Μέσα σε μία περίοδο που επικρατεί πλήρης αναπτυξιακή άπνοια, είναι ελάχιστες οι πρωτοβουλίες που κινούνται σε ένα πλαίσιο με στόχο τη συνολικότερη αναβάθμιση των υποδομών έχοντας παράλληλα άμεσο θετικό αντίκτυπο στη νεολαία.
Είναι σίγουρο ότι η οικονομική συγκυρία λειτουργεί ανασταλτικά και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα, για την ανάπτυξη μιας περιοχής, η οποία μάλιστα εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει φαινόμενα «ειδικής κρίσης», γεγονός που εύκολα αποδεικνύεται από τις τεράστιες ελλείψεις  σε έργα και υποδομές σε πολλούς τομείς,  όπως και στον αθλητισμό.
Οι χαμένες ευκαιρίες των προηγούμενων ετών, που οδήγησαν άλλες περιοχές σε ανάπτυξη, δεν περιόρισαν τις υγιείς φιλοδοξίες των νέων μας, οι οποίοι κόντρα στις δύσκολες συνθήκες , με πενιχρά μέσα αλλά και δύναμη ψυχής,  με πείσμα και με τη στήριξη των δασκάλων και γονιών τους κατάφεραν το ακατόρθωτο. Να προβάλλουν τη Ζάκυνθο με τα μετάλλια τους,  προκαλώντας τον θαυμασμό ακόμη και των συναθλητών τους, μιας και είναι γνωστό τοις πάση ότι προπονούνται σε χώρους που  σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το επιτυχημένο αποτέλεσμα τους.
Ο λόγος για τους αθλητές και τις αθλήτριες, για τα «δελφίνια», του ΑΝΟΖ.
Από την άλλη όμως κατά την ταπεινή μας άποψη η έλλειψη κολυμβητηρίου, ξεγυμνώνει και αποκαλύπτει την αδιαφορία ή την ολιγωρία αλλά σε κάθε περίπτωση την αδυναμία των πολιτικών παραγόντων του τόπου, οι οποίοι δυστυχώς εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων και των διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας, αφήνοντας στους επόμενους κληρονομιά τις παθογένειες που σήμερα καλούνται να διαχειριστούν.                                                                                                                   Ακόμη και εντός των σημερινών δύσκολων συνθηκών, το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών μπορεί να σχηματοποιηθεί και το όνειρο ετών των ζακυνθινών να πραγματοποιηθεί.                                                                                                                                                                                                               Το γεγονός ότι η Ζάκυνθος έχει τον δικό της Υφυπουργό Αθλητισμού δημιουργεί την αισιοδοξία,  για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ότι η κατασκευή του κολυμβητηρίου μπορεί να γίνει γεγονός.
Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στις πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών που λόγω της μέχρι σήμερα μεταξύ τους καλής συνεργασίας , όπως και οι ίδιοι δηλώνουν, μπορεί να δικαιώσουν ή να επαληθεύσουν τις απόψεις των πολιτών, που με την ψήφο τους  τους οδήγησαν στο να διαχειριστούν τα αιτήματα τους.
Ο όποιος προβληματισμός υπάρχει για το κόστος των λειτουργικών εξόδων του κολυμβητηρίου μπορεί να ξεπεραστεί με μία σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη. Εξάλλου ένα τέτοιο έργο κληρονομιά για όλους τους ζακυνθινούς κάθε ηλικίας δε μπορεί παρά να έχει τη στήριξη και τη φροντίδα όλων.
Στα πλαίσια αυτά ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τετράδης , στην εκπομπή του στο IonianRadio.gr, μίλησε με τον Αντιπρόεδρο του ΑΝΟΖ κ. Σωτήρη Παπαδόγκωνα, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:
''Την Κυριακή έγινε μια συγκέντρωση ενόψει των αγώνων που θα συμμετέχει η ομάδα αλλά και για να ενημερώσουμε το τι ενέργειες έχουμε κάνει για τη διεκδίκηση κολυμβητήριου και τοπικά και κεντρικά.
Πρόβλημα είναι και η συντήρηση του κτιρίου του ΑΝΟΖ, Στις επαφές με όλες τις αρχές που κάνουμε όλοι αρχικά συμφωνούν αλλά ενώ υπάρχει διάθεση δεν ολοκληρώνουν την αποκατάσταση του κτιρίου. Μας τονίζουν ότι υπάρχει μία ανακολουθία στο που ανήκει αυτό το ακίνητο. Εμάς μας παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Τουριστικά Ακίνητα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια , από τις αρχές να δουν που ανήκει. Είπαν ότι όταν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση.
Πριν λίγες ημέρες στην Επιτροπή Διαβούλευσης κι εκπροσωπώντας τον ΑΝΟΖ ο Δήμαρχος μου είπε ότι δουλεύει με σκοπό την αντιμετώπιση αποκατάστασης του κτιρίου και τη διεκδίκηση του κολυμβητηρίου. Με τον Αντιπεριφερειάρχη υπήρξε δέσμευση προ 20 ήμερου ότι κάνει ότι καλύτερο μπορεί και όσο για τον κ. Κοντονή έγινε συνάντηση μεταξύ των εκλογών όπου μας έφερε πρόβλημα όχι τη δημιουργία του κολυμβητηρίου αλλά τη μετέπειτα συντήρηση του που έχει μεγάλο κόστος.
Δεν έχουμε καμία χορηγία από κανέναν . Τα παιδιά του ΑΝΟΖ πήραν μια πρωτοβουλία, ενόψει των Χριστουγέννων γιατί ο αθλητισμός δεν είναι μόνο μετάλλια. Εχουν δεχτεί τα εύσημα από πολλές περιοχές όπου έχουν συμμετάσχει σε αγώνες. Μου πρότειναν να συγκεντρώσουμε μεταχειρισμένα παιχνίδια με σκοπό να τα στείλουν στην Μυτιλήνη ώστε τα παιδιά-πρόσφυγες εκεί να έχουν ένα παιχνίδι , να ξεφεύγει το μυαλό τους.
Τα παιδιά του ΑΝΟΖ ποτέ δεν ξεχνάνε την ομάδα τους ακόμη κι αυτά που έχουν μπει στην τριτοβάθμια. Πρέπει όλοι να ενωθούμε και να διεκδικήσουμε αυτό το κολυμβητήριο, που δεν είναι μόνο για τον ΑΝΟΖ. Πρέπει να μην σταματήσουμε να το διεκδικούμε. Σήμερα ο Υπουργός μας ενέκρινε ένα ποσό 600.000 για το ΠΩΣΕΙΔΩΝΙΟ Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης. Χαιρόμαστε αλλά νιώθουμε άσχημα που η γενέτειρα του ακόμη το διεκδικεί. Οι γείτονες μας οι Κεφαλλονίτες έχουν δύο κολυμβητήρια.
Όποιος μιλάει για κολυμβητήριο δεν έχει άρνηση. Όλοι συμφωνούν ότι το έργο αυτό είναι διεκδίκηση και οφειλή στα παιδιά του νησιού. Μπορούμε να δεχτούμε ακόμη και το λιγότερο δηλαδή ένα κολυμβητήριο 25 μέτρων ανοιχτό.
Και οι τρεις φορείς είναι συντεταγμένοι και ευθυγραμμισμένοι να διεκδικούν το κολυμβητήριο. Ας δουν οι υπεύθυνοι να βρουν τη λύση. Εμείς έχουμε μελέτες που δείχνουν ότι τα λειτουργικά έξοδα δεν είναι 600.000 ευρώ όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός μας αλλά τα λειτουργικά είναι πολύ λιγότερα. Εδώ ιδιώτες σκέφτονται να κάνουν κολυμβητήριο που οι ιδιώτες σίγουρα έχουν το κέρδος στο μυαλό τους»
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν σημαντικές προσπάθειες για την κατασκευή κολυμβητηρίου από τον τότε δημοτικό σύμβολο και  υπεύθυνο για τα αθλητικά θέματα του Δήμου Ζακύνθου  κ.Γιάννη Μουζάκη Μποζώνο. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και ο γιος του Διονύσης Μουζάκης Μποζώνος, που όμως δεν ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες του  λόγω αλλαγής δημοτικής αρχής.
Και για να μην εξαιρέσουμε κανέναν πρωτοβουλίες κατά καιρούς υπήρξαν. Το αποτέλεσμα όμως ποτέ δεν ήρθε.Παρακολουθήστε πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο τη συζήτηση του Αντιπροέδρου του ΑΝΟΖ κ.Σωτήρη Παπαδόγκωνα με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη


ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ