ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στη διήμερη επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ζάκυνθο, με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, για τη σύσταση της εταιρείας ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ, αναφέρθηκε μιλώντας στο IonianRadio.gr, ο αναπληρωτής τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  αναφέρθηκε στις επαφές που υπήρξαν με φορείς της Ζακύνθου, αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου και στις διαπιστώσεις που αποκόμισαν , σε σχέση με το νομοσχέδιο του υπουργείου τουρισμού , για τη σύσταση της ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ.
Ο κ.Αυλωνίτης, παρουσιάζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου , για τη σύσταση της ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ, σημειώνοντας ότι «αντί να λύνει, ενισχύει, τα ήδη υπαρκτά προβλήματα της περιοχής... Δεν είναι δυνατόν ,να υπάρχει αυτή η παρακμιακή εικόνα, επάνω στο Ναυάγιο» , δηλώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα,πρότεινε τη σύσταση φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του, με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην όλη λειτουργία του.
Ιδιαίτερα στάθηκε στη συνάντηση που υπήρξε με το δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη «Η άποψη που αποκομίσαμε είναι, ότι δεν κατανοεί ο δήμαρχος τη μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει στα χέρια του. Νομίζει ότι τα προβλήματα εντοπίζονται, σε ιδιωτικά συμφέροντα , που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και δεν διαπιστώνει ότι είναι εντελώς ξένα, τα συμφέροντα στο Ναυάγιο με το ζακυνθινό λαό» και προσθέτει, «Γιατί δεν παραιτείται ο δήμαρχος σας αν είναι ανίκανος να ανοίξει μία εταιρεία; Μας είπε ότι σκέπτεται να ανοίξει ο ίδιος εταιρεία και να δώσει 300.000 ευρώ. Το κράτος τώρα βάζει 250.000 ευρώ».
Επίσης ο κ.Αυλωνίτης , σχολίασε το δελτίο τύπου της ΝΔ Ζακύνθου «Δημιουργεί τη πλασματική εικόνα της κοινωνικής συμμετοχής….Αγνοεί ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ η τοπική κοινωνία; Ποιος λέει ψέματα; Ας με αμφισβητήσουν , έστω και σε ένα σημείο».
Τέλος αναφέρθηκε στην ΕΑΣΖ, «Ανέλαβα την υποχρέωση κοινοβουλευτικά να αναδείξω αυτό που συμβαίνει, γιατί δεν συμβαίνει πουθενά. Έχει πάρει κάποια δάνεια, ασήμαντα σε σχέση με το τελικό ζητούμενο ποσό. Έπρεπε να είχε γίνει ρύθμιση, να περικοπούν ποσά από τόκους. Δεν είναι δυνατόν μετά από κατάρρευση της οικονομίας, να κάνουμε ανατοκισμό».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ  (Βουλευτής Κέρκυρας ,αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ)

«Είχαμε πλήρη πληροφόρηση τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο, ξέρουμε το ιστορικό της υπόθεσης και η κίνηση να έρθουμε στηρίζεται σε μια σκανδαλώδη τεχνική της ΝΔ,  αγοραπωλησίας στρεμμάτων, για την οποία έχει ξεκινήσει από το 2014, μία δικαστική διαμάχη , της οποίας η έκβαση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κάναμε πολλές επαφές. Με το δήμαρχο, με τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, με τους φορείς και  βγάλαμε πολλά συμπεράσματα.

Μεταξύ τους οι φορείς δεν κατανοούν ,ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας , δεν συμφωνούν  και τους αποδείξαμε ότι η ενότητα των κατοίκων, δίνει βοήθεια, σε αυτούς που θα παλέψουν για να ασκηθεί πολιτική πίεση στη κυβέρνηση,  να πάρει πίσω τις διατάξεις για το ναυάγιο και να αφήσει κατοίκους και μητρόπολη να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να διαχειριστούν το όλο θέμα. Οι σκανδαλώδεις αυτές ρυθμίσεις, στοχεύουν στο πώς θα μπορέσει να γείρει η ζυγαριά προς τους επενδυτές.

  • Η άποψη που αποκομίσαμε είναι, ότι δεν κατανοεί ο δήμαρχος, τη μεγάλη πολιτική δύναμη που έχει στα χέρια του. Νομίζει ότι τα προβλήματα εντοπίζονται σε ιδιωτικά συμφέροντα που βρίσκονται στη Ζάκυνθο και δεν διαπιστώνει ότι είναι εντελώς ξένα τα συμφέροντα στο ναυάγιο με το ζακυνθινό λαό. Δεν καταλαβαίνει ότι είναι προσβολή η έδρα της εταιρείας να είναι στη Αθήνα, που θα διοικείται από τον εκάστοτε υπουργό τουρισμού .

Οποία πολιτική παρακμή, γι αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Αυτό το δεύτερο πανελλαδικά τουριστικό μέρος, να μην αφήνει ούτε ένα ευρώ στην τοπική κοινωνία;

Όταν δίνει δε, αρμοδιότητες στην εταιρεία να κινείται πέρα της νομοθεσίας, δίνει δυνατότητες απαλλοτριώσεων, ώστε να ευνοηθεί η όποια επένδυση.

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός, ότι αυτό το έκανε και το 2016 ο Θεοχάρης. Τότε διερωτούσε, για να δει τι συμβαίνει με τα 15 χιλιάδες στρέμματα, που εμπεριέχονταν  και θρησκευτικά μνημεία. Αντί να φροντίζει για το καλό της περιοχής, δια της ερωτήσεως  εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Κατάρ.

Όταν έχει την αρμοδιότητα η τοπική αυτοδιοίκηση για τα πάντα και δεν την εμπιστεύεται το κράτος για τη διαχείριση μιας παραλίας, που εξόκειλε ένα καράβι;

 Τα επιχειρήματα μου, βασίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο της πολιτείας μας και στη δικαστική διένεξη που υπάρχει γι α τα 15 χιλιάδες στρέμματα.

Αγνοεί το γεγονός η ΝΔ, ότι το ΥΠΟΙΚ έχει ασκήσει παρέμβαση ; ότι η Ιερά Μητρόπολη έχει πει δια του στόματος του  Μητροπολίτη σας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άνθρωπος εφόσον συσταθεί αυτή η  εταιρεία;

Αγνοεί ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ η τοπική κοινωνία; Ή θεώρει ότι αυτοί που θα συμμετέχουν θα λύσουν τα προβλήματα; Δημιουργεί την πλασματική εικόνα της κοινωνικής συμμετοχής, ενώ την ευθύνη θα έχει ο εκάστοτε υπουργός που θα ορίσει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Το θέμα είναι, οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν για το τι θα κάνουν στην πάνω πλευρά. Ναι να γίνουν επενδύσεις, αλλά από τους νόμιμους ιδιοκτήτες της περιοχής.

Ποιος λέει ψέματα; Και ας με αμφισβητήσουν  έστω και σε ένα σημείο.

  • Απολύτως συσχετισμένα είναι, η παραλία με την αγοραπωλησία στην επάνω πλευρά, κάτι που δεν το δέχεται ο δήμαρχος. Είναι ντροπή και προσβολή, να μη διαχειριστεί η Ζάκυνθος ένα καράβι. Αν θεωρεί ανίκανη η κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τότε πανελλαδικά  να την πάψει και να την διοικεί ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος που θα ορίσει.
  • Γιατί δεν παραιτείται ο δήμαρχος σας, αν είναι ανίκανος, να ανοίξει μία εταιρεία; Μας είπε ότι σκέπτεται να ανοίξει ο ίδιος εταιρεία και να δώσει 300.000 €.  Το κράτος τώρα βάζει 250.000 €
  • Ο δήμαρχος μπορεί να διαχειριστεί το ναυάγιο, αυτό είναι το σκεπτικό του. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να αντιπαρατεθείτε με την κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι ζητήσαμε απ΄ όλους τους φορείς, ενωμένοι, να αποκτήσουν πολιτική δύναμη … είναι δύναμη ο δήμος, είναι δύναμη η εκκλησία, είναι δύναμη οι κάτοικοι των ορεινών, αλλά κυρίως είναι δύναμη το ίδιο το τουριστικό αξιοθέατο. Θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση, να κοιτάξει τη περιουσία που έχει κληρονομήσει και τι συμβαίνει επάνω στα ορεινά από την εποχή της ενετοκρατίας.

  • Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η παρακμιακή εικόνα επάνω από το Ναυάγιο.

Είναι θαυμάσια ευκαιρία, η τοπική αυτοδιοίκηση, με φορείς και πολίτες, να προχωρήσουν μαζί και να συστήσουν φορέα άμεσα,  όσοι ενδιαφέρονται ,να κάνουν ότι πρέπει για το ναυάγιο».

ΕΑΣΖ |

«Έκανα προσωπικά επαφή με την ΕΑΣΖ και ανέλαβα την υποχρέωση κοινοβουλευτικά να το αναδείξω αυτό που συμβαίνει γιατί δεν συμβαίνει πουθενά. Έχει πάρει κάποια δάνεια ασήμαντα σε σχέση με το τελικό ζητούμενο ποσό. Έπρεπε να έχει γίνει ρύθμιση, να περικοπούν ποσά από τόκους. Δεν είναι δυνατόν μετά από κατάρρευση της οικονομίας και να κάνουν ανατοκισμό. Το κάνει η τράπεζα της Ελλάδας, γιατί υπάρχουν ενυπόθηκες εγγυήσεις του δανείου που σημαίνει ότι ζητάνε 8 εκατομμύρια. Μιλήσαμε για ζητήματα που αφορούν τη  σταφίδα και το λάδι. Δεν είναι σε αδιέξοδο η ΕΑΣΖ, θα κάνουμε ότι μπορούμε. Κάτι ανάλογο κάναμε και στην Άρτα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση. Θα το αναδείξω το θέμα στη βουλή».