Ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλεί η αναφορά του κ.Βαρδακαστάνη, όχι μόνο στις διαπιστώσεις της έκθεσης, που «αδικούν» το νησί, αλλά και στο με νόημα μήνυμά του , τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη όσο και στο Δήμαρχο Ζακύνθου, "Κύριοι αποκαταστήστε την αλήθεια"

Ακολουθούν οι δηλώσεις τους στο  IonianRadio.gr

Νίκος Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος Συλλόγου ΣΚΟΠΟΣ)

Μετά από πρωτοβουλία υπήρξαν συναντήσεις με τον κο Κουτσούμπα και άλλα στελέχη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Είναι πολύ σημαντικό, για μένα είναι θέμα ζωής, γιατί όπως ξέρουμε όλοι, είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία, που μας κρατά ορθούς και αυτό δεν μπορεί να καταστραφεί από κάποια αμέλεια ή σκοπιμότητες
Δεν είναι δυνατόν στο χώρο του ΕΘΠΖ σε περιοχή nature να μη γίνονται έλεγχοι. Σίγουρα ο χώρος είναι καθαρός. Δεν καταλαβαίνω γιατί βγήκε κάτι τέτοιοι προς τα έξω. Γι αυτό και εγώ κάλεσα το πρόεδρος του ΕΘΠΖ, κάναμε 2 συναντήσεις παρουσία και εκπροσώπου του υπουργείου.
Πραγματικά είπα στο πρόεδρο «θέλω να μου πεις αν υπάρχει πρόβλημα». Είχα μια πολύ καλή συνεργασία μαζί του, έκανε δήλωση μετά από Δ.Σ που έκανε, δεν γνωρίζω αν έχει φτάσει ακόμη στα ΜΜΕ,
Πιστεύω ότι το ΕΘΠΖ και ο κ.Κουτσούμπας, παρότι του το ζήτησα , θα την έκανε τη δήλωση.
Όλες οι δηλώσεις που γίνονται αδικούν το νησί….. 
Περιμένω ανακοίνωση από τον Αντιπεριφερειάρχη, από το Δήμο….
Εγώ αυτή τη στιγμή ζητάω την αλήθεια, γιατί μόνο τότε θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Είναι τελειως διαφορετικό πράγμα να ακούγεται ότι όλο το νησί είναι γεμάτο λύματα….. Μην οδηγούμε με τέτοιος υψηλές ταχύτητες… Θα καταστρέψουμε την ζάκυνθο….
Δύσκολα μαζεύεται μια πληροφορία που έχει διαρρεύσει και δεν είναι αληθινή… Κύριοι αποκαταστήστε την αλήθεια… Δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε πολιτική….
Πιθανόν να υπάρχουν κάποια προβλήματα… όμως είναι προβλήματα και πρέπει να λυθούν. Δε σημαίνει ότι είναι όλη η Ζάκυνθος. Δεν μπορεί να ακούγεται το όνομα του Γέρακα και να δηλώνουν ότι έχει μόλυνση. Σας παρακαλώ κύριοι αποκαταστείστε την αλήθεια.
Οι κύριοι στις συναντήσεις ήταν πολύ θετικοί. Τους ζήτησα να δηλώσουν την αλήθεια ότι είναι υποχρεωση τους να το κάνουν.
Ο κ. Κουτσουμπας είπε ότι επιθυμεί να μιλήσει με δημοσιογράφους για να πει την αλήθεια.
Ζητάω και από όλους να δηλώσουν την αλήθεια… ποια είναι η αλήθεια;
Ντροπή να ακούγεται από αθηναϊκό μέσο ότι η Ζάκυνθος βούλιαξε στα λύματα

Έχω φωτογραφικό υλικό που επί 20 λεπτά τουριστικά λεωφορεία κλείνουν το δρόμο του Αργασίου, σταθμευμένα λεωφορεία…. Αν επιτρέπετε στην εθνική οδό να γίνονται αυτά τα πράγματα τι να πω. Καλώ τους αρμόδιους να κάνουν παρεμβάσεις που θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. Στη γέφυρα όσο και αν φαίνεται αστείο το πρόβλημα λύθηκε. Τα 50 ή 70 ή 80 αυτοκίνητα τα απορρόφησε η γέφυρα και ησυχάσαμε… κατανοούμε το θόρυβο. Όμως ο κ. Ζήβας είπε ότι γρήγορα θα αποκατασταθεί. 
Παρακαλώ λίγοι κατανόηση από τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Είμαι σίγουρος ότι θα πέσει ο τάπητας και θα μπει ο φωτισμός.
Μόνο να σκεφτούν τι κάνει αυτή η γέφυρα για εμάς. Εξάλλου όποιος επιθυμεί και έχει τον τρόπο ας φτιάξει μια άλλη γέφυρα πίσω.. τώρα ας δούμε τι κάνει και πόσο εξυπηρετεί.
Το θέμα με το νερό παραμένει άλυτο και είναι προβληματικό… όμως αναγνωρίζω τη προσπάθεια του κ.Κόκορη. Σίγουρα έκανε μία προσπάθεια αλλά δυστυχώς είναι προβληματικό και παραμένει άλυτο. Δεν υπάρχει μία σταθερότητα που να λέμε παίρνουμε 1000-1500 κυβικά την ημέρα. Βεβαίως κατά διαστήματα μπορεί να μείνουμε και χωρίς νερό.
Οι υδροφόρες κάνουν τη δουλειά τους … χωρίς αυτές τι θα κάναμε;
Γι άλλη μια φορά θέλω να πω , άμεση αποκατάσταση της αλήθειας γιατί το νησί οδηγείτε στην καταστροφή και εγώ θα είμαι πάντα ο Νίκος που πάντα θα πιέζω για το καλό της περιοχής μου και γενικά της Ζακύνθου.
Τουριστικά ο κόσμος στο Βασιλικό είναι πολύς. Έχουμε αύξηση σε κόσμο και μείωση εισοδημάτων…
Το all inclusive όσο υπήρχε μόνο στα ξενοδοχεία το πρόβλημα ήταν πάρα πολύ μικρό. Θέριεψε όμως…

 
 Dr Κουτσούμπας (Πρόεδρος Ε.Θ.Π.Ζ)
 
Θα ήθελα να μείνουμε στο θέμα για το ΕΘΠΖ που σχετίζεται εν μέρει με τη γαλάζια σημαία και που αφορά τη θαλάσσια ρύπανση.
Δεν είναι μόνο ο Γέρακας, υπάρχει μία ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, στα όρια δικαιοδοσίας του φορέα. Θα ήθελα να μιλήσουμε ευρύτερα για όλο το κόλπο του
Με τη γαλάζια σημαία υπάρχουν και πράγματα που σχετίζονται με τις υποδομές και τη παροχή υπηρεσιών.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΕΘΠΖ έχει προχωρήσει  μετά από συνεδρίαση του φορέα στην έκδοση δελτίου τύπου μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε , αδικώντας ολόκληρο το νησί.
Θεωρήσαμε φρόνιμο να υπάρχει ευρύτερη γνωστοποίηση και για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες και να μπει και αποκατάσταση της αλήθειας. Γίνεται αναφορά στη βιοποικιλότητα που κατά κανόνα είναι σε υψηλά επίπεδα με κάποιες παρεμβατικότητες κατά καιρούς, όπως τα στραγγίδια κλπ. Άρα υπάρχει συνεχής επιτήρηση.
Με βάση τα κριτήρια των ευρωπαϊκών οδηγιών και σε αυτό το επίπεδο η οικολογική κατάσταση χαρακτηρίζεται ως καλή. Αυτά είναι αποτελέσματα ερευνητικών μελετών. Αυτά εν κατακλείδι είναι τα δικά μας συμπεράσματα που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.  Σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση .
Πέρα από τα επιστημονικά δεδομένα που αναφέρθηκα υπάρχουν και τα δεδομένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας της ΠΕΖ. Οι αναλύσεις που έκαναν είναι διαθέσιμες στο πολίτη. Άρα έχουμε δύο δεδομένα που συνηγορούν στην καλή κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του θαλάσσιου πάρκου . είναι  προφανές ότι συμβάλουν στο να είμαστε στοχευμένοι, να μιλάμε συγκεκριμένα λόγια . σε ότι αφορά το θαλάσσιο πάρκο δεν συμβαίνει κάτι .
Είναι πραγματικότητα ότι δίνουμε λάθος εικόνα και καλό είναι να συμβάλουμε όλοι στην αποτύπωση της πραγματικότητας.
Είναι σαφές ότι ο θεσμός της γαλάζιας σημαίας είναι ένα πακέτο πραγμάτων ,υποδομές-παροχήή υπηρεσιών-ρύπανση. Είναι ένα σύνολο διαφορετικών πραγμάτων σε όλη τη χώρα. Είναι λοιπόν σαφές ότι μιας και στη περίπτωση της Ζακύνθου ο φορέας που έχει αναλάβει το θέμα είναι ο δήμος και  θα πρέπει να τηρήσουν αυτά που τίθενται ως προϋποθέσεις από την ΕΕΠΦ. Αν δεν πληρούνται τα κριτήρια η ΕΕΠΦ προχωράει σε άρση των γαλάζιων σημαιών ή σε σύσταση.
Το θαλάσσιο πάρκο είναι ένα  brand name… μπορεί κάποιος να δει θαλάσσιους οργανισμούς… άρα από μόνο του είναι αυτό που θα τραβήξει το κόσμο. έρχεται και η γαλάζια σημαία σα ν δεύτερος πυλώνας .
Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Διορθώνουμε τα πράγματα;
Στο Γερακα υπάρχει μονοπάτι, διαπλάτυνση δρόμου που κατεβαίνουν και αμαξίδια για ΑΜΕΑ, υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, δεν υπάρχουν σκουπίδια και όταν κλείνει η παραλία δεν μένει από τους φύλακες ούτε αποτσίγαρο. Το μόνο που δεν υπάρχει είναι ντουζιέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει σωστή επιχείρηση…. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε αυτή τη συζήτηση.
Σαν επαγγελματίες και πολίτες θα πρέπει με τη προσωπική μας συμβολή να βοηθάμε για να μην έχουμε προβλήματα. Είναι η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια.
Ας σκεφτούμε πως ήταν τα πράγματα πριν 2-3 χρόνια και θα δούμε ότι σήμερα έστω για μισό βήμα είναι καλύτερα.

 Δείτε την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (02/08/2018)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 
IONIAN RADIO 

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ