Μία σειρά κομβικής σημασίας παρεμβάσεις, με στόχο να κλείσουν και να ολοκληρωθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα έργα που αφορούν ειδικά το Δ.Δ.Βασιλικού και γενικότερα τη Ζάκυνθο, ξεδιπλώνει με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου κ.Στ.Κοντονή, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ.Θ.Γαλιατσάτο, τον Αντιπεριφειάρχη ΠΕΖ κ.Λ.Νιοτόπουλο και τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ.Π.Κολοκοτσά, ο Πρόεδρος Τουριστικών Επιχειρηματιών Βασιλικού «Ο ΣΚΟΠΟΣ», κ.Ν.Βαρδακαστάνης.

Ως γνωστόν ο κ.Βαρδακαστάνης, έχει συζητήσει εκτενώς με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί, αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων, καταθέτοντας παράλληλα τους εντονότατους προβληματισμούς του για τη πορεία του συγκεκριμένου προβλήματος.

Στην επιστολή  του αυτή, ζητά την εξεύρεση άμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει  συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ.Βαρδακαστάνης ανοιχτά και απροκάλυπτα επιρρίπτει  ευθύνες σε όλους τους αρμόδιους φορείς τονίζοντας χαρακτηριστικά «καθιστούμε όλους τους αρμόδιους φορείς  των τελευταίων 20 ετών συνυπεύθυνους».

Αναλυτικά τα αιτήματα-προβλήματα του Συλλόγου «Ο ΣΚΟΠΟΣ»:

 

«Με την παρούσα επιστολή μας σας καταθέτουμε, για μία ακόμη φορά, μία σειρά θεμάτων καθώς και τις προτάσεις μας, τα οποία αφορούν την Ζάκυνθο και την περιοχή του Βασιλικού ειδικότερα, προκειμένου για την δρομολόγηση και επίλυση αυτών, διότι τα περισσότερα εξ αυτών είναι χρόνια προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν την Ζάκυνθο σε βάθος εικοσαετίας,  με σοβαρό αντίκτυπο στην σωστή τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας και η επίλυση αυτών θα επέλθει μόνο μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου και της αγαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πολιτικών παρατάξεων κ.α. .

 

Ι) Καθαριότητα– Αποκομιδή απορριμμάτων - Υπάρχον Χ.Υ.Τ.Α. –

Εξεύρεση άμεσης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πολιτικών παρατάξεων κ.α., διότι σήμερα ο υπάρχον Χ.Υ.Τ.Α. στον Σκοπό έχει κλείσει διότι έχει υπερβεί τα όριά του, τα απορρίμματα συσσωρεύονται στους δρόμους της Ζακύνθου για μία ακόμη φορά, και καθιστούμε όλους τους αρμόδιους φορείς των τελευταίων είκοσι ετών συνυπεύθυνους για το ότι δεν κατάφεραν να εξεύρουν μία οριστική λύση σε ένα τόσο σοβαρό, ίσως το σοβαρότερο θέμα που ταλαιπωρεί το νησί μας. 

 

ΙΙ) ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ- ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ –ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

1) Επαρκής υδροδότηση περιοχής, κυρίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η οποία εξακολουθεί να είναι ελλιπής, παρόλο ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικά  έργα τα τελευταία έτη. Η μη επαρκής κάλυψη του δικτύου υδροδότησης μας αναγκάζει να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά κάθε χρόνο για αγορά νερού στις επιχειρήσεις μας. – Γεωτρήσεις - Δημιουργία δεξαμενών για αποθήκευση νερού καθώς και τοποθέτηση ειδικών βανών ώστε να έχει άμεση πρόσβαση άντλησης νερού η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε περίπτωση κατάσβεσης πυρκαγιάς.  

2) Επαρκής Φωτισμός- Τοποθέτηση νέου δικτύου ηλεκτροδότησης .

3) Αναβάθμιση του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου Πόλης –Βασιλικού (1η Επαρχιακή οδός) καθώς και των παράλληλων οδών.

5) Συντήρηση οδικών μνημείων (γεφύρια) τα οποία καταρρέουν λόγω της ανέλεγκτης διογκούμενης κυκλοφοριακής φόρτισής τους (διέλευση βαρέων οχημάτων –τράκτορες) .

6)Διαπλατύνσεις, ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, στηθαία, φωτισμός, οδική σήμανση .

7) Κόψιμο κλαδιών και δέντρων που εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων- Καθαρισμός τάφρων - Ενίσχυση πεζής καθαριότητας - Έγκαιρη προετοιμασία για την θερινή περίοδο.

8) Πεζοδρόμια (επέκταση από την περιοχή Ποταμία μέχρι Πόρτο Ρώμα καθώς και  λοιπά σημεία κατόπιν συζητήσεως)- Ποδηλατοδρόμια-Περιπατητικά μονοπάτια.

9) Λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου  Βασιλικού.

10) Μαρίνα - Αλιευτικό καταφύγιο. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου θα πρέπει να γίνει κατασκευή μίας ράμπας στον κολπίσκο του  Πόρτο Ρώμα ώστε να έχουν πρόσβαση τα σκάφη .

11) Παραλίες – Εξωραϊσμός - Καθαριότητα – Προετοιμασία για την θερινή περίοδο –Ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

12) Εξωραϊσμός και παρεμβάσεις επί της οδικής οδού που οδηγεί στην περιοχή Κανόνια.

13) Νεκροταφείο - Εξεύρεση οικοπέδου .

14) Πλατεία Βασιλικού. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, μέσα στο έτος 2013, για την ανάπλαση της πλατείας,  η οποία ευρίσκεται πλησίον του Δημοτικού Σχολείου αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί .

15) Δημοτικό σχολείο Βασιλικού- Συντήρηση – Αναβάθμιση λειτουργίας του. 

16) Λειτουργία συστήματος αφαλάτωσης συγκεκριμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης στον Βασιλικό. Μας βρίσκει σύμφωνους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει συνεχής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε ότι αφορά τη λειτουργία των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού της επιχείρησης γιατί ήδη υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία τους.

17) Υποβολή προτάσεων για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων παροδίως. Θεωρούμε ότι η έκδοση και εφαρμογή μίας Κανονιστικής από τον Δήμο, κατόπιν συνεννοήσεως με τους φορείς και επιχειρηματίες της περιοχής μας, θα βάλει  τάξη οι επιχειρηματίες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων που και πως μπορούν να διαφημιστούν. 

18) Αδειοδότηση πέντε ιστών που έχει τοποθετήσει ο Σύλλογος όπου απεικονίζεται ο χάρτης του Βασιλικού. Έχει κατατεθεί σχετική αίτηση με αριθμ.πρωτ.7161/3.6.2010 καθώς και τα σχετικά έγγραφα  

19) Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου)  .

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

1)  Ε.Θ.Π.Ζ.

Το Ε.Θ.Π.Ζ. καταλαμβάνει εκτάσεις που καλύπτουν το νότιο τμήμα της Ζακύνθου και επιβάλει ρυθμίσεις που επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της κοινότητας Βασιλικού.

Έχοντας αποκομίσει σοβαρή εμπειρία θεωρούμε ότι απαιτείται η εκπόνηση και χρηματοδότηση μίας σύγχρονης Χωροταξικής Περιβαλλοντικής  Μελέτης, ώστε να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Πρέπει να συνεκτιμηθεί  η πολύ σημαντική ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στην περιοχή και να συνδυασθεί ο στόχος της Περιβαλλοντικής προστασίας με εκείνο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και του δικαιώματος των ιδιοκτητών. Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ζακύνθου που μετέχουν στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, θα πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι και προσεκτικοί στη λήψη των αποφάσεων .

 

  1. Αντιμετώπιση της ηχορύπανσης. Συμφωνούμε στην διοργάνωση εκδηλώσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, υπό τον όρο ότι η ένταση θα είναι σε χαμηλά όρια ώστε να μη δημιουργείται ηχορύπανση.

Αντιμετώπιση πάσης φύσεως ρύπανσης της περιοχής, από όπου και εάν αυτή προέρχεται και η οποία επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες αυτής.  

 

  1. Πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα –

 

ΙΙΙ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 

  1. Γέφυρα Αγίου Χαραλάμπους

Παρά τις δύο πεζογέφυρες το κυκλοφοριακό πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, για αυτό επιβάλλεται άμεσα η δημιουργία μίας νέας γέφυρας διπλής κατευθύνσεως .  

 

  1. Λιμάνι

Ενώ η Ζάκυνθος, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα  σε ότι αφορά την ανάπλαση, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Προτάσεις πολλές, όπως η κατασκευή νέου λιμένος σε άλλο σημείο, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.

 

  1. Μαρίνα Ζακύνθου

Ένα ακόμη σημαντικό έργο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται και αυτό στα χαρτιά τα τελευταία είκοσι χρόνια και του οποίου η τύχη είναι μάλλον αβέβαιη. 

 

  1. Προβλήτα κρουαζιερόπλοιων

Θεωρούμε ότι η δημιουργία προβλήτας για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων είναι άμεσης προτεραιότητας για το νησί μας.

 

 

ΙV.  ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  

1) Τουριστική Στρατηγική - Τουριστική Προβολή

-Θεωρούμε άμεση την ανάγκη εκπόνησης ενός νέου στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης σχετικά με την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Θα πρέπει να  αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να αξιολογηθούν τα κύρια χαρακτηριστικά και δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων και βάσει αυτών να χαραχθεί η στρατηγική για την τουριστική προβολή και προώθηση της Ζακύνθου.

-Ενίσχυση της Επιτροπής Τουρισμού (ή Οργανισμού) ώστε να έχει την δυνατότητα περισσότερων δράσεων και ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων .

Θεωρούμε ότι στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας του Δήμου Ζακύνθου τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είναι η προώθηση νέων μορφών τουρισμού, η ενίσχυση και η διατήρηση των νέων αγορών αλλά και των παραδοσιακών αγορών καθώς και το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Η τουριστική προβολή πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχή μας στις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις της Ευρώπης, την προβολή μέσω Internet και τις παραδοσιακές μεθόδους προώθησης, όπως συνεντεύξεις τύπου, αποστολή  εντύπων στο εσωτερικό και εξωτερικό, διαφήμιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσκλήσεις σε δημοσιογράφους.

  1. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Οι δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στη Ζάκυνθο είναι διευρυμένες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Βασιλικού είναι  το φυσικό περιβάλλον του (παραλίες, ενδοχώρα), όπου αποτελεί  πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (καταδυτικός, θαλάσσιος, περιπατητικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός, κ.α.)

  1. Εταιρείες χαμηλού κόστους

Δραστηριοποίηση και άλλων αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στη Ζάκυνθο».

 

 

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ