ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , Ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΙΛΗΣΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΣΤΟ IONIANRADIO.GR, ΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΤΙΜΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΗΝΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ, ΣΦΑΓΕΙΑ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Θεόδωρος Βασιλόπουλος (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας)
«Εδώ και μέρες σχεδιάζαμε με τον κ.Κουρή να έρθουμε στο νησί , βρεθήκαμε σήμερα εδώ για 1 τριήμερο επαφών με διάφορους φορείς.
Ξεκινήσαμε και συζητήσαμε το θέμα με την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας. Ευθυγραμμίζονται οι προτάσεις της Ζακύνθου, με αυτές της δυτικής Ελλάδας. Πρέπει πραγματικά να δούμε, τι θα σχεδιάσουμε,  για να καλλιεργήσουμε τη κορινθιακή σταφίδα. Μέσα στον επόμενο μήνα, θα πρέπει να βρεθεί η λύση. Κάποτε αυτό το προϊόν, το βάζαμε ενέχυρο. Προσπαθούμε την αναδιάρθρωση που έπρεπε να είχε γίνει χθες.
Η Ευρώπη δίνει πολύ ωραία εργαλεία. Η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει με τα ποιοτικά προϊόντα. Αν λίγο έξυπνα φτιαχτούν ομάδες παραγωγών, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Ήδη τα μοντέλα σε όλη την χώρα, αλλά και την Ευρώπη οδηγούνται εκεί. Το στοίχημα μας, είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση. Από εκεί ξεκινάμε. Αν το καταφέρουμε και πείσουμε κόσμο, μπορούμε να γίνουμε εξωστρεφείς. Ο αγρότης μπορεί να πάρει περισσότερες ενισχύσεις αν οργανωθεί. Πρέπει να στρέψουμε όλες μας τι κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
Από την άλλη δεν μπορούμε να έχουμε τόσα κριτήρια αναξιοποίητα.
Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ινστιτούτο αμπέλου. Πρέπει να δούμε την άρδευση, να  ποτίζουμε τη σταφίδα μας. Δεν μπορούμε δυτική Ελλάδα και τα νησιά που έχουμε τόσο νερό να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το νερό.
Έχω διατελέσει ως πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης αγροτών της χώρας. Φταίμε κι εμείς όχι μόνο η κυβέρνηση που δεν προασπίζουμε τα συμφέροντα μας. Υπάρχουν ευκαιρίες που δυστυχώς δε τις πιάνουμε.
Κάναμε σειρά επαφών με μεταφορείς, ελαιοπαραγωγούς.. υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά του πυρήνα και φοβόμαστε μήπως μείνουν οι ελιές αμάζευτες.
Είμαι εδώ να γεφυρώσω τις 2 πλευρές. Προσπαθώ και σήμερα συνέλεξα στοιχεία, θα τα μεταφέρω στα πυρηνουργεία  Αχαΐας, ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή
Έκανα πρόταση να γίνει πυρηνουργείο εδώ στη Ζάκυνθο, ώστε να συνεργάζονται με πιο καλό τρόπο τα ελαιοτριβεία
Ανοίξαμε και τον άξονα της υπεραξίας του ζακυνθινού λαδιού, που είναι το καλύτερο στο κόσμο. Η Ζάκυνθος έχει σοβαρό τουρισμό και το ελαιόλαδο, μπορεί να στηριχτεί μέσω του τουρισμού και να πάει ένα βήμα παραπάνω. Πρέπει κι εδώ να γίνουν ομάδες παραγωγών και να βρουν νέες αγορές.
Εργαλεία υπάρχουν, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
Η περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει και να προσπεράσει τη πολύ γραφειοκρατία… να πείσει κάποιον να κάνει μία τυποποίηση…
Δεν είναι δύσκολο το να πάει κάποιος και να βρει νέες αγορές.
Οι ενώσεις έχουν κάνει τις προσπάθειες τους, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και ενώσεων.
Μιλήσαμε και με τους κτηνοτρόφους…δεν έχετε σφαγείο….όμως το σφαγείο είναι πολύ μεγάλη κουβέντα… πρέπει να δούμε τι θα γίνει
Τα σφαγεία είναι θέμα που εμπλέκεται ο δήμος και δεν παίρνω θέση γιατί δεν γνωρίζω όλο το ιστορικό. Όμως η Ζάκυνθος έπρεπε να είχε ένα σφαγείο. Δεν μπορεί ο ζακυνθινός να μην τρώει ζακυνθινό κρέας
Τη Δευτέρα θα κατατεθούν τα 3.8  ευρώ ανά ζώο και τον επόμενο μήνα θα κατατεθούν τα 30 ευρώ  ανά στρέμμα ελιών».  
  • ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent