ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ διαμαρτυρόμενοι στην απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να εκχωρήσει στον εαυτό του διευρυμένες εξουσίες και ασυλία.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα θυμίζει τις ημέρες εξέγερσης του Μουμπάρακ με την οργή του λαού να μεταφέρεται στον Μόρσι.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης συγκρούσθηκαν το πρωί και το μεσημέρι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στις συγκρούσεις έχασε τη ζωή του ένας άνδρας 52 ετών, πιθανότατα λόγω εισπνοής δακρυγόνου, όπως ανέφερε το BBC. Πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό της βίας η οποία ακολούθησε το διάταγμα Μόρσι, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 450 άνθρωποι.

Το πλήθος φωνάζει στον Μόρσι "Φύγε", ενώ τραγουδούν το άσμα "Ο λαός θέλει να γκρεμίσει το καθεστώς", το οποίο είναι συνδεδεμένο με την αραβική άνοιξη και την πάλη ενάντια στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μόρσι προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα την Δευτέρα, δηλώνοντας προς εκπροσώπους των ανώτατων δικαστικών ότι οι διευρυμένες εξουσίες του αφορούν μονάχα ζητήματα «εθνικής κυριαρχίας», ωστόσο η αντιπολίτευση ζητά την πλήρη ανάκληση του σχετικού νομοθετικού διατάγματος.

Σημειώνεται ότι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των ενεργειών του Αιγύπτιου προέδρου διοργανώνονται και στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ, στη Μίνυα και σε πόλεις κοντά στο δέλτα του Νείλου.πηγή news247.gr