ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ο Νικήτας Σπίνος για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, Προτάσεις , Διεκδικήσεις - Τι δηλώνει για την «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ»

Ο Δρ. Νικήτας Σπίνος ,  (Αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος ΔΕ Αλυκών, Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας) μιλά ΕΚΤΕΝΩΣ , στο IonianRadio.gr, για τη συμμετοχή του στις τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που φέτος είχε  ως κεντρικό μήνυμα: "Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Καλύτερη Ελλάδα", δίνοντας έμφαση σε μία δέσμη διεκδικήσεων που αφορούν , την ενίσχυση οικονομικά των Δήμων και την αναγκαιότητα ενίσχυσης σε προσωπικό.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Αντιδήμαρχο Ζακύνθου, στην απλή αναλογική, επισημαίνοντας ότι «ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την πεμπτουσία των συνεργασιών και της δημοκρατίας , η εφαρμογή της οδήγησε στην βραχυκύκλωση και στον περιορισμό της  αυτοδιοικητικής  αποτελεσματικότητας.  «Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική, δεν είναι μία μεταρρύθμιση , αλλά αντιμεταρρύθμιση , που οδηγεί σε καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανακοινώνει την έγκριση στο Δήμο Ζακύνθου 1.140.000 ευρώ για το πρόγραμμα ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ.

Ο Δρ. Νικήτας Σπίνος ,  (Αναπληρωτής Δημάρχου, Αντιδήμαρχος ΔΕ Αλυκών, Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας) μιλά ΕΚΤΕΝΩΣ , στο IonianRadio.gr:

«Ήταν ένα επιτυχημένο συνέδριο,  με πολλούς συμμετέχοντες, είτε ως ομιλητές είτε ως παρατηρητές. Από του βήματος ενημερωθήκαμε ότι οι σύνεδροι ήταν πάνω από 1200 .

 Συζητήθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα,  διότι τα προβλήματα της κοινωνίας οι  πρώτοι που καλούνται να τα λύσουν, είναι οι δήμοι. Γενικώς οι ομιλητές δεν χάιδεψαν αυτιά,  δεν μάσησαν τα λόγια τους και διεκδίκησαν την αυτονομία που πρέπει να υπάρχει στην  τοπική αυτοδιοίκηση,  χωρίς χρώματα,  με βασικό γνώμονα το καλό της κοινωνίας σε κάθε τόπο της Ελλάδας.

Ήδη γίνεται μία τελική συζήτηση, για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων α΄ και β΄ βαθμού. 

Έτσι όπως ονομάστηκε και περιγράφηκε η πολυεπίπεδη  διακυβέρνηση, κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης,  θα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δράσεις.

Βλέπουμε ότι υπάρχουν στον τόπο μας συγκρούσεις και δημιουργούνται και προβλήματα που δυσκολεύουν τη συνεργασία.

Είμαστε σαφέστατα υποχρεωμένοι,  να συνεργαζόμαστε, αλλά εάν ήταν πιο ξεκάθαρος ο ρόλος του α΄ και β΄ βαθμού,  όπως είπε και ο υπουργός κ. Βορίδης,  δεν θα είχαμε αυτού του  είδους τις συγκρούσεις. Είναι πολύ σημαντικό,  γιατί όταν ξέρει ο κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης,  τι υποχρεώσεις έχει,  μπορεί να κάνει καλύτερο προγραμματισμό.

Έγινε επίσης συζήτηση, για τη δημοτική αστυνομία που πρέπει να είναι ισχυρή για να υπάρξει διοίκηση. Πολλές αρμοδιότητες δεν τις έχει η δημοτική αστυνομία, με αποτέλεσμα να έχει δεμένα χέρια.

Ο κ.Βορίδης, ειπε ότι πρέπει να είναι εφάμιλλη της αστυνομίας του κράτους.

Συζήτηση  έγινε και  για  τους ναυαγοσώστες. Το μοντέλο  που λειτουργεί τώρα,  δεν είναι σωστό , οι δήμοι επωμίζονται μεγάλο κόστος . Ενδεχομένως θα έχουμε ανάγκη λιγότερων ναυαγοσώστων και μεγαλύτερες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που είναι  επίσης σημαντικό,  γιατί υπάρχει μεγάλη οικονομική αιμορραγία στους δήμους. Ο δήμος μας φέτος έδωσε 900 χιλιάδες ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης. 

Ακόμη έγινε αναφορά  και για την κινητικότητα. Όταν πρωτοξεκινήσαμε τη θητεία μας,  βλέπαμε ότι ένας εργαζόμενος, μπορούσε να πάει σε άλλη υπηρεσία,  χωρίς καν να ρωτήσει. Αυτό έχει αλλάξει. Θα μπορεί να πάει κάποιος, μόνο από δήμο σε δήμο και μετά από  συνεννόηση των  δημάρχων.

Συζητήθηκε για το προσωπικό των δήμων,  που όλοι έχουν τεράστιο πρόβλημα,  αφού υπήρξε μείωση  και λόγω και των αποφάσεων της τρόικας,  αλλά και επειδή δεν έγινε μετά τα μνημόνια,  ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό προσλήψεων. Έγινε  προσπάθεια για να έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, που είναι και το κομμάτι που οι  δήμοι ,ί υ πονούν πιο πολύ. Η πρόσληψη πτυχιούχων,  βοήθησε να ισχυροποιηθούν οι διοικήσεις. 

Έγινε συζήτηση για την οικονομική αυτονομία των δήμων που είναι  τεράστιο θέμα. Έχουν μειωθεί οι πόροι. Ο υπουργός μας είπε, ότι δεν μπορούμε να έρθουμε σε πρότερη κατάσταση, όμως θα υπάρξουν σοβαρές ενισχύσεις, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη βελτίωσης των κριτηρίων κατανομής των πόρων , γιατί υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν πόρους παρόλο του ότι έχουν αυξημένες ανάγκες.

Υπήρχαν και πολιτικές αντιπαραθέσεις, περιγραφές, σε  ότι αφορά τα πεπραγμένα. Εμείς όμως πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο τι χρειαζόμαστε.

Το μήνυμα που έλαβα είναι, ότι ναι μεν υπάρχει μία προσπάθεια προβολής των πεπραγμένων, όμως ο προγραμματισμός δεν σταματά. Είναι προγραμματισμός, σε βάθος ετών. Υπάρχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις με χρονοδιαγράμματα. Δεν νομίζω, ότι ήταν λογία για τα λόγια. Αυτό έδινε και το βάρος του συνεδρίου και κάθε τι που παρουσιαζόταν, έδινε και τον τρόπο και το αποτέλεσμα.

Εάν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις το καλοκαίρι του 2019, κανένας δήμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Η σύλληψη της απλής αναλογικής, βγήκε από την έννοια της δημοκρατίας. Η δημοκρατία έλεγε, ότι όποιος έχει της δημοκρατική πλειοψηφία,  αυτός και κυβερνά  και  στο τέλος της θητείας του κρινόταν. Εδώ υπήρξε παρανόηση. Ακόμα και αν κάποιας πάρει περισσότερους ψήφους πρέπει να συνδιοικήσει.

Όταν είμαστε μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις και διαφορετικές  στρατηγικές,  τα πράγματα δυσκολεύουν και ο κόσμος θέλει αποφάσεις και αποτελέσματα. Κάποια πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Πάρθηκε εκ του πονηρού αυτή η απόφαση και ήταν λαθεμένη. Αυτός που παίρνει την πλειοψηφία,  πρέπει να κυβερνά , να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα του και στο τέλος να κριθεί.

Υπήρχε στο συνέδριο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης,  που προσπάθησε  ως ένα βαθμό να το δικαιολογήσει. Όταν μπήκε στην ουσία του θέματος είπε, (με  το 43% ότι δεν θα χρειαστεί να πάει  σε 2η Κυριακή), ότι «θα κάνουμε εξαντλητικό διάλογο,  για να δούμε που θα καταλήξουμε. Δεν υπερασπίστηκε με μεγάλη θέρμη την απόφαση που είχαν πάρει,  όταν ήταν αυτοί κυβέρνηση.

Στην τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  είπε ότι αν βγουν κυβέρνηση θα κάνουμε ένα εξαντλητικό διάλογο για να δούμε ποιο είναι το σωστό. Το στηλίτευσε μάλιστα ο κ.Βορίδης

Ζητούμενο δεν είναι οι κομματικές αντιπαραθέσεις.

Η τοπική αυτοδιοίκηση,  πρέπει να  κοιτάζει το συμφέρον των μικρών κοινωνιών και όχι να έχει χρώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα»

ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ

«Υποβάλαμε και βρισκόμαστε σε αρκετά προχωρημένο πλαίσιο, Υπάρχει διεκδίκηση χρηματοδότησης που είναι εξασφαλισμένη, ύψους  1.140.000 ευρώ,  που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό του δήμου,  όσο αφορά τις νέες τεχνολογίες,  «Την Έξυπνη Πόλη». Το δουλεύουμε τους τελευταίους μήνες, σχεδόν καθημερινά με το γραφείο ανάπτυξης, είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και όταν φτάσουμε στο στάδιο που πρέπει,  θα ενημερώσουμε την κοινωνία με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό θα  αλλάξει τη λειτουργία του  δήμου και την επικοινωνία των συνδημοτών μας»

Δείτε επίσης

To BLOG

του Δημήτρη Τετράδη

Ionian Radio

"Συντονιστείτε"

Ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα
από την Ζάκυνθο


Διαφήμιση

Προβάλλετε την επιχείρησή σας ή τα προϊόντα σας στην ZantePresss 24. Προσφέρονται πολλοί τρόποι προβολής. Από απλό banner μέχρι και προσωπική σελίδα. Eλάτε σε επαφή μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

Αρχείο Ειδήσεων

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την προηγούμενή μας εφημερίδα, με όλα τα άρθρα και το υλικό που έχουμε ανεβάσει από το 2012 που ξεκινήσαμε την έκδοσή της.

  Ο σύνδεσμος είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κοινωνικά Δίκτυα

Στοιχεία Επικοινωνίας


© Zantepress 24.All rights reserved. Made with by Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πάνω