IONIAN RADIO.gr | Σύνδεση με Skype
ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ  ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ «ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ» , ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ  ΜΕΣΩ ΤΟΥ IONIANRADIO.GR O κ.ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΠΟΝΔΙΝΟΣ, ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΛΙΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΩΣΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ , ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ.
ΠΡΟΧΩΡΟΝΤΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ , ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 3, ΕΝΩ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ COVID-19 , ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ , ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Ο κ.ΚΟΛΠΟΝΔΙΝΟΣ, ΔΗΛΩΣΕ ΌΤΙ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΘΙΓΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΙΚ , ΕΝΩ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ  ΟΤΙ , ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ.
 
Θοδωρής Κολπονδίνος (Επιχειρηματίας – Ξενοδόχος / τ.Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων Ζακύνθου)
 
«Εξαρχής για τη φετινή σαιζόν, ήμουν κατά.  Αυτό που με τόσο κόπο, ως χώρα κατακτήσαμε, όσο αφορά τη σωστή διαχείριση της πανδημίας, δυστυχώς το χάσαμε μετά από αλλεπάλληλα λάθη.
Ανοίγουν τα σύνορα χωρίς να υποβάλλονται στο υποχρεωτικό τουλάχιστον τεστ, πριν την άφιξη τους οι επισκέπτες, στη πορεία στις 12 έκλεισαν τα καταστήματα και  είχαμε τις συγκεντρώσεις σε παραλίες και σκάφη . Ξαφνικά μας αποκλείουν χωρίς παραπάνω από το όριο κρούσματα με αποτελέσματα μία σαιζόν να κλείνει με το χειρότερο τρόπο  γεγονός που πλήττει την έναρξη της επόμενης σαιζόν.
Κι ενώ η Ζάκυνθος ήταν στην πορτοκαλί ζώνη , γίνεται άρση από την αγγλική αγορά και ξανανοίγει το νησί γιατί έκλεισε η Τουρκία , ενώ τα νησιά Κρήτη, Ρόδος, Κως έχουν πληρότητα.  Άρα ;  έρχονται  Ζάκυνθο …
Αυτή η εικόνα που δείχνει η Ζάκυνθος, αυτή τη περίοδο,  δεν είναι σε ρυθμούς καλοκαιρινούς και οι επισκέπτες επιστρέφοντας δεν θα έχουν την σωστή  εικόνα για το νησί, αυτήν που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενώ  από την άλλη δεν τονώνεται  η τουριστική οικονομία , αφού  οι επισκέπτες κλείνονται στα καταλύματα.
Ο καθένας  βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει όπως νομίζει, προς όφελος εν κατακλείδι, της επιχειρησης του. Όμως πρέπει να λειτουργήσουμε σαν νησί.
Ενώ είμαστε προ πυλών lockdown, που είναι ο k.Xαρδαλιάς να κλείσει τα αεροδρόμια;  που είναι ο βουλευτής;  που είναι η περιφέρεια; . Που είναι τα τεστ των τουριστών, πριν έρθουν στον νησί; Για ποιο λόγο δεν λειτουργούμε έτσι, ώστε να προφυλάξουμε την υγεία της κοινωνίας του νησιού ;
Δεν νομίζω ότι το νέο άνοιγμα προς τους τουρίστες,  ότι βοηθάει την κοινωνία. Βοηθάει  μόνο κάποιους λίγους επιχειρηματίες… όμως αυτό που προέχει είναι η καλή εικόνα και η ασφάλεια του νησιού μας.
Είμαστε προ lockdown,  ο δήμος από Δευτέρα ακούγεται ότι θα είναι κλειστός. Παρατηρείται ότι το νησί μας είναι στο στόχαστρο. Υπάρχει αδράνεια τοπικά και δεχόμαστε ότι συμβαίνει χωράς να αντιδράσουμε  
Όντως είμαστε στη πορτοκαλί ζώνη; Αναρωτιέμαι.
Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει, έχω όμως την αίσθηση ότι είμαστε στον αυτόματο πιλότο.
Δεν αντιδρά κανείς, ούτε αυτοδιοίκηση, ούτε παραγωγικοί φορείς. Ποια είναι τα επίσημα στοιχεία όσο αφορά τα κρούσματα; Και αν είμαστε πορτοκαλί ζώνη γιατί δεν μας ενημερώνουν τι κρούσματα έχουμε και γιατί το αεροδρόμιο παραμένει ανοιχτό; Ο προβληματισμός υπάρχει, όμως καμία αντίδραση δεν βλέπουμε από κανέναν.
Η κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες, εμείς όμως έπρεπε να δράσουμε, για να αποτρέψουμε κάποια πράγματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα για τους εργαζόμενους πρώτα, που όσοι εργάστηκαν ήταν για μικρό διάστημα, αλλά και τις επιχειρήσεις, ώστε να αντέξουν και να επιβιώσουν, γιατί δυστυχώς τώρα, τίθεται και θέμα επιβίωσης τους.
Το θέμα είναι αν θα πραγματοποιηθούν όμως τα όποια μέτρα,  γιατί το προηγούμενο διάστημα, υπήρξα ανακοινώσεις, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν όλα. Και κυρίως αυτά τα μέτρα να απευθύνονται σε όλους και όχι σε πολύ ελάχιστες επιχειρήσεις.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός στο   επιχειρηματικό κόσμο γιατί τα κεφάλαια που δημοσιοποιούν δεν είναι στην αγορά. Είναι πιο δύσκολη η συγκυρία  τώρα. Στο νησί μας αυτό που λέγαμε αρχής της σαιζόν, ότι θα χαθεί το 80% έγινε πραγματικότητα. Είχαμε αφίξεις στο 21% της περυσινής σαιζόν. Είναι πρόβλημα, γιατί το νησί στηρίζεται στην τουριστική δραστηριότητα. Άρα τα μέτρα στήριξης, θα πρέπει να  απευθύνονται προς όλους. Το μέλλον είναι αβέβαιο, δεν ξέρουμε ποιες αεροπορικές εταιρείες και ποιοι tour operators θα αντέξουν με ότι συνέπειες θα υπάρξουν. Και βέβαια σημαντικό είναι, το θέμα ασφάλειας και αν δεν ξεπεραστεί αυτό το κομμάτι με κάποιοι εμβόλιο ή κάποιο συνδυασμό φαρμάκων, δυστυχώς η ψυχολογία θα  είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Είναι λογικό, και περιφέρεια και βουλευτής να εναρμονίζονται με τη γραμμή της κυβέρνησης και να μην επιδιώκουν , αυτό που επιβάλλεται. Εμείς όμως ,  πρέπει  να λειτουργήσουμε , να υπάρξει οργάνωση,  συστράτευση των φορέων, με στοχευμένη στρατηγική να προσβλέπουμε στο αύριο και όχι στο τώρα. Δεν έχει συσταθεί ακόμη η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι , πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία και  θεωρώ ότι αυτή την πρωτοβουλία πρέπει να πάρουν η περιφέρεια , το επιμελητήριο. Είναι ευκαιρία τώρα, λόγω των συγκυριών που συμβαίνουν, να το δουν διαφορετικά,  να γίνουμε καλύτερα και να μειώσουμε την εξάρτηση από τους tour operators. Στηριζόμαστε στο μαζικό τουρισμό και πρέπει να αλλάξουμε πορεία, να γίνουμε ποιοτικότεροι
Λόγω των συνθηκών πρέπει να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα και να μιλάμε απότομα. Είναι σημαντικός παράγοντας, και  θα πρέπει να συστρατευτούμε, για να πάμε το νησί μας προς άλλη κατεύθυνση και να είμαστε έτοιμοι για την επομένη ημέρα.
Στη φετινή τουριστική σαιζόν που ήταν δύσκολη,  κάποιοι πήγαν πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν και αυτό γιατί προσέφεραν διαφορετικότητα και ποιότητα σε αυτό που έχουν
Κλείνοντας θα πω, ότι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, δυνατοί για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες …».
  • ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent