«Πυρ ομαδόν» κατά του Μητσοτάκη που… δεν βλέπει εξαήμερη εργασία
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο CNN, με τις οποίες χαρακτήρισε «μύθο» την εξαήμερη εργασία, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και όχι μόνο
Μεγάλες αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξαήμερη εργασία, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNN.
*Κείμενο:Νατάσα Ρουγγέρη
Όταν η δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, έκανε την… «πάσα» στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του, «κάνατε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και θέλω να καταρρίψετε αυτό που ήταν – με βάση αυτά που έχω πλέον διαβάσει, σε μεγαλύτερο βάθος – ένας μύθος, ότι εισαγάγατε κάποιου είδους εξαήμερη εβδομάδα εργασίας», ο κ. Μητσοτάκης, αρχικά, απάντησε: «Χαίρομαι που συμφωνείτε μαζί μου ότι πρόκειται για μύθο».
Υποστήριξε, λοιπόν, πως «η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη εβδομάδα εργασίας. Η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας. Προσφέρουμε, μάλιστα, στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερις ημέρες, εάν συμπληρώνουν τις 40 ώρες και εφόσον το συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους».
Αντιδρούν τα κόμματα… απορούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης (πλην CNN), με μπαράζ δημοσιευμάτων
Και διευκρίνισε πως «μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες ανά εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο -πρόκειται για μια πολύ μικρή μειονότητα – με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές, μπορεί να προστεθεί έκτη ημέρα απασχόλησης» (σ.σ. η αλήθεια είναι πως εργαζομένος δεν έχει και μεγάλα περιθώρια να φέρει αντιρρήσεις).
«Άρα, όχι, η Ελλάδα έχει εβδομάδα πενθήμερης εργασίας και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Αντιμετωπίζουμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων ως κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Γι’ αυτό και έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία στις προσλήψεις τους, επιβάλλουμε πολύ βαριά πρόστιμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας είναι απόλυτα προστατευμένοι. Έχουμε, πιστεύω, μία από τις πιο εξελιγμένες και σύγχρονες νομοθεσίες προστασίας των εργαζόμενων στην Ευρώπη».
- ΣΥΡΙΖΑ: Ζει σε φανταστική χώρα ο Μητσοτάκης
«Σε μια φανταστική χώρα αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλάει σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Όπως σήμερα στη συνέντευξή του στο CNN, όπου ισχυρίστηκε ότι η εξαήμερη εργασία που καθιέρωσε η κυβέρνησή του ισχύει για ελάχιστους εργαζόμενους», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δηλώσεις Μητσοτάκη.
Η Κουμουνδούρου δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ο πρωθυπουργός «στην ίδια συνέντευξη, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν καθιερώσει την… 4ήμερη εργασία».
«Η ειδυλλιακή κατάσταση που περιέγραψε ο πρωθυπουργός για τους εργαζόμενους στη χώρα (σχεδόν τους είπε ότι ‘live your myth in Greece’), δυστυχώς ισχύει μόνο για τον ίδιο και τους ισχυρούς φίλους του», υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για να υπογραμμίσει πως «οι Έλληνες εργαζόμενοι και εργαζόμενες γνωρίζουν βέβαια ότι η αντεργατική ρύθμιση για την 6ήμερη εργασία είναι εδώ, ότι η ελαστικοποίηση και η εντατικοποίηση της εργασίας είναι ο κανόνας, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπείς μισθούς και σοβαρή κρατική παρέμβαση απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες».
- ΚΚΕ: Ως εδώ! Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία
«Ως εδώ! Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία! Να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που αποτελεί ‘πολεμικό ανακοινωθέν’ ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και εκδόθηκε κατά παραγγελία της εργοδοσίας», αναφέρει σε φυλλάδιό του το ΚΚΕ.
Και παραθέτει, όπως αναφέρει, την αλήθεια για την 6ήμερη εργασία «κόντρα στα fakenews που διακινεί το Υπουργείο Εργασίας και η εργοδοσία»:
– «Η 6ήμερη εργασία αφορά εργοστάσια πολλών κλάδων (π.χ. Mέταλλο, Eνέργεια, Nερό, Tρόφιμα – Ποτά), την ιδιωτική υγεία, τις μεταφορές, τα λιμάνια και γενικά τους χώρους φορτοεκφόρτωσης. Η εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί και σε σούπερ μάρκετ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αποθήκες τέτοιων επιχειρήσεων.
– Η 6ήμερη δουλειά επιβάλλεται μονομερώς στον εργαζόμενο από την εργοδοσία. Η εργοδοσία μπορεί να επιβάλλει 6ήμερη εργασία με τη δικαιολογία του αυξημένου φόρτου εργασίας. Δηλαδή οι συμβάσεις πάνε περίπατο με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης για κέρδος!
– Η 6η ημέρα εργασίας δεν αντικαθίσταται με ρεπό στις επόμενες εβδομάδες αφού ο συνολικά νόμιμος χρόνος εργασίας για κάθε εβδομάδα είναι οι 48 ώρες.
– Η 6η ημέρα εργασίας δεν αντιστοιχεί σε επιπλέον ένσημο».
- Χαρίτσης: Ακραία αντεργατικό το μέτρο της εξαήμερης εργασίας
Για «ζωές που τσαλακώνονται» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, που χαρακτήρισε την εξαήμερη εργασία ως «ακραία αντεργατικό» μέτρο.
Για την κυβέρνηση εξαήμερη εργασία δεν υφίσταται παρά μόνο «έκτακτη μέρα εργασίας», με τον Αλέξη Χαρίτση να αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB ένα «φαρμακερό» σχόλιο.
«Θα δουλεύεις και το Σάββατομ αλλά αυτό δεν είναι εξαήμερη απασχόληση κατά την κυβέρνηση… Θα ήταν για γέλια όσα λένε αν δεν μιλάγαμε για ζωές που τσαλακώνονται. Στο εξαήμερο συμπυκνώνεται όλη η παθογένεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη», γράφει χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς προσθέτει πως «χωρίς να έχουν κάποιον εξωτερικό καταναγκασμό και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σχετική συζήτηση διεθνώς, παίρνουν ένα ακραία αντεργατικό μέτρο για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα. Στη συνέχεια, φτιάχνουν το απίστευτο αφήγημα ότι το εξαήμερο δεν είναι εξαήμερο. Εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, πιο σκληρή εκμετάλλευση και κοροϊδία για τους πολλούς».
- Παράδειγμα προς αποφυγή – Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, υπάρχει εδώ και μέρες «βροχή» δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για την υιοθέτηση του μέτρου της εξαήμερης εργασίας.
Η ανταπόκριση των New York Times είναι ενδεικτική του κλίματος. H αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί στις σελίδες της ρεπορτάζ, που φανερώνει πόσο άκυρη χρονικά είναι η επιλογή της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται στην τετραήμερη εργασία η Ελλάδα υιοθετεί την εξαήμερη.
Handelsblatt, Guardian, BBC, Washington Post και CNBC ασχολήθηκαν επίσης με το μνημονιακής εμπνεύσεως μέτρο.
«Η νέα νομοθεσία (…) έρχεται κόντρα σε μία παγκόσμια τάση που θέλει τις επιχειρήσεις να δοκιμάζουν εργασιακή εβδομάδα λιγότερων ημερών», σημειώνει μεταξύ άλλων το CNBC, ενώ ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για «φιλό-επιχειρηματική» κυβέρνηση.
Πηγή:in.gr