ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Τελικά στον «πολιτικό παραλογισμό» που επιμένει  να υποκαθιστά, εξουσιαστικά και θεσμικά τον πολιτισμό, την ιστορία και τα σύμβολα του τόπου μας, αντιδρούν και μάλιστα έντονα μέσω διαδικτύου, οι πολίτες.

Βλέποντας την σημερινή εκτρωματική  από κατασκευής της εικόνα, αυτή με τα κιόσκια στη Πλατεία Σολωμού, «να πνίγουν» το άγαλμα του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, δε μπορεί παρά να εγείρει αντιδράσεις.
Οι πολίτες με σκέψη και κρίση, σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό , δεν ανέχονται προφανώς, στο βωμό των πολιτικών προεκλογικών συμφωνιών και συνεργασιών, να δίνουν «γη και ύδωρ», θυσιάζοντας ακόμη και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Γι αυτό χρειάζονται ενέργειες, δράσεις και κινήσεις, που θα επιβεβαιώνουν ακριβώς το  αντίθετο και θα απαντούν στα δυσάρεστα σχόλια, όσοι νομίζουν ότι τους αφορούν.
Στο όνομα κάποιας υποθετικής γνώσης και εμπειριών, μιλούν για μία σύγχρονη πλατεία, μοντέλο που συναντά κανείς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Τελικά αυτό είναι που μας λείπει και μας χρειάζεται για τη μοναδική, κεντρική, μνημειακού χαρακτήρα πλατεία;
Οι πολίτες μιλούν πια ανοιχτά, για τις απόψεις τους, με συγκεκριμένα παραδείγματα και επιχειρήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον προβληματισμό, συμπολιτών μας οι οποίοι μας έδωσαν άλλη διάσταση στο όλο θέμα, αναρωτώμενοι «Η Δημοτική Αρχή φρόντισε να έχουν σκιά, μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν για να καθίσουν στα κιόσκια; Όταν ένας επισκέπτης, αλλά κι εμείς οι ντόπιοι, θέλουμε να ξεκουραστούμε στη Πλατεία, κατά τη διάρκεια  της ημέρας, κάτω από ποια σκιά ή κιόσκι για τους πολίτες μπορεί να καθίσει;»
Δια των ερωτήσεων δίνονται και οι απαντήσεις.
Σε γενικές γραμμές η Πλατεία Σολωμού, είναι μία καλή Πλατεία. Μπορεί οι απόψεις να διίστανται, δε παύει όμως να είναι μια αξιοπρεπής Πλατεία.
Ωστόσο μετά από δύο χρόνια παροπλισμού της, θα έπρεπε οι εκπρόσωποι μας, που συγκροτούν τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζακύνθου, να σκεφτούν λίγο παραπάνω και τους δημότες που εξάλλου με τα λεφτά τους  κατασκευάστηκε η Πλατεία.    Να μη  δημιουργούν την αίσθηση (δε μιλώ για πεποίθηση) ότι η Πλατεία δόθηκε για να ενισχύσει την…επιχειρηματική δραστηριότητα, που κανείς βεβαίως δεν έχει τίποτα εναντίον κανενός, και σχετικά με τους επιχειρηματίες της περιοχής ίσα-ίσα  εξυπηρετούν και δίνουν ζωή. Θα μπορούσαν όμως οι ιθύνοντες , να τους προστατεύσουν και το θέλουν να τους βοηθήσουν ακόμη και τώρα.                                                                                                                              Ενδεχομένως με τη μεταφορά του ενός από τα κιόσκια (και της μίας και της άλλης πλευράς στις άκρες της πλατείας)δίνοντας έτσι αέρα στο άγαλμα του Εθνικού μας ποιητή.                  
Επειδή πιστεύουμε  ότι οι λεπτομέρειες προσδιορίζουν την ουσία, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, θα δει και θα παρέμβει αποτελεσματικά για την τελική διαμόρφωση της Πλατείας Σολωμού, μιας και ως γνωστόν υπάρχουν αρκετά θέματα ακόμη ανοιχτά, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σημεία ξεκούρασης των πολιτών και ειδικά τα παγκάκια.  Χαριτολογώντας  μάλιστα αναγνώστες της ZantePress24, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι για να καθίσουν σε αυτά, μόνο ανά δύο και πλάτη με πλάτη θα μπορούσαν να ξεκουραστούν.
Ίδωμεν ……

Δημήτρης Τετράδης

 

 

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ