Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Νικήτας Αρετάκης για αποζημιώσεις πληγέντων :« ΕΔΕ και παραπομπή στη Δικαιοσύνη»

Αποζημιώσεις πληγέντων από τις πλημμύρες από τις 26/1/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το δημοσίευμα που αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων δημοτών από τις πλημμύρες της 26/1/2023 επισημαίνουμε τα κάτωθι:

1.      Το νησί της Ζακύνθου, την 4ετία της παρούσας Δημοτικής Αρχής έχει σταματήσει να παράγει οσμές σκανδάλων όσον αφορά την λειτουργία του Δήμου.

2.      Η μεταχρονολογημένη δημοσίευση στη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο και ο τρόπος που επελέγη να μην ζητηθούν πληροφορίες από τη Δημοτική Αρχή δεικνύει αντιδεοντολογία και σκοπιμότητα.

3.      Ανεξαρτήτως αυτού τα καταγγελλόμενα που δημιουργούν προβληματισμούς θα ερευνηθούν και θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις και ποινικές διώξεις όπου απαιτούνται με αποστολή μηνυτήριων αναφορών στον κ.Εισαγγελέα Ζακύνθου.

4.      Άμεσα θα διενεργηθεί ΕΔΕ και θα ενημερώνονται οι δημότες.

 Σήμερα η υπόθεση έχει ως εξής:

Ο Δήμος δικαιούται μετά από σχετική υπουργική απόφαση να λάβει επιχορήγηση για αποκαταστάσεις των ζημιών, απομάκρυνσης κατολισθήσεων, διάνοιξης και επαναφοράς οδών, άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις κλπ, λόγω των πλημμυρών που συνέβησαν την 26-1-2023.

Οι ζημιές αυτές αποκαταστάθηκαν με δαπάνες του Δήμου και δεν λάβαμε καμία επιχορήγηση. Υποβάλλαμε μια μελέτη ύψους 250.000,00  € για κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση της οδού Κούρτσουλα» χωρίς ακόμη να μας έχει χορηγηθεί πίστωση.

Ο Δήμος επίσης δικαιούται να λάβει επιχορήγηση για αποζημιώσεις οικιών που έχουν υποστεί ζημιές από τις  πλημμύρες.                                                                          

 Έχει συσταθεί μία Επιτροπή ελέγχου η οποία αποτελείται από 3 υπαλλήλους του Δήμου, ένα πολιτικό μηχανικό Τ.Ε, μία υπάλληλο  της Οικονομικής Δ/νσης και μία υπάλληλο της Πρόνοιας. 

Ο Προϊστάμενος Πρόνοιας στον οποίο ανήκε η επιτροπή, μου προσκόμισε για υπογραφή την κατάσταση των δικαιούχων αποζημίωσης όταν τελείωσε η σύνταξη των καταστάσεων και σύμφωνα με τους ελέγχους και αυτοψίες που έγιναν από την Επιτροπή. Δεν υπεγράφησαν οι καταστάσεις από τον Δήμαρχο και του υπέδειξα να διενεργήσει πρόσθετους ελέγχους ο ίδιος προσωπικά και να μου επιβεβαιώσει ξανά το αποτέλεσμα. Μετά από διάστημα περίπου 20 ημερών, επανήλθε ο Προϊστάμενος της Πρόνοιας με 19 δημότες λιγότερους και μία συγκεκριμένη υπάλληλο του Δήμου που παρουσίαζε ελλείψεις στα δικαιολογητικά, όπως μου ανέφερε. Αφαιρέσαμε άμεσα από την κατάσταση την υπάλληλο , οπότε υπεγράφησαν οι καταστάσεις αφού με διαβεβαίωσε ο Προϊστάμενος της Πρόνοιας ότι έχουν γίνει έλεγχοι και όλα είναι σωστά .                                                     Οι εκτιμήσεις ότι 50-60 είναι μόνο οι δικαιούχοι και ότι όσοι μένουν στο 2ο όροφο δεν είναι δυνατόν να πάθουν ζημιά είναι αστείες, διότι σε έντονες  πλημμύρες οι στέγες παρασύρονται  και διαρρέουν ύδατα και στο 2ο όροφο σε κατοικίες με κεραμοσκεπές.

Η υπάλληλος μετετέθη από τη Πρόνοια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού, λόγω του ότι σύμφωνα με τον Προϊστάμενο υπήρχε άμεση ανάγκη στελέχωσης με γραμματειακή υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού.

Η εμπιστευτική αναφορά του Διευθυντή στο Δήμαρχο και η αντίστοιχη της μετατεθείσης υπαλλήλου, οφείλεται προφανώς  την ένταση των σχέσεων μεταξύ  Δ/ντή και υπαλλήλου και στην επιθυμία τους να μείνουν κρυφές οι ενέργειες  που έγιναν  από τους ίδιους όσο αφορά την μετάθεση της υπαλλήλου.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί και  είναι βέβαιον ότι θα διερευνηθεί απολύτως, είναι οι επιδράσεις και επιδιώξεις υπαλλήλων του Δήμου ή και αιρετών  στην επιλογή δημοτών όσον αφορά τις αποζημιώσεις είτε λόγω οικονομικού οφέλους , είτε λόγω προσέλκυσης ψήφων στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.   

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί τόσο με την σχετική ΕΔΕ όσο και με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη.   

 Είναι γεγονός ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος των αποζημιώσεων η ακολουθητέα τακτική, εφόσον δεν συνδέεται από παραστατικά εξόδων.    Εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος ,  του ζητάς να δικαιολογήσει τις 16.000,00 € που πήρε από τον ΙΑΝΟ για την ανάγκη της αξιοπιστίας του και σου απαντά ότι σε λίγο θα του ζητάς και τα κοινωνικά του φρονήματα. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ

Δείτε επίσης

To BLOG

του Δημήτρη Τετράδη

Ionian Radio

"Συντονιστείτε"