Χαμένo στη… “μετάφραση” εξακολουθεί να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το έργο του σχεδιασμού και χωροθέτησης του τουριστικού αγκυροβολίου, στην περιοχή Πόρτο-Ρώμα του Βασιλικού, ενώ προχωρούσε η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Αργασιού που βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδοτικού προγράμματος.
Όπως είχε αποκαλύψει σε μια από τις παλιότερες επισκέψεις της στο νησί μας η μελετητήρια του έργου, Μαριλένα Φράγκου είχε “κολλήσει” στο θέμα της αμοιβής της μελέτης.
Οι τοπογραφικές μελέτες για το αγκυροβόλιο του Βασιλικού και η κυρίως χωροθέτηση του έργου έχουν ήδη προσχωρήσει, μετά από ενδελεχή εξέταση διαφόρων εναλλακτικών λύσεων, ωστόσο, τα χρήματα δεν προωθήθηκαν ποτέ. “Πληρώνουμε το κόστος των εγγυητικών επιστολών, ύψους 15.000 ευρώ, από την τσέπη μας, αλλά παρά τις οχλήσεις μας δεν είδαμε κάποιο ενδιαφέρον”, είπε αναφέρει τότε στο δήμαρχο και συμπλήρωνε: “αν το έργο δεν σας ενδιαφέρει, μπορούμε να κλείσουμε το φάκελο, ή τέλος πάντων κάτι να γίνει”. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γινόταν από το πρόγραμμα “Θησέας” το οποίο ωστόσο έχει καταργηθεί. Ενώ λοιπόν υποβλήθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην πορεία δεν υπήρξε άλλη εξέλιξη. Πρόκειται για ένα έργο για το οποίο ακόμη και σήμερα υπάρχει το σθεναρό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής η οποία αρνήθηκε την εγκατάλειψη του, λέγοντας πως, ως τουριστικό νησί έχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους έργα.
Για το λόγο αυτό και ο Πρόεδρος των Επιχειρηματιών Βασιλικού Νίκος Βαρδακαστάνης δεν έκρυψε για μια ακόμη φορά τον αποκαρδιωτισμό του δηλώνοντας πως “δυστυχώς είμαστε ένας τόπος που προχωράμε με την όπισθεν. Δεν κοιτάμε την πρόοδο και την ανάπτυξη. Αρκούμαστε στις εξαγγελίες και τις μελέτες και μέχρι εκεί”.
Δεν είναι το μοναδικό
Κολλημένη στο βάλτο της γραφειοκρατίας βρίσκεται εδώ και χρόνια και η πολυσυζητημένη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υποσχόμενη ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου, που τείνει να έχει την ίδια εξέλιξη και αντιμετώπιση με όλα τα άλλα του δημοσίου στο νησί. Για πολλά χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να βρίσκονται στην αναζήτηση χρηματοδοτικού προγράμματος ώστε να χαρακτηριστεί ως λιμενικό το έργο. Μια προσπάθεια για την οποία έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό. Εκείνο που απομένει, πλέον, είναι να ανοίξει κάποιο πρόγραμμα προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο.
Τα έργα
Οι εργασίες θα επικεντρωθούν στην ανάγκη της αντιμετώπισης της διάβρωσης που έχει υποστεί η παράκτια ζώνη του Αργασίου. Καλύπτει την περιοχή από τον Αγ. Ευστάθιο έως το Πόρτο Νταβία και ο προγραμματισμός ορίζει, πως σε έξι μήνες θα πρέπει να έχει παραδοθεί παραλία 55-60μέτρων και σε ένα χρόνο θα φτάσει σε σύνολο τα 100μ.
Παράλληλα, στη μελέτη περιλαμβάνεται η τεχνική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής σε όλο το μήκος της παραλίας. Θα κατασκευαστούν από λίθους και φυσικούς ογκόλιθους 12 κυματοθραύστες με επέκταση και ενίσχυση των υφιστάμενων προβόλων. Η επέμβαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς η διάβρωση των ακτών έχει φθάσει σε σημείο που οι υφιστάμενες παραλίες να μην είναι λειτουργικές με δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Πηγή:www.imerazante.gr
ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ