Στις 23 Απριλίου 2015 συμπληρώθηκαν ήδη πέντε χρόνια από την αποφράδα, όπως στην πορεία φάνηκε, εκείνη ημέρα του Καστελόριζου.

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια συνέβησαν πολλά στη χώρα μας, άλλαξαν ακόμα περισσότερα, ενώ κάποια παραμένουν πεισματικά ίδια.

 

Πέντε χρόνια εντός μνημονίου και ο χώρος της υγείας, δυστυχώς παραμένει σε δεύτερη μοίρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και η …υποβάθμιση του.

Η υποβάθμιση αυτή μόνο ευοίωνη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς αυξάνει και μεγεθύνει, τα προβλήματα τα οποία, όπως όλοι οι ζακυνθινοί γνωρίζουν κι ακόμη περισσότερο οι λειτουργοί του χώρου, είναι πολύ μεγάλα.

Ο γλίσχρος προϋπολογισμός και η έλλειψη κονδυλίων, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι σίγουρα οι μεγάλες πληγές στον τομέα της υγείας, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν μόνιμα αιμορραγούσες.

Το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό  καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες, φροντίζοντας τους ασθενείς με τρόπο που ξεπερνά τα όρια της υπαλληλικής συμπεριφοράς, επιδεικνύοντας πραγματικό ενδιαφέρον και  υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Η απροθυμία του κράτους να καλύψει συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς τους λειτουργούς της υγείας  (π.χ υπερωρίες – ψίχουλα) δημιουργεί επιπλέων αδυναμίες .

Η κάθετη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού αποδυναμώνει τη λειτουργία του μοναδικού ιδρύματος υγείας του Νομού και εξουθενώνει, κυριολεκτικά, το υπάρχων προσωπικό.

Όπως αντιλαμβάνεστε μέσα σε λίγες γραμμές δεν θα μπορούσε να είναι εξαντλητικός ο συγκεκριμένος απολογισμός παρά μόνον περιορισμένος και ενδεικτικός  …

Το γεγονός ότι η Ζάκυνθος διαθέτει μόνο ένα «ολοκληρωμένο» ίδρυμα υγείας, θα έπρεπε να ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο τους αιρετούς, ο ρόλος τους θα έπρεπε να είναι παρεμβατικός και καθοριστικός και όχι ανούσιος και δήθεν …

Εξαντλούν τις παρεμβάσεις τους σε διαπιστώσεις, άντε και σε «καμία ανακοίνωση»,  θεωρώντας ότι έτσι θα πείσουν την κοινωνία ότι πραγματικά ενδιαφέρονται…

Αυτή η ανεπάρκεια είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αναπτυξιακή πορεία  γενικότερα της Ζακύνθου .

Τι κάνουν ή τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα ώστε να προκαλέσουν ανατροπές προς όφελος των πολιτών ;

Το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν την αντίδραση της κοινής γνώμης  με την προσχηματική δικαιολογία … «Δεν είναι της αρμοδιότητας μου …»

 Άραγε τι «αρμοδιότητες …χρειάζονται» για να  κάνουν  αυτό που τους  υπαγορεύει η συνείδησή τους ;

Είναι επιτακτική ανάγκη να συστρατευτούμε όλοι σε μια προσπάθεια ενίσχυσης τους Νοσοκομείου Ζακύνθου .

Σε πολλές περιπτώσεις η ιδιωτική πρωτοβουλία,  μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, εφοδιάζοντας το με υλικά, που κρίνονται απαραίτητα, όπως  πρόσφατα έγινε από τους Ρόταρυ Ζακύνθου . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ακόμη και τα ξενοδοχεία (δείχνοντας  έμπρακτα, τον κοινωνικό χαρακτήρα τους) μπορούν να προσφέρουν κλινοσκεπάσματα .

Είναι υποχρέωση μας η στήριξη  του Νοσοκομείου! Εξάλλου, είναι ο μοναδικός χώρος, που όταν παραστεί ανάγκη, όλοι μας, εκεί καταφεύγουμε …

  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΤΕΤΡΑΔΗΣ

 

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ