίες, έβγαιναν από ότι χρήματα υπήρχαν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Όλοι λειτουργούσαμε παίρνοντας δάνεια και διαχειριζόμενοι τη ζημία.
Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει γενναία μέτρα γιατί η επιβίωση θα εξαρτηθεί από τη στήριξη
Στο ΙΤΕΠ θα κάνουμε και άλλη μια έρευνα, που θα μιλάει για τα έσοδα και τους τζίρους, επίσης θα δούμε πως πήγε η απασχόληση, τι έγινε  με τα μέτρα και ποια ήταν τα πραγματικά αποτελέσματα.
  • ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent