ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ» - «Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΩΣ 1000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ… ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ»
ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑ ΑΡΕΤΑΚΗ «ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ OPEN MALL»
-    ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΠΗΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ | « Η ΠΡΟΤΑΣΗ  ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ , ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ... ΜΟΝΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ , ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗ».
ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Ο κ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ, ΟΤΙ «Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΣΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΩΣ 1000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ».
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΔΗΛΩΣΕ ΜΕ ΝΟΗΜΑ « ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ … ΜΕ ΣΥΝΝΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ»
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ο κ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ , ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ «Ο κ.ΣΤΟΥΦΗΣ, ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ»
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ , ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ , ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΒΕΡΗ «ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ…»
ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ OPEN MALL , ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ « ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ, ΕΑΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ 14 ΥΠΟΕΡΓΑ… ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
 
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΠΗΡΑΣ  (Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Ζακύνθου)

«Για τη δική μου  συμμετοχή σε αυτή τη επιτροπή που έχει θέμα αμιγώς τουριστικό, να θυμίσω ότι ήμουν γ.γ συλλόγου ξενοδόχων, έχω εμπειρία στην επιτροπή τουρισμού, γνωρίζω καλά τα θέματα τουρισμού.
Το άλλο σημαντικό ήταν, ότι χειρίστηκα την υπόθεση και ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Υπήρξε απόφαση τότε, δημιουργίας φορέα του ναυαγίου. Είχα αναλάβει τη διαπραγμάτευση για τη πορεία του φορέα, συζητώντας με τον κ.Παράσχη τον Μητροπολίτη Διονύσιο , τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο ,τον Διονύση Γκούσκο, και ξεκινήσαμε να σχηματίσουμε αυτή τη πρόταση που δεν προχώρησε, όμως φτάσαμε πολύ κοντά.
Μετά από 35 χρόνια, βλέπουμε να έρχεται η πολιτεία, να καλύψει τη δική μας αδυναμία. Να καλύψει μικρά ή και μεγάλα εμπόδια, όπως  συμφέροντα από τους ιδιοκτήτες της περιοχής, διεκδίκηση της εκκλησίας, του δήμου ή όλων αυτών. Ήταν δύσκολο, εμείς να  τα ξεπεράσουμε και ήρθε η πολιτεία, να δώσει τη δυνατότητα, να συντηρηθεί το μνημείο, που είναι η σημαία της χώρας μας. Χαίρομαι που ανέλαβε την πρωτοβουλία ο τότε υπουργός τουρισμού κ.Θεοχάρης, πρώτα έχοντας δίπλα τους φορείς .
Η επιτυχία της επιτροπής θα είναι, να έχει και την κοινωνία μαζί της, αλλά και τα δύο χωριά Βολίμες και Αναφωνήτρια και να ακούγεται η άποψη των τοπικών κοινοτήτων. Η πρόταση μου θα είναι,  στο να μπορούν να συμμετέχουν, οι όμορες κοινότητες,  έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου. Μόνο έχοντας μαζί τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να πετύχει η επιτροπή αυτή.
  • Είναι πολύ εύκολο. Και η κυβέρνηση και το υπουργείο διέπονται από διάθεση συνεργασίας και δεν έχει λόγο να βάλει απέναντι της την κοινωνία.
Το γεγονός ότι με ανακούφιση οι ζακυνθινοί άκουσαν, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το κράτος πραγματικά κατάλαβαν, ότι θα παρέμβει θα το αναπτύξει και θα το σώσει. Το υπουργείο αντιλαμβάνεται την τεράστια αξία που έχει για την χώρα.
Εγώ προσωπικά, έχω και αγωγή και μήνυση από τους φερόμενους ιδιοκτήτες του σκάφους. Έκαναν ασφαλιστικά μέτρα, γιατί κατέβηκε ο δήμος με το ΤΕΙ, για  να δούμε πως μπορούμε να το συντηρήσουμε. Πήγαμε στο δικαστήριο, μου έκαναν επίθεση και αγωγή και μήνυση, γιατί τους χαρακτήρισα με κάποιο τρόπο , αφού μετά 35 χρόνια ήρθαν στην Ζάκυνθο. Έχουμε δώσει αγώνες και μάχες, όμως δεν υπήρχε συμπαράσταση.
Η εκκλησία έχει τα μοναστήρια της στη περιοχή, όμως σίγουρα  έχει χώρο και πιστεύω ότι ο εκκλησιαστικός τουρισμός είναι ουσιαστικός. Μπορούμε να το δούμε, όχι όμως μέσα από αυτή την επιτροπή.
 
  • Η επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση έως 1.000 στρεμμάτων για να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις υποδομές επισκεψιμότητας του Ναυαγίου. Το κράτος θα διευρύνει την περιουσία του. Νομίζω ότι κάποιοι, μπερδεύονται στον τρόπο που τα παρουσιάζουν. Σίγουρα θα έχουμε να πούμε πολλά, μετά την πρώτη συνεδρίαση και αφού ακούσουμε τις προτάσεις του υπουργείου τουρισμού.
Χαίρομαι  γιατί  σήμερα διεξήχθη η συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα. Συμφωνήσαμε και οι  επτά (7) , ο κ.Στουφής εξέφρασε την επιθυμία αυτή για να πάει το θέμα εκλογής στο διοικητικό συμβούλιο,  όμως δεν αμφισβήτησε τα  δυο (2) πρόσωπα.
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που υπάρχει καλό κλίμα και έχει δουλέψει υπέρ της δημιουργίας   προοπτικής και ανάπτυξης. Τώρα αν υπάρχουν κάποιες παραφωνίες όπως η ανακοίνωση του κ.Λιβέρη τις προσπερνάμε. Τον σέβομαι, όμως οφείλει να σεβαστεί, αυτούς που τον ψήφισαν, όπως να σεβαστεί και το επιμελητήριο,  γιατί τριάμισι χρόνια δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, το τμήμα τουρισμού.
Δεν διεκδικείς τη καρέκλα. Έρχεται από μόνη της. Ο κ.Λιβέρης θα μπορούσε να αξιοποιήσει το τμήμα τουρισμού, προς όφελος του επιμελητηρίου. Βλέποντας την αδυναμία ο πρόεδρος επιμελητηρίου , δημιούργησε μια επιτροπή τουρισμού, επειδή ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την Ζάκυνθο και την οικονομία της.
Εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε, λόγω της αδυναμίας του  δήμου, να λειτουργεί η επιτροπή  τουρισμού. Συμμετέχουν
  Κόττης, Μποτώνης , εγώ, εκπρόσωποι των τριών (3) συλλόγων ξενοδόχων, Φιλιπποπολίτης, και κάποιοι φορείς που δίνουν τα φώτα τους, στηρίζουν και βοηθάνε να κινήσουμε τις διαδικασίες τουρισμού. Υπάρχει συνεννόηση, έχουν παρθεί αποφάσεις.
Το σημείο διαλόγου έχει μεταφερθεί στο επιμελητήριο, φυσικά θα έπρεπε το τμήμα τουρισμού να ηγείται αυτής της προσπάθειας, όμως το κενό που άφησε , μας οδήγησε σε αυτό.
Η αρμοδιότητα είναι καθαρά θέμα, των οργάνων του δήμου να ορίζει όλα τα μέλη στις επιτροπές. Όλες τις όριζε το δημοτικό συμβούλιο. Δεν έχει αλλάξει καμία διάταξη .        
Το ζήτημα που προκύπτει είναι, ότι αν δεν υπάρξει νόμιμη συγκρότηση της επιτροπής,  τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, μπορούν να κάνουν προσφυγές κατά αποφάσεων. Δεν θα πρέπει η επιτροπή να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε διαδικασία δεν είναι σύννομη.
  • Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την λειτουργία της επιτροπής, για αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δημοκρατία. Ο ειλικρινής διάλογος φέρνει τα αποτελέσματα. Αυτός που θα αναδειχτεί από το δημοτικό συμβούλιο, θα είναι με σύννομες διαδικασίες.
Σκοπεύω σε επόμενη συνεδρίαση να φέρω το θέμα της επιτροπής, για να ακούσω τις απόψεις των μελών του δ.σ. Σίγουρα μπορεί να έχω απόψεις, όμως πρέπει  να μεταφέρω και τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου.
 
Δεν πρέπει να φοβούνται τις δημοκρατικές διαδικασίες και το διάλογο και ο δήμαρχος καλό θα ήταν, ν α δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου.
Επί των ημερών μου, στην πλειονότητα των θεμάτων, υπήρχε ομοφωνία από όλες τις παρατάξεις.
Δεν αμφισβητήθηκε καμία απόφαση από κανένα δημοτικό σύμβουλο για 5 ολόκληρα χρόνια. Είχαμε την εμπιστοσύνη των δημοτικών συμβούλων, ότι ο διάλογος και οι αποφάσεις, γίνονται με καθαρούς όρους».

OPEN MALL |
«Με μεγάλη λύπη βλέπουμε, αυτή τη τεράστια καθυστέρηση. Δυστυχώς μετά δυόμισι χρόνια, αυτό το τεράστιο έργο έχει σταματήσει και δεν προχωράει. Ο δήμαρχος έχει δημοπρατήσει το 1 από τα 14 έργα . Θα στείλουμε εξώδικα αν δεν υλοποιηθεί στο σύνολο της. Το ένα έργο που έχει δημοπρατήσει αν δεν συνοδευτεί από τα υπόλοιπα,  θα αποσταχθεί και θα ζητηθούν τα χρήματα πίσω. Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε το μέλλον της Ζακύνθου.
Συζητιέται από χθες το θέμα, θα περιμένουμε λίγες ημέρες, ζητάμε μία τεχνική συνάντηση για την υλοποίηση του έργου. Σε όλη την Ελλάδα, τα υπόλοιπα 59 έργα ολοκληρώνονται και εμείς δεν έχουμε ξεκινήσει.
Η δημοτική αρχή άλλαξε ρότα για την Ταβουλάρη, το έργο θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα δημιουργηθεί μία άλλη πόλη».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ| IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 

https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent