ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • «Θα οφείλει πολλά η Ζάκυνθος ,προσωπικά στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ , για το έργο της και τις προσπαθειές της, στο θέμα τον απορριμμάτων»
  • Η Περιφερειάρχης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διατήρηση της ξεχωριστής φυσιογνωμίας των νησιών: «Θα καλέσω Δημάρχους και Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, για να κρατήσουμε τη φυσιογνωμία των νησιών μας … Είδα κρυστάλλινα μπαλκόνια και νικέλινους σκελετούς… απογοήτευση … Αυτό είναι ιεροσυλία…»
ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ| ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΔΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΟΦΑΔΙΑ «ΘΕΩΡΩ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ»
ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ IONIANRADIO. GR, «ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑ, ΟΥΤΕ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΛΥΣΕΙΣ… ΟΤΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ», ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ «ΘΑ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΟΛΛΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΗ κ.ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ , ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ !
 
Η κ.ΚΡΑΤΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΗΣ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΕ ΣΤΥΛ ΜΥΚΟΝΟΥ.
ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΕΤΑΚΗ, ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ,  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ-ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
 
ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
 
 ΓΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ |
 
«Εκφράζω τη θλίψη μου, για την απώλεια του μεγάλου αυτού μουσικοσυνθέτη, του παγκόσμιου έλληνα. Μας βρίσκει το θλιβερό αυτό  γεγονός εμάς τους επτανήσιους,  με μια ικανοποίηση, που τιμήσαμε το καλοκαίρι το έργο του και το μοιραστήκαμε με το κοινό σε Λευκάδα Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Η συναυλία της Κεφαλονιάς είχε ιδιαίτερη σημασία ,γιατί εκεί ο Μίκης Θεοδωράκης, έστειλε το τελευταίο μήνυμα του, τη σχέση του με το Αργοστόλι, το σχολείο του  και με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη κ.Τραυλού, θα πάρει το σχολείο το όνομα του. Η ζωή του είχε ιδιαίτερη σχέση με εμάς»
 
ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΔΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟ –ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ –ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
 
«Τα Επτάνησα φαίνεται ότι είναι χώρος έμπνευσης, δεν είναι μόνο τα γονίδια των επτανησίων αλλά και η αύρα , το περιβάλλον, που εμπνέει και αυτούς, που δεν είναι γεννημένοι στα Επτάνησα. Ας το κρατήσουμε ν α καταλάβουμε τον πλούτο που έχουμε και να τον αξιοποιήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Πρέπει να υπάρχει εύφορο έδαφος. Τα Επτάνησα έχουν κοινά χαρακτηριστικά πολιτισμικού DNA.  Όχι όμως στη μονοκαλλιέργεια μορφών ανταγωνισμού. Τα προϊόντα που παράγουμε έχουν και αυτά προστιθέμενη αξία.
Οι νέοι άνθρωποι και οι πολιτιστικοί φορείς, έχουν υποχρέωση και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πάντα. Μη ξεχνάμε ότι στη Ζάκυνθο είναι το μαυσωλείο του Σολωμού και Κάλβου. Το Μουσείο που υποδέχεται τα οστά του είναι στη καρδιά της πόλης και αυτό το μουσείο πρέπει να το αγκαλιάσουν όλοι οι ζακυνθινοί.
Είναι πάθος ζωής για μένα η φυσιογνωμία μας. Παρόλο που τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης είναι κοινά, όλοι οι επισκέπτες αναζητούν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία. Θα πάρω μία πρωτοβουλία , πέρα των ορίων των αρμοδιοτήτων μου, να καλέσω δημάρχους και συλλόγους αρχιτεκτόνων, για να κρατήσουμε τη φυσιογνωμία τους. Το τελευταίο νησί  που επισκέφτηκα ήταν το Μεγανήσι. Είδα κρυστάλλινα μπαλκόνια και νικέλινους σκελετούς… απογοήτευση… υπάρχουν τέτοια δεδομένα; Αυτό είναι ιεροσυλία… Τα πρότυπα τα αρχιτεκτονικά δεν είναι αυτά που απαιτούνται.
Κάπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει να χαλάσει τη φυσιογνωμία του τόπου του και να θέλει να εισπράξει μόνο από τους επισκέπτες. Είναι θέμα παιδείας, στόχου, να δούμε που είναι το κάθε νησί στο παγκόσμιο σύστημα. Οι επισκέπτες έρχονται για να συναντήσουν τον πολιτισμό μας.
Και με τους δημάρχους που μιλάω, μου λένε ναι , όμως πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα είμαστε περήφανοι γι αυτά που έχουμε κληρονομήσει, θα τα προσαρμόζουμε στην εποχή μας , αλλά το χρώμα πρέπει να διατηρείται.
Με το δήμαρχο συζητήσαμε τα έργα που είναι από Κοίνου, για την παραλία Αργασίου που πρέπει να προχωρήσει και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, να γίνει αναβάθμιση του κτιρίου του πνευματικού κέντρου και να ξεκινήσει η συζήτηση και οι δυνατότητες για την παραλία Αγία Τριάδα - Κρυονέρι. Είναι πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Αυτό δεν είναι κάτι που θα το χαρούμε στο τέλος της θητείας μας, αλλά έχουμε την υποχρέωση να το ξεκινήσουμε. Είμαστε της αρχής , δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Στη 2χρονη θητεία μου, πολλά προβλήματα ήταν προβλήματα, που πήγαιναν κάτω από το χαλί και με τους συνεργάτες μου, είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε τα κεφάλαια και να τα οδηγήσουμε σε προκλήσεις και λύσεις.
Όλη η προσπάθεια που γίνεται με το ΦΟΔΣΑ ,δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένα μαγαζί παράνομο. Εδώ παίρνουμε άδειες να κτίσουμε εργοστάσια εκεί. Μη παίζουμε με τις λέξεις. Έχουμε έλλειμμα με την πυρασφάλεια, προχωράμε τις άδειες και σύντομα θα την έχουμε.
Είχαμε να μεταφερθούν 15.000 δέματα. Αυτό δεν ήταν σε κανένα πλάνο, εμείς το αποτολμήσαμε, πήραμε την άδεια και τη χρηματοδότηση από τα υπουργεία. Υπάρχει όραμα και θέληση. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε υπεύθυνοι. Οι διαδικασίες είναι η μεγάλη μας πληγή, γιατί παίρνουν πολύ χρόνο. Είναι όμως σε πολύ καλό δρόμο. Δυστυχώς όμως υπάρχουν οι ατέρμονες και χρονοβόρες διαδικασίες. Ο κ.Σκιαδόπουλος μπορεί να βιάζεται, άλλο τόσο βιαζόμαστε κι εμείς, όμως η Ζάκυνθος θα είναι το πρώτο νησί που θα δούμε να χτίζεται το εργοστάσιο. Ας τα δούμε τα πράγματα από τη πλευρά του μισογεμάτου ποτηριού, γιατί εμείς πράγματι το έχουμε γεμίσει.
Είπα στους περιβαλλοντικούς φορείς , ότι τους θέλουμε εταίρους και να ενημερώνεται η κοινωνία για ν α μπορεί να εκτιμήσει και το έργο μας.
Με τη συμπαράσταση του κ.Αρετάκη και  στη δημιουργία του ΦΟΔΣΑ, αλλά και  στα συγκεκριμένα θέματα, έχει άποψη και για τις παθογένειες στα άλλα νησιά μας. Για πρώτη φορά περιφέρεια και δήμοι, είναι μαζί, να λύσουν τα προβλήματα που έχει η περιφέρεια μας.
Ο κ.Ιωάννου αντικαταστάθηκε από το κ.Μηλιώτη. Είμαστε όλοι μαζί μια ομάδα. Ο ρόλος της κ.Μοθωναίου είναι καθοριστικός και εκπροσωπεί πολλάκις , το λέω και το υπογράψω. Είναι σημαντικός ο ρόλος της ,με τόλμη και αποφασιστικότητα, έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες που έγιναν με μάχη . Οι συνεργάτες μου δίνουν τη μάχη τους σε όλα τα επίπεδα.
Έπρεπε να φανούμε αντάξιοι της αποστολής μας και να μην είμαστε οι δακτυλοδεικτούμενοι για τα απορρίμματα. Η αποστολή αυτή έπρεπε να έρθει εις πέρας και στη συνέχεια θα δείτε τα αποτελέσματα του έργου».
 
ΣΤΡΟΦΑΔΙΑ |

«Η κ.Μοθωναίου , έχει δώσει απαντήσεις και θεωρώ κακόβουλο να μην υπάρχουν οι κατάλληλες τοποθετήσεις, που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Όλη η περιφερειακή αρχή, αισθάνθηκε προσβεβλημένη. Τα Στροφάδια, το έργο , το πήραμε από την αρχή επάνω μας και ήταν από τις πρώτες μας δεσμεύσεις , αν και το είπα και πριν ακόμη αναλάβω. Ήταν μία υπόθεση που δεν την μοιράζονταν όλοι οι επτανήσιοι . Εξασφαλίσαμε τους πόρους, το υπουργείο πολιτισμού θα το τρέξει, μάλιστα είπα ότι δεσμεύω 2 εκατομμύρια, τελικά χρειάστηκαν οι 800 χιλιάδες άμεσα. Τα λέω για να καταθέσω την αμεσότητα των ενεργειών μας και κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να προχωρήσει το έργο.
Η περιφερειακή αρχή, είναι υπερήφανη για το έργο της και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη πολιτιστική μας κληρονομιά. Είμαι σταυροφόρος του Πανάγιου τάφου , είμαι προσηλωμένη σε αυτούς τους τόπους και στην ορθοδοξία».
  • «Θέλουμε να βάλουμε βάσεις για μια Ζάκυνθο των επόμενων γενιών».
Θα πάρω μία πρωτοβουλία , πέρα των ορίων των αρμοδιοτήτων μου, να καλέσω δημάρχους και συλλόγους αρχιτεκτόνων, για να κρατήσουμε τη φυσιογνωμία τους. Το τελευταίο νησί  που επισκέφτηκα ήταν το Μεγανήσι. Είδα κρυστάλλινα μπαλκόνια και νικέλινους σκελετούς… απογοήτευση… υπάρχουν τέτοια δεδομένα; Αυτό είναι ιεροσυλία… Τα πρότυπα τα αρχιτεκτονικά δεν είναι αυτά που απαιτούνται».

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent