Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας, η επιχείρηση "ξαπλώστρα και ομπρέλα" στις παραλίες,  έχει εδώ και πολλά χρόνια γίνει «θεσμός»,  ακόμη και για τις πιο απομονωμένες  αλλά  και  προστατευόμενες περιοχές, όπως αυτή από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο  Ζακύνθου,  του Γέρακα Βασιλικού . Το παράδειγμα δεν είναι καθόλου τυχαίο …
Όπως είναι ήδη γνωστό, από τη δεκαετία του ’80 το Ελληνικό κράτος παραχωρεί στους δήμους, το δικαίωμα εκμετάλλευσης των παραλιών με την τοποθέτηση  ομπρελών και ξαπλωστρών  και υπενοικίασης σε ιδιώτες . Με το πέρασμα του χρόνου, η κατάσταση αυτή απόκτησε  διαστάσεις επιδημίας , με αποτέλεσμα οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες  να καλύπτουν κάθε ελεύθερο τετραγωνικό παραλίας , αγνοώντας μάλιστα ,πολλές φορές ,
τα όσα ορίζει η νομοθεσία.
Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση έχει  κυριολεκτικά  ξεφύγει,  μια και κάποιοι και σε αυτή την περίπτωση, η Διοίκηση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ομπρελών και ξαπλωστρών της περιοχής, στερούν από τους πολίτες  το δικαίωμα να τοποθετήσουν την πετσέτα τους ή τη δική τους ομπρέλα, οχι όπου θέλουν, αλλά, σε σημεία που δεν θα ενοχλούν τις φωλιές της χελώνας Καρέτα- Καρέτα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας και των αντιδράσεων που προκαλεί είναι  η κοινή επιστολή  της τοπικής κοινότητας Βασιλικού και των συλλόγων Τουριστικών Επιχειρηματιών και Ξενοδόχων  προς το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, έπειτα από καταγγελίες πολιτών
Συγκεκριμένα …
Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να αναφερθούμε στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και πρόκειται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς αυξάνεται η τουριστική κίνηση και αφορά την απαγόρευση τοποθέτησης ιδιωτικών ομπρελών στην παραλία του Γέρακα.
Η Κοινότητα και οι σύλλογοι είναι ήδη ενήμεροι για τη σωρεία παραπόνων που διατυπώνονται από τους επιχειρηματίες καθώς και από τους επισκέπτες, οι οποίοι αδυνατώντας να αντιληφθούν τον λόγο που απαγορεύεται η τοποθέτηση της ομπρέλας τους καλούνται είτε να αποχωρήσουν, είτε παραμείνουν απροστάτευτοι από τον ήλιο κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία, είτε προκειμένου να προστατευθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν το ανάλογο τίμημα ενοικίασης ομπρέλας και ξαπλωστρών.
Επίσης το πρόβλημα αυτό είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Γέρακα.
Η παραλία του Γέρακα έχει μήκος 750 μέτρα. Λόγω όμως των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την χειμερινή περίοδο, η δεξιά πλευρά της παραλίας μήκους περίπου 150 μέτρων δεν είναι προσβάσιμη πλέον από τους επισκέπτες, αφού η άμμος έχει υποχωρήσει και έχει μόνο πέτρες, οπότε καθίσταται αδύνατη η τοποθέτηση των ιδιωτικών ομπρελών σε αυτό το σημείο που ήταν και το ενδεδειγμένο όλα τα χρόνια.
Ο χώρος εκμίσθωσης του αιγιαλού από επιχειρηματίες καταλαμβάνει περίπου 150 μέτρα .
Επομένως απομένουν 550 μέτρα .
Πρότασή μας ώστε να δοθεί μία λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα είναι να επιτρέψετε την οριοθέτηση χώρου για την τοποθέτηση ιδιωτικών ομπρελών σε  χώρο περίπου 120 μέτρων,  ο οποίος θα εκτείνεται στο  μπροστινό μέρος της παραλίας και σε απόσταση 6 μέτρων από το θαλάσσιο κύμα. 
Σας παρακαλούμε όπως εξετάσετε την ανωτέρω πρότασή μας και στα πλαίσια της αγαστής μας συνεργασίας, μας απαντήσετε άμεσα σχετικά με το τι προτίθεσθε να πράξετε .
 
Με εκτίμηση 
 
  1. Για την Τοπική Κοινότητα Βασιλικού
    Ο Πρόεδρος
    Πέτρος Γιαννούλης
  1. Για τον Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρηματιών Βασιλικού «Ο Σκοπός»
    Ο Πρόεδρος
     Νικόλαος Βαρδακαστάνης   
  1. Για τον Σύλλογο Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων

    Η Πρόεδρος

    Βίκη Βίτσου

 ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ