ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • «ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΕΧΩ… Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΗΤΑΝ ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ»

 

Στα τρία θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου στη Ζάκυνθο, αναφέρθηκε μιλώντας ΕΚΤΕΝΩΣ στο IonianRadio.gr, ο κ.Άκης Ποταμίτης, πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Αλυκών.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αγοραπωλησία και πως συντελέστηκε, στη δικαστική διαμάχη μεταξύ αγοραστών και διεκδικητών και στην αναγκαιότητα διαχείρισης του Ναυαγίου.
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα κενά και στις παραλείψεις, προχώρησε και σε διαπιστώσεις «Είναι ανεξάρτητο θέμα η αγοραπωλησία και η σημερινή διαχείριση», ενώ δια των ερωτήσεων , δόθηκαν και οι απαντήσεις «Για να δούμε ποιους επιχειρηματίες θα βάλουν στο διοικητικό συμβούλιο, με εντολή της κυβέρνησης».
Μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ.Ποταμίτης σχολίασε, το δελτίο τύπου της Ν.Δ. Ζακύνθου, αναφορικά με το Ναυάγιο και τα όσα επισημαίνουν μετά την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, «Ο ίδιος ο υπουργός τουρισμού, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πώλησης και της τουριστικής εκμετάλλευσης από τους αγοραστές… Μπράβο του Πρωθυπουργού, που τον άλλαξε από υπουργό…».
Τέλος αναφέρθηκε σε θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας «Το 35% των ξενοδοχείων έμειναν κλειστά, καλά πήγαν οι χώροι της εστίασης, μέσα στην καταιγίδα της πανδημίας έχουν πέσει οι τιμές», ενώ πρόσθεσε τις ελλείψεις στον αναπτυξιακό σχεδιασμό τ ου τόπου , και στην στοιχειώδη ύπαρξη υποδομών».

Άκης Ποταμίτης (Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Αλυκών)
 
«Κατέβηκε κάποιο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Κατερίνα Νοτοπουλου και τον συνάδελφο της Αλέξανδρο Αυλωνίτη, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους τοπικους παράγοντες και να έχουν ακριβή εικόνα για την περιοχή του Ναυαγίου.
Αναδείχτηκαν 3 θέματα:
  • Της αγοραπωλησίας και πώς συντελέστηκε
  • Η δικαστική διαμάχη μεταξύ αγοραστών και διεκδικητών
  • Η αναγκαιότητα διαχείρισης του Ναυαγίου , εντός τουριστικού σημείου, που έχει μεγάλη σημασία και είναι το δεύτερο πολιτιστικό στοιχείο στην Ελλάδα , μετά την Ακρόπολη
Μας ενδιαφέρει το ευρύτερο τοπίο και το φυσικό κάλος και όχι μόνο το πλοίο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Διαπιστώσαμε ότι είναι απαράδεκτη η πρόσβαση αλλά και η διαχείριση του αντικειμένου. Εκ των ουκ άνευ, σημαίνει ότι κάποια πράγματα, έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Χρειάζεται αναμφισβήτητα φορέας διαχείρισης που θα έχει την ευθύνη . Τώρα έχουμε μπροστά μας και την πρόταση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να γίνει νόμος του κράτους. Η άποψη που διατυπώθηκε και από τους κατοίκους αλλά και από τη Μητροπολη Ζακύνθου. όπως και από  αρκετό κόσμο που  έχει συμφέροντα, είπαμε ότι το σπουδαιότερο που θα πρέπει να διαθέτει αυτή η πρόταση, είναι η εντοπιότητα. Δεν μπορεί να μην είναι μέσα η δημαρχία, η εκκλησία και οι κάτοικοι. Δεν πρέπει να δημιουργούνται διαμάχες, μεταξύ Ζακύνθου και έδρας.
Έχω την εντύπωση ότι η χειρότερη προσφορά, είναι η δημιουργία αντιπαλοτήτων και αυτός ο φορέας θα είναι το εργαλείο που θα χωρίσει ζακυνθινούς, εκκλησία τους πάντες. Δεδομένου του γεγονότος , ότι χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις στο δάσος, κάποιος πρέπει να το περιφρουρήσει, να το καθαρίσει και να το καταστήσει ασφαλές, από περίπτωση πυρκαγιάς. Τα πούλμαν κάνουν άθλο για να καταφέρουν να γυρίσουν από τα δέντρα. Πρέπει να υπάρχει και δρόμος διαφυγής.
Έχοντας επισκεφτεί πολλά μνημεία στην Ευρώπη , έτυχε στην Ισπανία να επισκεφτώ μια παλιά βασιλική οικία. Για να μπω εκεί, μέσα  έδωσα 50 ευρώ. Αν δίνουν 10 ευρώ, ο καθένας από  το ένα εκατομμύριο επισκέπτες, που έρχονται να δουν το ναυάγιο και να φωτογραφηθούν,  θα μπορέσει το ναυάγιο να έχει μία σοβαρότατη είσπραξη, στα 12-13 εκατομμύρια και θα μπορεί να συντηρήσει πολλά πράγματα και να ενισχύσει και τις όμορες κοινότητες. Έτσι και οι κάτοικοι θα έχουν κάποιο όφελος.
Θεωρώ ακόμη, ότι μπορεί  κάποιοι, να έχουν αντιπαλότητα με το δήμαρχο. Εδώ μιλάμε για διαχείριση στοιχείου ,  που θα περάσει τα 100 χρόνια. Άρα η δημοτική αρχή, οφείλει να είναι μέσα , το ίδιο και η εκκλησία, γιατί προβάλλονται και τα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας διαιρέσουν,  αλλά να είμαστε ενωμένοι.
Πέρυσι κατατέθηκε μία μακέτα του κ.Μπονικου, που είναι εξαιρετική και η πρόταση αυτή θα έπρεπε να είχε υποστηριχτεί και να έχει ήδη υλοποιηθεί.
Ίσως να είναι διαφορετικά τα συμφέροντα της ΠΙΜΑΝΑ και όσων έχουν μεσολαβήσει για να γίνει η περίφημη αγοραπωλησία. Ακόμη και οι πραγματογνώμονες,  έχουν περάσει 4 χρόνια και δεν έχουν καταθέσει, νομίζω, το πόρισμα ακόμη. Είναι ανεξάρτητο θέμα, η αγοραπωλησία και η σημερινή διαχείριση. Για να δούμε, ποιους επιχειρηματίες θα βάλουν μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, με εντολή της κυβέρνησης;  Θα είναι επιχειρηματίες εκτός Ζακύνθου; Θα είναι ντόπιοι;
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ  ΝΔ |

Ένα σχόλιο έχω. Ο απερχόμενος υπουργός κ.Θεοχάρης, στο κομμάτι της αγοραπωλησίας ήταν ένθερμος υποστηρικτής, χωρίς να έχει εξετάσει τη νομιμότητα των πράξεων. Κατά συνέπεια, ο ίδιος ο υπουργός ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πώλησης και να υπάρξει τουριστική εκμετάλλευση, από τους αγοραστές της προσπάθειας. Τι άλλο καλύτερο, για να αποδειχθεί ότι την υπόθεση πώλησης την έκανε ο κ.Θεοχάρης;
Μπράβο του πρωθυπουργού που τον άλλαξε από υπουργό.
Αν ήμουν εγώ  υπουργός, θα έκανα ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και τον οργανισμό θα τον είχα κάτω από αυτό το σχήμα. Θα ήταν με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, που θα είχε προκύψει από σοβαρή μελέτη και μέσα θα είχα τους φορείς της ζακυνθινής κοινωνίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ |
Στη συνάντηση με το δήμαρχο δεν ήμουν , ήμουν στο πλάτωμα του ναυαγίου και στη στην συνάντηση με τους δύο Μητροπολίτες
Στο πλάτωμα του Ναυαγίου , περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή, ιδιαίτερα από τους θιγόμενους. Δεν ήταν αρκετός ο κόσμος και δεν παρουσιάστηκε με μαχητική διάθεση . Κατά πόσο είχε επικοινωνηθεί, δεν ξέρω. Πάντως ο κόσμος δεν ήταν ο απαιτούμενος, για ένα τόσο μεγάλο γεγονός, που αφορά τη Ζάκυνθο. Δεν υπήρχε καθολική υποστήριξη . Νομίζω ότι δεν πάμε καλά, σαν κοινωνία.
Ήρθε η αντιπολίτευση και παρουσίασε τη θέση της και πήρε και απόψεις, για να διαμορφώσει το σχέδιο της και να προσπαθήσει να αναίρεση την οποιαδήποτε πρόταση της ΝΔ.
Έχει να κάνει με το σύνολο της αναπτύξεις του νησιού
Στη συνάντηση με τους Μητροπολίτες το κλίμα ήταν θετικό. Υπήρχαν κοινές επισημάνσεις, κοινοί προβληματισμοί , σχεδόν ταύτιση. Η εκκλησία δεν πολιτεύεται , δεν στηρίζει κόμματα, τοποθετείται απέναντι στα πράγματα που ξεκινούν από τα περιουσιακά της στοιχεία , από τα ιστορικά της μνημεία,…. Έχει δώσει οικόπεδο για ΤΕΙ , οικόπεδο για νοσοκομείο… κατά συνέπεια δεν μπορούμε να λέμε, ότι είναι απούσα και ο λόγος της πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
 
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ |
Ήταν μία πολύ μεγάλη αρχικά η ανησυχία, κυριάρχησε το στοιχείο της τελευταίας στιγμής και κάτι ανάλογο θα γίνει και του χρόνου. Όσοι τουρίστες ήρθαν, ήρθαν με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδοχείων, στο 35%, έμειναν κλειστά. Καλά πήγαν οι χώροι της εστίασης. Μέσα στην καταιγίδα της πανδημίας,  έχουν πέσει και οι τιμές. Πρέπει να μας ενδιαφέρει και το οικονομικό αποτέλεσμα. Αν του χρόνου επανέλθουμε στα ποσοστά του 2019, θα δούμε μπροστά μας, όλα τα παθογενή  στοιχεία από τη μη ύπαρξη υποδομών. Έλλειψη νερού, όλο το βραχίονα με σκουπίδια, λύματα στη θάλασσα… αυτά θα δούμε. Σαν Ζάκυνθος ,χρειαζόμαστε χρήματα για να δημιουργήσουμε τις αντιστοίχως υποδομές.
Τη Ζάκυνθο θα την χαρακτηρίσω σαν μία βάρκα. Αν υπερβείς το φορτίο που όρισε ο κατασκευαστής, βουλιάζει. Έτσι η φέρουσα ικανότητα, ανάπτυξης του νησιού, γι α πολλούς λόγους έχει ξεπεραστεί, προ πολλού. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε, κυβέρνηση και  αντιπολίτευση, τα προβλήματα. Δεν μπορεί η Ζάκυνθος να κάνει 900 εκατομμύρια τζίρο το 2019 και να βρίσκεται σε αυτό το χάλι, από άποψη υποδομών. Θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίζουμε  να προστατέψουμε το παρόν, αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent