Από την  Σκύλλα και Χάρυβδη πέρασε η Λίστα Λαγκάρντ μέχρι να φτάσει ξανά στο Υπουργείο Οικονομικών .

Οι δυσκολίες και τα «πολιτικά αναχώματα»  που συναντούσαν οι έρευνες που ήδη, εδώ και πολύ καιρό , έχουν ξεκινήσει με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων για τον εντοπισμό των πραγματικών καταθετών , αποκαλύπτουν  τις  διαθέσεις μερίδας του πολιτικού συστήματος .

Πάντως με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται  το πόρισμα με το … αληθινό περιεχόμενο της πολυσυζητημένης λίστας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει υποστεί παρεμβάσεις .

Είναι γεγονός ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή για τα πολιτικά πρόσωπα -και όχι μόνο-  που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της  .

Η επιστροφή κεφαλαίων από πολιτικούς  ,που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση χρημάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ,είναι το μεγάλο θέμα για τον κάθε Έλληνα πολίτη , ο οποίος  βάλλεται καθημερινά από τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα που επιβάλει η Κυβέρνηση με στόχο (όπως αναφέρει )την διαχείριση του χρέους .

Σε μία αγορά που  στενάζει, σε μία κοινωνία που καθημερινά δοκιμάζεται , ένα τέτοιο γεγονός θα δημιουργούσε την αίσθηση,  ίσως και την πεποίθηση,  ότι κάτι  γύρω μας αλλάζει.

Πάντως οι πληροφορίες (εφόσον  ισχύουν),   ότι έχουν ήδη διαπιστωθεί   διαφορές  στην υπάρχουσα λίστα από αυτή που αρχικά ήταν γνωστή ,αλλά και η καθυστέρηση παρουσίασης  της  , προκαλεί  κραδασμούς και ανησυχία στους εταίρους  της Κυβέρνησης και έντονο προβληματισμό  στα κόμματα της αντιπολίτευσης . Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά  για «προσπάθειες απόκρυψης …, «ελεγχόμενη διάχυτη ανομία και φοροδιαφυγή …, «κακοδιοίκηση και οικειοποίηση δημόσιων πόρων που δεν ήταν αποτέλεσμα λαθών ή παραλείψεων…»  .

Η νοοτροπία «βγάζω με κάθε τρόπο και την βγάζω καθαρή», η οποία  αποτελεί αιτία πολλών «ασθενειών» , όπως η διαφθορά,  είναι καιρός να αλλάξει.

Τώρα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ποιός είναι ο ρόλος τους.

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ