Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφθασε  στην Μιανμάρ για την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία αμερικανού προέδρου στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά εκδημοκρατισμού ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα στρατιωτικής διακυβέρνησης.


Το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της παλιάς πρωτεύουσας, Γιανγκόν.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γιανγκόν ο Ομπάμα έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο Νιάν Χτουν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουάνα Μάουνγκ Λουίν.

Φοιτητές κουνούσαν σημαίες της Μιανμάρ και των ΗΠΑ και μία ομάδα νεαρών κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε "Θερμή Υποδοχή για τον Ομπάμα, Παρακαλούμε Βοηθείστε τις Επιχειρήσεις μας".

Χιλιάδες άνθρωποι και μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχαν παραταχθεί κατά μήκος της "Λεωφόρου Πανεπιστημίου", όπως ονομάζεται ο κεντρικός δρόμος ο οποίος οδηγεί από το αεροδρόμιο στο παλιό κοινοβούλιο της Γιανγκόν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον βιρμανό ομόλογό του Θέιν Σέιν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2011 και ηγείται των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα θα συναντηθεί με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στην Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, περίπου έξι ώρες και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καμπότζη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη κορυφής με ηγέτες άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ξεκίνησε σήμερα να αποφυλακίζει δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους και όπως υποστηρίζουν σωφρονιστικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές, 66 κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν, τα δύο τρία εκ των οποίων αντιφρονούντες. Όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτατος αξιωματούχος των φυλακών που διατήρησε την ανωνυμία του, ανάμεσά τους είναι και ο Μιίντ Αγιέ, ο γνωστότερος αντιφρονών που βρίσκεται στις φυλακές της χώρας.πηγή news247.gr