ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Ζητά στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος και σημειώνει «Η κυβέρνηση  πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης, μια νέα επιστρεπτέα για την κάλυψη του ενεργειακού  κόστους»
Μιλά για την τουριστική ανάπτυξη, την ενεργειακή κρίση και το έντονα ασταθές περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, το ενεργειακό κόστος θα επωμιστούν κυρίως οι επιχειρήσεις, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την καθημερινότητα, αλλά και για τα σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεν διστάζει να  ασκήσει  δριμεία κριτική στην Δημοτική Αρχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά «βλέπουμε ένα δήμο παντελώς απών» και προσθέτει «Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να αντιδράμε,  για να πετύχουμε τα αυτονόητα και καλώς οι πρόεδροι αντιδρούν . Όμως τι αποτέλεσμα θα έχει το δημοτικό συμβούλιο που είναι ανύπαρκτο και δεν έχει αποτέλεσμα η λειτουργία του;Για πιο λόγο παραμένουν  στο δημοτικό συμβούλιο ήθελα να ξέρω»

 

-  Τουρισμός | «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται  τόσο ενθαρρυντικά, δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά ο αριθμός των κρατήσεων δεν  είναι ο ίδιος  με το προηγούμενο διάστημα. Τα μηνύματα είναι καλά αλλά αβέβαια»
 Ενεργειακή κρίση και ξενοδοχειακή βιομηχανία | «Επί της ουσίας η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι παιδευμένη σε μια μέγγενη του ενεργειακού κόστους και το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος φέτος, θα δουλέψει για το κόστος αυτό. Οι προβλέψεις μπορεί να είναι σε εξαιρετικό επίπεδο όμως προβληματίζει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων»

-  Τι έπρεπε να γίνει | «Η λύση του προβλήματος που είναι το ενεργειακό ακούει στο όνομα  ,ανανεώσιμες πηγές ενέργειας …Όμως είμαστε πίσω σε υποδομές»

-  Μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση |  «Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να συμβεί, θα πρέπει να είναι μια νέα επιστρεπτέα για την κάλυψη του ενεργειακού  κόστους. Θα πρέπει να δρομολογηθεί επέκταση των δανείων αλλά και της εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,  όπως και να επαναφέρει η κυβέρνηση τις 120 δόσεις. Αυτό βοηθάει και από άποψη ρευστότητας. Δίνει τη δυνατότητα η επιχείρηση να είναι ενήμερη και να λειτουργεί. Πρέπει όμως να γίνει άμεσα και να μη μείνουμε στις διαπιστώσεις ούτε στις σκέψεις».

 
Θοδωρής Κολπονδίνος (Επιχειρηματίας-Ξενοδόχος), στο Ionianradio.gr

Δυστυχώς πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά από κάθε σκοπιά. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, έχουμε μπροστά μας μετά την πανδημία ,τον πόλεμο της Ουκρανίας, σε ανθρώπινο ενεργειακό και οικονομικό επίπεδο, που δυσκολεύει στην εξέλιξη της σαιζόν που πριν ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και ίσως έφτανε το 2019.
Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται  τόσο ενθαρρυντικά, δεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά ο αριθμός των κρατήσεων δεν  είναι ο ίδιος  με το προηγούμενο διάστημα. Τα μηνύματα είναι καλά αλλά αβέβαια. Δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα αφήσει ο  πόλεμος και από την άλλη το κόστος όπως το βιώνουμε καθημερινά, θα είναι το μεγάλο διακύβευμα αυτής της σαιζόν. Είναι δύσκολο κάποιος, να κάνει προσεγγίσεις , γιατί δεν θα είναι αληθοφανείς.
Επί της ουσίας η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι παιδευμένη σε μια μέγγενη του ενεργειακού κόστους και το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος φέτος, θα δουλέψει για το κόστος αυτό. Οι προβλέψεις μπορεί να είναι σε εξαιρετικό επίπεδο όμως προβληματίζει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Με τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει, λόγω του covid ,δεν διαμορφώθηκαν οι τιμές τους τα  δυο (2) προηγούμενα χρόνια. Διατηρηθήκαν οι τιμές ίδιες και ίσως μειωμένες από το 2019. Τα κόστος λειτουργίας έχει εκτοξευτεί πάνω από 40%.
Οι τιμές στα καταστήματα και σίτισης, αλλά και βραχείας μίσθωσης, αντιθέτως, μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με το κόστος. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να αλλάξουμε τις τιμές.
Έπεται ένα πληθωριστικό τσουνάμι με αύξηση σε όλα τα είδη συν την αβεβαιότητα που υπάρχει, οι επιχειρήσεις θα είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.
-        Η λύση του προβλήματος που είναι το ενεργειακό ακούει στο όνομα  ,ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .
Όμως είμαστε πίσω σε υποδομές. Είναι αδιανόητο η χώρα μας με τόση ηλιοφάνεια, να μην είναι πρωτοπόρα σε ενέργεια. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές και βέβαια δεν είναι μονο ο ηλιος αλλάκαι το νερό αι ο αέρας.
Η κρίση του ενεργειακού αλλά και γενικότερα η πληθωριστική τάση που υπάρχει.
Αυτό που θα πρέπει σίγουρα να συμβεί, θα πρέπει να είναι μια νέα επιστρεπτέα για την κάλυψη του ενεργειακού  κόστους. Θα πρέπει να δρομολογηθεί επέκταση των δανείων αλλά και της εξόφλησης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,  όπως και να επαναφέρει η κυβέρνηση τις 120 δόσεις. Αυτό βοηθάει και από άποψη ρευστότητας. Δίνει τη δυνατότητα η επιχείρηση να είναι ενήμερη και να λειτουργεί. Πρέπει όμως να γίνει άμεσα και να μη μείνουμε στις διαπιστώσεις ούτε στις σκέψεις.
Όλα βαίνουν καλώς σε επίπεδο προετοιμασίας, κανείς δεν παραπονείται κανείς δεν μιλάει , άρα όλα βαίνουν προς την καλή κατεύθυνση. Η μόνη αντίδραση είναι από τους πρόεδρους και από κανένα φορέα. Θα έπρεπε να υπάρχει δράση και αντίδραση, αλλά εμείς βλέπουμε ένα δήμο παντελώς απών, όχι μόνο στη προετοιμασία να υποδεχτούμε τουρίστες αλλά και για κάλυψη αναγκών .Ύδρευση δεν έχει ένα μεγάλο μέρος της Ζακύνθου, η αποχέτευση είναι το μεγάλο ερωτηματικό και η  ΔΕΥΑΖ δείχνει ακέφαλη. Ο κ. δήμαρχος που να πρωτοσταθεί;
Φέτος τι θα γίνει με τα απορρίμματα; Πως θα εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες;
Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να αντιδράμε,  για να πετύχουμε τα αυτονόητα και καλώς οι πρόεδροι αντιδρούν . Όμως τι αποτέλεσμα θα έχει το δημοτικό συμβούλιο που είναι ανύπαρκτο και δεν έχει αποτέλεσμα η λειτουργία του;
Για πιο λόγο παραμένουν  στο δημοτικό συμβούλιο ήθελα να ξέρω.
Ας ελπίσουμε σύντομα να υπάρξει ειρήνη και να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας για να αντιμετωπίσουμε ότι συμβαίνει».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΠΟΜΠΗ| IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 

https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent