Είναι γεγονός μέσα από τη συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, ότι αντλούμε συγκεκριμένη και ουσιαστική, όσο αναφορά το περιεχόμενο της, πληροφόρηση.
Στη περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε ανάγκη να ερμηνεύσει κανείς το σκεπτικό τους, γιατί όλα είναι ξεκάθαρα και διαυγή.
Πολλοί πολίτες συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά, στο  «πολιτικό παροξυσμό », που συνοδεύει όλους όσους αυτοδιοικητικούς διαχειρίζονται (;) το απίστευτο , με προεκτάσεις …, συμφωνίες, συνεργασίες, ίντριγκες και μεθοδεύσεις, θέμα των απορριμμάτων.
Έχουμε ήδη διανύσει κατά προσέγγιση μισό χρόνο, με τα σκουπίδια στους δρόμους. Θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και την  οικονομία του νησιού.
Μετά τις καθημερινές και σε πολλές περιπτώσεις ακατάσχετες και γιατί όχι συμφωνημένες κενολογίες , με στόχο τον αποπροσανατολισμό των πολιτών, κατάφεραν να γυρίσουμε πάλι πίσω, και από εκεί που ξεκινήσαμε. Δηλαδή μηδέν εις το πηλίκον.
Η πολιτική τους αυτοτύφλωση, δεν τους άφησε να δουν, το πόσο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όχι απλά δύσκολο αλλά και ακατόρθωτο, είναι το γεγονός της… αξιοποίησης του οικοπέδου στο ΛΙΒΑ, για την εφαρμογή της ενδιάμεσης αλλά και οριστικής λύσης των απορριμμάτων.
Το μόνο που κατάφεραν με τις ακατάπαυστες προσπάθειες  τους, να οδηγήσουν το τόπο σε αδιέξοδο. Εξάλλου με βάση την απλή  λογική, αλλά κυρίως με βάση τις αντικειμενικού χαρακτήρα εκτιμήσεις των περισσότερο έμπειρων, αλλά και ειδικών γύρω από το θέμα προσώπων, είναι εξαιρετικά δύσκολο, με βάση τις προθεσμίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοτική Αρχή μετά την τροποποίηση που έδωσε ο Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης «ανοίγοντας» το δρόμο για ΛΙΒΑ, όχι απλά να ολοκληρωθούν, αλλά και να ξεκινήσουν οι όποιες παρεμβάσεις.
Ενδεικτικό  παράδειγμα της όλης δυσκολίας, είναι το γεγονός της πρόσφατης  επίσκεψης του Δημάρχου κ.Π.Κολοκοτσά, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Ν.Τσίπηρα και του Τεχνικού Δ/ντή του ΦΟΔΣΑ κ.Θ.Κάρδαρη , στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση , για να συζητήσουν την έγκριση υπογραφής, σε μελέτη που ιδιώτης συνέταξε, για την τοποθέτηση των μηχανημάτων,  ενώ  αρμόδια γι αυτό είναι η δασική υπηρεσία , με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Αντιλαμβάνονται εύκολα όλοι, ακόμη και οι περισσότερο ανίδεοι γύρω από το θέμα, ότι αυτό και μόνο το γεγονός , μπλοκάρει την όποια εξέλιξη. Φανταστείτε να ξεκινήσουν και τα έργα.
Άρα καθώς φαίνεται είναι "άνθρακας ο θησαυρός".
Έτσι και με σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και με φόντο την έναρξη δειλά-δειλά  της αποκομιδής των απορριμμάτων και της μεταφοράς τους σε κύτταρο (;) του ΧΥΤΑ  Ζακύνθου (όπου κανείς δε ξέρει για πόσο), οι τοπικοί μας παράγοντες προσανατολίζονται, χωρίς βέβαια να είναι τίποτα σίγουρο όπως μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει, ίσως σαν ένα PLAN-B, στο να εφαρμόσουν την ενδιάμεση λύση στο Γαλάρο  και την ολοκληρωμένη διαχείριση σε οικόπεδο της Λούχας, εξαιρώντας από το πλάνο τους, άλλες και περισσότερο αποτελεσματικές  λύσεις.
Γι άλλη μια φορά, οι συζητήσεις και οι προτάσεις που διοχετεύονται στη τοπική κοινωνία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργούν και μόνο αναστάτωση.
Επιβάλλεται άμεσα η Δημοτική Αρχή, σε αυτή τη δύσκολη για το τόπο συγκυρία, για να μπει φρένο στα όποια σενάρια και παραφιλολογία, να περάσει από τα λόγια, τις προθέσεις, τις διαθέσεις, ενδεχομένως και από τις πολιτικές δεσμεύσεις, σε πράξεις αυστηρής εφαρμογής, συγκεκριμένων ενεργειών και παρεμβάσεων, για να βγει το νησί από τo σκόπελο.
Επίσης πρέπει η δημοτική αρχή στα πλαίσια διαβούλευσης με τους πολίτες, να ενημερώνει αναλυτικά για ποιους λόγους , απέρριψε και συνεχίζει να απορρίπτει προτάσεις, όπου θα προκαλούσαν λιγότερες δυσκολίες στην υλοποίηση του στόχου και λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προτείνουμε)την πρόταση του Προέδρου του ΟΔΑΖ κ.Μπετίνη και για την χωρίς αντίτιμο προσφορά οικοπέδου του φορέα  στο ΣΚΟΠΟ ή το οικόπεδο στις Ορθονιές , το οποίο  σύμφωνα με την  αρχική τεχνική περιγραφή του ΦΟΔΣΑ, πληροί όλων των προϋποθέσεων .
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τις εξελίξεις αλλά δεν επιτρέπονται νέες καθυστερήσεις , για να είναι συνεπείς απέναντι στους πολίτες οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα και με τα όσα προεκλογικά δήλωναν.
Ολοκληρώνοντας ελπίζουμε η μεταφορά των σκουπιδιών να μην συνεχιστεί στο Σκοπό μέχρι τον Οκτώβριο….. Ιδωμεν!
 
Δημήτρης Τετράδης

 

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ