ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  | «Το λέω υπεύθυνα, δεν λειτουργεί η μονάδα στον Λίβα»

«Ο κ.Ζαράνης βρήκε έναν υπεύθυνο της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Αυτό που είναι εντυπωσιακό ήταν που μας είπε, ότι ανοίγουν τη λακκούβα, για να βάλουν μέσα τα παλιά δέματα, τα οποία θεωρούν ότι είναι υπόλειμμα. Αυτά δεν είναι υπόλειμμα, αλλά δεματοποιημένα σύμμικτα …»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  (Πρ. «ΒΡΑΧΙΩΝΑ»)
 
«Είχαμε στις 10/11 ραντεβού με το κ.Κολοκοτσά που είναι υπεύθυνος να μας ξεναγήσει και να δούμε τι γίνεται. Μας το ακύρωσε, γιατί θα γίνονταν κάποιες εκρήξεις ώστε να ανοιχτεί μία λακκούβα.
Εμείς είπαμε να ανέβουμε μέχρι το σημείο που θα μας σταματήσουν. Φτάσαμε στην είσοδο αλλά δεν γινόταν τίποτα. Ίσως είχαν νοτίσει τα φυτίλια. Ο κ.Ζαράνης βρήκε έναν υπεύθυνο της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. Αυτό που είναι εντυπωσιακό ήταν που μας είπε, ότι ανοίγουν τη λακκούβα, για να βάλουν μέσα τα παλιά δέματα, τα οποία θεωρούν ότι είναι υπόλειμμα. Αυτά δεν είναι υπόλειμμα, αλλά δεματοποιημένα σύμμικτα … υπήρξε αντίδραση του κ.Ζαράνη. Μετά την αντίδραση είπαν ότι η σύμβαση είναι ότι θα θαφτεί το 35% το υπόλειμμα. Όμως αυτά θεωρούνται σύμμικτα, και εκ του νόμου δεν μπορούν να τα θάψουν. Θα πρέπει όταν μιλήσετε και με την κ.Μοθωναίου να την ρωτήσετε αν αυτό ισχύει και αν έχουν υπογράψει τέτοια σύμβαση που να θαφτούν τα παλιά δέματα ως υπόλειμμα.
Όταν είπαν ότι κάνουν διαλογή και διαχείριση, εμείς λέμε ότι δεν δουλεύει κανένα μηχάνημα εκτός του δεματοποιητή. Αν λειτουργούσαν τα μηχανήματα θα είχαμε σειράδια, μπλε σακούλες που γίνεται κομποστοποιηση. Εδώ και μήνες δεν υπάρχουν σειράδια. Από μόνο του αυτό μας λέει, ότι στο ΛΙΒΑ δεν λειτουργεί κανένα μηχάνημα. Δεματοποιούν τα απορρίμματα όπως πηγαίνουν επάνω. Όλα πηγαίνουν στο δέμα.
Πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα είναι από πριν το καλοκαίρι. Υπήρχε μία υποτυπώδης διαλογή πριν. Αυτό που εντόπισε ο Νίκος, γιατί είναι πολύ έμπειρος,  το είπε και στον υπεύθυνο, ότι αφού δεν υπάρχουν σειράδια  δεν γίνεται. Ο υπεύθυνος μας είπε να βάλει τη μονάδα να λειτουργήσει, γι α να δούμε ότι  λειτουργούν τα μηχανήματα.
Όχι μόνο με τον εκπρόσωπο του ΦΟΔΣΑ, αλλά και με τον υπεύθυνο του φορέα για τη Ζάκυνθο, είχαμε πει, να πάμε μαζί επάνω, για να διαπιστώσει και η ίδια η κ.Μοθωναίου, τα ίδια με εμάς. Δεν γίνεται εμείς να βλέπουμε και οι υπεύθυνοι του φορέα να μην βλέπουν.
Προκειμένου να γίνει το εργοστάσιο, όποτε αυτό γίνει, νομίζω ότι θα θυσιάσουν οτιδήποτε. Ο δήμαρχος Ζακύνθου, μας είπε στην περιφέρεια, ας γίνουν και παρανομίες αρκεί να γίνει το εργοστάσιο. Μην πιστεύουμε ότι όλα εκεί είναι νόμιμα . Δεν μπορεί να συμβεί όταν υπάρχουν 100 χιλιάδες δέματα και συνεχίζουμε να πηγαίνουμε σκουπίδια.
Η καταγγελία στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου που κάναμε, γύρισε η δικογραφία στο νησί και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Ζακύνθου. Κάποια στιγμή θα κληθούν όλοι να δώσουν απαντήσεις και να διαπιστώσει και η εισαγγελία, σε τι ποσοστό ευσταθεί αυτό. Βέβαια υπάρχει χαρτί της πυροσβεστικής και του δασαρχείου, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Στόχος δεν είναι να πληρώνουμε οι ζακυνθινοί πρόστιμο, πρωταρχικός στόχος είναι, να μην πεθάνουμε και  α μην πούμε το νερό νεράκι.
Το ελεγκτικό ενέκρινε το 1.700 εκατομ., κόντρα στην προηγούμενη απόφαση του, για τη μεταφορά των απορριμμάτων. Τώρα πως καράβια και φορτηγά που θα τα μεταφέρουν απέναντι, είναι δουλειά του φορέα.
Δεν αδειάζει όμως και πάλι ο χώρος, εκτός και αν τα θάψουμε.
Στόχος όμως είναι να λειτουργήσουν νόμιμα και να μας πουν, ότι η μονάδα δεν λειτουργεί.
Στα ζητήματα που τέθηκαν στον περιφερειακό   ΦΟΔΣΑ, δεν υπήρξε απάντηση. Πλήρης απαξίωση στους ανθρώπους που έχουν εμπειρία από χρόνια και που θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα μπροστά και να μη βρωμίσουμε τον τόπο μας».