ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Το βρετανικό δίκτυο SkyNews, απευθυνόμενο σε ειδικούς, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μηνύματα που ο ρώσος πρόεδρος θέλει να περάσει
Αποκλιμάκωση, μαζική κινητοποίηση ή πυρηνικές απειλές. Αυτά ήταν κάποια από τα επικρατέστερα σενάρια για τις πολυαναμενόμενες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει του εορτασμού της 9ης Μαΐου για την Ημέρα της Νίκης. Τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν προέκυψε από την ομιλία του ρώσου προέδρου, όπως οι περισσότεροι ανέμεναν.
Στην ομιλία του, ο ηγέτης του Κρεμλίνου προσπάθησε και πάλι να δικαιολογήσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δημιουργούν απειλές «απαράδεκτες για εμάς» στα σύνορα της Ρωσίας.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα στρατεύματα και οι εθελοντές στην ανατολική ουκρανική περιοχή Ντονμπάς «μάχονται για τη μητέρα πατρίδα, το μέλλον της» και κατηγόρησε τη Δύση ότι προετοιμάζει «εισβολή στη γη μας».
Ο ίδιος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «προφανή απειλή» για τη Ρωσία και δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή του» ήταν αναγκαία και «σωστή απόφαση».
Επίσης, αναφέρθηκε στις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες στρατιώτες. Το κράτος θα κάνει «τα πάντα» για να φροντίσει τις οικογένειες που βιώνουν πένθος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είπε και πρόσθεσε: «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι οδυνηρός για εμάς».
Η ομιλία ολοκληρώθηκε υπό τις επευφημίες των στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία, τους πυροβολισμούς κανονιών και τον ρωσικό εθνικό ύμνο.