ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό.Σύμφωνα με τον κ. Φουκς, ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.

Πάντως, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Σόιμπλε είπε ότι έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός ώστε να εκταμιευθεί η βοήθεια στην Ελλάδα σταδιακά, ενώ εκτίμησε ότι η επαναγορά του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει να κλείσει μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι υπέρ του να επεκταθεί το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί την ανάγκη για επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Γερμανία αποκλείει την μεταβίβαση κερδών της Bundesbank στην Ελλάδα, καθώς και τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, σε επίπεδο χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού της Γερμανίας (εμμέσως προαναγγέλλει μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας στο 3%)

Ο Σόμπλε αποκλείει έτσι το ενδεχόμενο «επιστροφής» των κερδών που έχει συγκεντρώσει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας από τη διαφορά μεταξύ της αγοραίας τιμής των ελληνικών ομολόγων και της ονομαστικής τους αξίας, ρύθμιση που είχε συζητηθεί έπειτα από εισήγηση του ΔΝΤ προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος.

Πάντως, όπως είπε, αναμένει «ικανοποιητική συμφωνία» για την Ελλάδα την επόμενη Δευτέρα, ενώ υπογράμμισε ότι η διαφωνία που σημειώθηκε την Τρίτη αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της τρόικας.πηγή proto thema