ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

*photo: nikos zakynthinos
Την Τετάρτη 17/8/2016, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον σε ολόκληρη την Ελλάδα «Λευκή Νύχτα»  στη Ζάκυνθο , υπό την αιγίδα του Δήμου Ζακύνθου και του Επιμελητηρίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο.
Η  «Λευκή Νύχτα»  στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου, διήρκεσε μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα. Όπως είναι ήδη γνωστό η  «Λευκή Νύχτα» , δίνει το κίνητρο στον επισκέπτη, να γνωρίσει τη πόλη και την αγορά της μέσα σε μία χαρούμενη κι ευχάριστη γιορτή, καθώς  και την ευκαιρία για την τόνωση και ανάπτυξη της εμπορικής  κίνησης και δραστηριότητας.
Τα τελευταία χρόνια, αυτά της κρίσης και των λουκέτων στα καταστήματα, έχει γίνει απολύτως αντιληπτό προς όλους, ότι γενικότερα το εμπόριο, έχει αλλάξει μορφή.  Είναι πλέον σαφές, ότι η σχέση ποιότητας και προσιτής τιμής στα καταστήματα, δεν είναι αρκετή.  Χρειάζονται παράλληλες ενέργειες, ώστε ο καταναλωτής όχι μόνο να βλέπει τις βιτρίνες και τις ταμπελίτσες  με τις εκπτώσεις,  και να ψωνίζει αλλά και να νιώθει καλύτερα και αν αυτό είναι δυνατόν, να ψυχαγωγείται, να γίνεται περισσότερο ευχάριστη η βόλτα του και να νιώθει πως διασκεδάζει και ξεφεύγει από τα προβλήματα της καθημερινότητας του.  Να έχει δηλαδή, όχι απλά την αίσθηση, αλλά την πεποίθηση ότι αξιοποιεί  το χρόνο του και μάλιστα ευχάριστα.
Σε αυτή τη λογική τα τελευταία χρόνια, σε πολλές πόλεις της χώρας, οργανώνονται «Λευκές Νύχτες» , με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά, μέχρι τα ξημερώματα. Είναι μια ιδέα που ήρθε από το εξωτερικό με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Κωνσταντινούπολης, το οποίο μάλιστα σημειώνει τεράστια επιτυχία. 
Έτσι σιγά - σιγά άρχισε να εφαρμόζεται η ιδέα αυτή, σε πολλές αγορές, επειδή φέρνει αποτέλεσμα.  Τα μαγαζιά δουλεύουν και κερδίζουν παραπάνω από το κανονικό .  Συνηθίζεται μάλιστα στους πεζόδρομους των εμπορικών κέντρων, να εξελίσσεται μία μεγάλη γιορτή με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και πολλές εκπλήξεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, με στόχο να ανεβάσουν το θερμόμετρο της διασκέδασης.
Μόνο που στη περίπτωση τη δική μας, αυτή της Ζακύνθου, τα πράγματα δεν ήταν έτσι ή δεν ήταν ακριβώς έτσι, όπως όλοι περιμέναμε.  Η προσέλευση του κόσμου ήταν σίγουρα εντυπωσιακή.  Τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά έως τις 03:00 τα ξημερώματα.  Όσο για τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα ….  «μούγκα στη στρούγκα», όπως είπε αναγνώστης της ZantePress24, και  κατήγγειλε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ.Λίλλυ Μπουζιάνου.
«Πέρα από το Επιμελητήριο Ζακύνθου, που ως συνδιοργανωτής , προσέφερε τα κρασιά , τα οποία τοποθετήθηκαν σε 8 διαφορετικά  σημεία της πόλης , και τις αφίσες, δαπάνη  που δεν ξεπερνούσε τα  1000 €, ο... άλλος συνδιοργανωτής, ο Δήμος Ζακύνθου, όπου με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου , παρουσία μου ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει με το ποσό των 500 €, εξάλλου και γι αυτό μπήκε ως συνδιοργανωτής, δύο ημέρες πριν την πραγματοποίηση της «Λευκής Νύχτας» , μας ενημέρωσε ότι... δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν την απόφαση, καταστρέφοντας μέρος της  εκδήλωσης », αναφέρει χαρακτηριστικά η κ.Μπουζιάνου κι επισημαίνει ότι « υπήρξαν πολλά παράπονα από επιχειρηματίες για  το Δήμο Ζακύνθου,δεδομένου του ότι  υπήρχε υπόσχεση για συμμετοχή κανταδόρων στις εκδηλώσεις, κάτι το οποίο δεν έγινε, με αποτέλεσμα ο Εμπορικός Σύλλογος, να μην είναι σε θέση να προσκαλέσει και χορευτικά συγκροτήματα, αφού πολύ απλά χωρίς μουσική δε θα μπορούσαν να χορέψουν. Μας εξέθεσαν γιατί αναγραφόταν στην αφίσα η συμμετοχή κανταδόρων . Άλλα περίμεναν και άλλα είδαν οι επισκέπτες μας .Απογοήτευσαν και εμάς και τους επισκέπτες μας»επισημαίνει φανερά ενοχλημένη η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου.Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κ.Μπουζιάνου, έγινε αποδέκτης και παραπόνων για κάποιες λίγες περιπτώσεις επιχειρηματιών, που ενώ έπρεπε να εφαρμόσουν εκπτώσεις στα προϊόντα τους, αυτό το έκαναν για ορισμένα από αυτά και όχι για όλα, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους  καταναλωτές.
Δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει όλους τους επιχειρηματίες που κράτησαν τα καταστήματα τους ανοιχτά, όλες αυτές τις ώρες  κι ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της τόνισε ότι «η εφαρμογή της «Λευκής Νύχτας» , απέδωσε.

 

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ