ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ο σκηνοθέτης – ηθοποιός και πρώην διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, Κωστής Καπελώνης και ο Αντώνης Νικολουδάκης , Επιχειρηματίας και εκδότης του «ΚΟΝΤΕ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ», μιλούν στην εκπομπή ΕΚΤΕΝΩΣ στο IonianRadio.gr για την έκθεση φωτογραφίας: «Επίδαυρος-Έμψυχες εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης».

Κωστής Καπελώνη (Σκηνοθέτης και πρώην διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης)

«Τις  καλύτερες εντυπώσεις έχω αν και στο νησί έχω έρθει επανειλημμένα. Αυτό που συμβαίνει το χαίρομαι ιδιαίτερα,  γιατί ζούμε σε δύσκολες εποχές, κι εννοώ  ότι έχουμε νέους  πολιτιστικούς επίσημους φορείς. Ανακαλύπτω συνέχεια νησίδες τέτοιες, ανθρώπων που ενδιαφέρονται.

 Ο ΚΟΝΤΕ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ, είναι μία τέτοια προσπάθεια. Με την εκδήλωση θα πούμε μερικά πράγματα , θα φέρουμε κόσμο και μιλήσουμε για το παρόν μας . Επίσης η φιλοξενία είναι    πολύ καλή .
Λέμε για τους επιχειρηματίες ότι ενδιαφέρονται για το οικονομικό τους πλάνο. Όμως υπάρχουν και επιχειρηματίες που καταβαίνουν τον πολιτισμό, και το όφελος που θα τους  προσφέρει, και ο ένας από αυτούς είναι ο κ.Νικολουδάκης που  αγαπάει τον πολιτισμό και καταλαβαίνει και την ωφέλεια την οικονομική που μπορεί να έχει από τον πολιτισμό. Λογιστικά το όφελος που  θα  έχει, δεν μπορεί να μετρηθεί.
- Ο ΚΟΝΤΕ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ ήταν μία έκπληξη. Όταν είδα το πρώτο τεύχος είπα, ότι δεν είναι δυνατόν, να υπάρχει ένα τέτοιο έντυπο και αναρωτήθηκα, ποιος τρελός στην Ελλάδα, αποφάσισε να το κάνει. Είναι μία εξαίρεση. Δείχνει μία ποικιλία ύλης, και φεύγει και από τη Ζάκυνθο . Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη.
  • Έκθεση φωτογραφίας: «Επίδαυρος-Έμψυχες εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης».
  • Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 12.10.2021 και ώρα 19.00 στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου. 
Η έκθεση έγινε με βάση ένα λεύκωμα που βγάλαμε το 2019. Ήταν περίπου 100 φιλμ που είχα τραβήξει. Στο βιβλίο φαίνονται μόνο τα ασπρόμαυρα.  Έγινε επιλογή ωραίων φωτογραφιών. Η σκέψη μου ήταν να είναι όλες οι φωτογραφίες γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν βοήθημα στους ερευνητές.Ήθελα να είναι όλες οι φωτογραφίες ακόμη και αυτές που δεν είχαν  ενδιαφέρον . Όταν σκεφτήκαμε να κάνουμε την έκθεση, πρώτη φορά έγινε πέρυσι στο Ρέθυμνο, η λογική ήταν να διαλέξουμε περίπου 300 φωτογραφίες από το βιβλίο, με φωτογραφικό και ιστορικό ενδιαφέρον, από τις παραστάσεις της Επιδαύρου. 
Η έκθεση έχει μία φωτογραφική σκέψη, ότι υπάρχουν ενότητες και με φωτογραφικό μάτι αλλά και με ιστορικό.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι φωτογραφίες που τράβαγα πριν  την παράσταση 4-5 ημέρες,  από 7 έως 9 το βράδυ και είναι ο θίασος την ώρα που κάνει πρόβα.
Υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, υπήρχε οικειότητα απέναντι μου γιατί άνηκα στο θίασο και δεν υπήρχε προσπάθεια να στηθούν για να τους φωτογραφίσω.  Οι φωτογραφιζόμενοι κοιτάζουν το φακό ενώ οι φωτογράφοι επιζητούν ένα βλέμμα.
 
«Στο λεύκωμα αυτό περιέχονται όμως μόνο οι 1985 ασπρόμαυρες, όλες δηλαδή οι ασπρόμαυρες, χωρίς καμιά επιλογή, «ακόμη και με εμφανή τεχνικά προβλήματα», γιατί, όπως θεωρεί ο Καπελώνης όλες αυτές οι φωτογραφίες έχουν την αξία ντοκουμέντου. Οι «τεχνικές ατέλειες» μάλιστα, όπως γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου η Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α. Ευανθία Ε. Στιβανάκη : «Ούτε περιορίζουν ούτε αφαιρούν την δύναμη από το ντοκουμέντο. Αντιθέτως, γίνονται τα ‘υλικά γραφής’ μιας προσωπικής εξιστόρησης», γιατί «δάσκαλοι ή και εμβληματικοί πρωταγωνιστές του Θεάτρου Τέχνης αποτυπώνονται με την σωματική κόπωση, την αγωνία, την δοκιμασία, την ευωχία, την έξαρση». Οι ηθοποιοί βέβαια δεν «στήνονται» για να φωτογραφηθούν, δεν ποζάρουν, αλλά  φωτογραφίζονται σε στιγμές εντελώς αυθόρμητες» -ΠΗΓΗ |periou.gr - Χρ. Δ. Αντωνίου
Στο βιβλίο υπάρχουν μόνο φωτογραφίες , ένα δικό μου εισαγωγικό σημείωμα και το κείμενο της Ευανθίας, που είναι από τη πλευρά ενός αναλυτή με σημεία που και εγώ δεν τα είχα εντοπίσει.
Μία φωτογραφία είναι του Κουν , ο οποίος έρχεται πολύ αργά στη πρόβα, σχεδόν νύχτα. Όσες φωτογραφίες του υπάρχουν είναι λίγες. Αυτή μάλλον είναι η τελευταία του, που φωτογραφίζεται στην Επίδαυρο. Φωτογραφικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα και η Ευανθία επεσήμανε ότι ο τρόπος που είναι φωτογραφημένος ο Κουν, είναι σαν να φεύγει , σαν να προδηλώνεται από τη φωτογραφία ο θάνατος του. Νιώθεις μια ζεστασιά από τους ανθρώπους αλλά και το κτίριο είναι πολύ καλό
 
 
Αντώνης Νικολουδάκης (Επιχειρηματίας και εκδότη του «ΚΟΝΤΕ ΣΠΟΥΡΓΙΤΗΣ»)
 
Με μεγάλη χαρά και περηφάνια θα πω ότι το αφιέρωμα αυτό στη θεατρική παρακαταθήκη της Επιδαύρου είναι η πρώτη στη πραγματικότητα   δημόσια εκδήλωση της ομάδας που έστησε τον ΚΟΝΤΕ ΣΠΟΥΕΓΙΤΗ και της Ζωοφόρου.
Ξεκινήσαμε πριν 6 μήνες που εκδώσαμε το περιοδικό και που υποσχεθήκαμε ότι θα διευρύνουμε τους ορίζοντες μας στη τέχνη, στο  πολιτισμό και που δεν περιορίζεται μόνο στη Ζάκυνθο
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμαστε από τη δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη κι ευχαριστούμε όλους αυτούς που συναίνεσαν να παρευρεθούμε εδώ.
Με αυτή τη δράση, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι δεν έχει χαθεί τίποτα, η τέχνη ο πολιτισμός είναι εδώ και είναι στο χέρι μας να τον καλλιεργούμε και να τον αναπτύσσουμε. Και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή , μαζί με την κ. ΑΒούρη, κάνουμε ένα βήμα πολιτισμού και καλούμε τους συμπολίτες μας να το ακολουθήσουν και ν α το βάλουν μέσα στην καρδιά τους.

  • Με τον πολιτισμό όλοι κερδίζουμε και προσθέτοντας τις εμπειρίες, βαδίζουμε να κάνουμε μία ενιαία κοινωνία ανθρώπων ενωμένων και μονιασμένων.
Να υπενθυμίσω ξανά, τα εγκαίνια είναι αύριο στις 7 το απόγευμα, θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο και θα είναι προσβάσιμη τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Αύριο όμως προσκαλούμε τους συντοπίτες μας,  να έρθουν να μας συναντήσουν στο ξεκίνημα μας».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent