To σκηνικό που στήνεται με τις συνεχείς ακυρώσεις αποφάσεων, που αφορούν το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποκαλύπτει την πραγματικότητα της αδυναμίας  της Δημοτικής Αρχής να δώσει λύση.
Στην τρέχουσα εκδοχή του «δημοτικού δράματος», οι πολίτες σαστισμένοι και απογοητευμένοι,  από την έντονη αγωνία τους  από τις «ενέργειες» και τα αποτελέσματα,που ποτέ δεν έρχονται, της Δημοτικής Αρχής, παρακολουθούν το μακρύ θρίλερ των πολιτικών αντιπαραθέσεων, των μικροπολιτικών συμφερόντων, των χωρίς ερμηνεία κινήσεων, οι οποίες αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, δημιουργώντας ένα τεράστιο ρήγμα ανάμεσα σε όλους όσους σήμερα διοικούν το τόπο και στους πολίτες.
Aν δεν ήταν εφιάλτης αυτό που βιώνουμε στο τόπο μας , οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες θα έγραφαν λαμπρές σελίδες κωμωδίας ,ή έστω και σε κάποιες περιπτώσεις,  τραγελαφικές.
Πάντως , το μόνο σίγουρο θα ήταν, ότι θα γελούσε το χείλι κάθε πικραμένου, από την διαχείριση του όλου θέματος, τα πολιτικά καμώματα, τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις, τις αντιπαραθέσεις , τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις κυβερνητικές και μη συσκέψεις, το ανοιγοκλείσιμο του ΧΥΤΑ με ένα τρόπο.... «μαγικό».
Και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, με τα τελεσίγραφα των tour operators,  το νησί  παραμένει βυθισμένο και εγκλωβισμένο στην αδυναμία όλων αυτών να δώσουν λύση, για όποιους λόγους, στόχους και προτεραιότητες, που οι ίδιοι προσωπικά γνωρίζουν.
Είναι σίγουρο ότι, διαχρονικά  όσοι έχουν «διοικήσει», αυτό το νησί , δεν έχουν επεξεργαστεί το παραμικρό για το μέλλον του και την προοπτική ανάπτυξης του.              
Δυστυχώς φαντάζουν   εθισμένοι στη δήθεν πολιτική εξουσία τους και της ασυνάρτητης χωρίς σχέδιο, τακτική, στρατηγική και προγραμματισμό, άσκηση της εξουσίας.
Η πολιτική υποκρισία βρίσκεται στα ύψη και έχει χτυπήσει κόκκινο. Η υπομονή των πολιτών, εξαντλείται κάθε λεπτό που περνά, βλέποντας τα όσα σουρεαλιστικά διαδραματίζονται  στο νησί.
Όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, σε τέτοιου είδους και ανάλογης μορφής καταστάσεις, χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα  η επίκληση ενός δύσκολου γραφειοκρατικού συστήματος,  ή ακόμη  και κάποιων μεθοδευμένων υπονομεύσεων, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα των παραλείψεων τους, εσκεμμένων και μη.
Η κατάσταση στο νησί  φαντάζει περισσότερο από ποτέ έκρυθμη. Οι τελευταίες ανακοινώσεις και δηλώσεις των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής στη ZantePress24 και στο  IonianRadio.gr, και οι ανατροπές που προκάλεσαν στο «σχέδιο» αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων, με στόχο την εφαρμογή του προγράμματος της ενδιάμεσης λύσης, έφεραν ένα ακόμη αδιέξοδο.
Μετά το νέο οδικό χάρτη που ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, γι άλλη μια φορά, μετά τις υποδείξεις της Δημοτικής Αρχής, δόθηκε στη δημοσιότητα , για να αμφισβητηθεί και να ακυρωθεί  σε χρόνο «ντε-τε» από τον ίδιο τον  Δήμαρχο κ.Παύλο Κολοκοτσά και τον Αντιδήμαρχο – Δημαρχεύοντα κ.Αντώνη Αντίοχο Μπαλιακρά.
Από τις Ορθονιές και το οικόπεδο που θα εφαρμοζόταν η ενδιάμεση λύση, επέστρεψαν «όπως οι τύψεις στο τόπο του εγκλήματος», εκεί που ενδεχομένως ξεκίνησαν. Σε παρακείμενο οικόπεδο του ΧΥΤΑ, που ανήκει στη Δημοτική Αρχή.
Στα πλαίσια αυτά κι ενώ «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», με όλους τους πολίτες των κατά τόπου κοινωνιών που κάθε τόσο ανακοινώνεται η περιοχή τους,  ότι θα εφαρμοστεί το εν λόγω πρόγραμμα, να βρίσκονται σε κατάσταση «επίθεσης», προειδοποιώντας και στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη.
Νέα διάσταση στο όλο θέμα,  δίνει η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, ότι  ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παναγιωτόπουλος, εντός των επόμενων ημερών πιθανόν και ωρών , θα επισκεφτεί τη Ζάκυνθο... Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα... Θα εφαρμόσει τον οδικό χάρτη της Κυβέρνησης για ενδιάμεση λύση στις Ορθονιές, εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα;  ή με βάση τα νέα δεδομένα, θα συνεχιστεί το γαιτανάκι  νέων προτάσεων;
Αυτό και χρονικά αλλά και ουσιαστικά είναι εφικτό; και πραγματοποιήσιμο; ή χάνονται οι όποιες, και αν υπάρχουν, ευκαιρίες, σε ατέρμονες χωρίς ουσία συζητήσεις, δηλαδή οδηγούμαστε ξανα σε αδιέξοδο.
Και κάτι ακομη...
Εάν στο "και πέντε" η καλύτερη λύση , αν είναι έτσι, για τη Δημοτική Αρχή είναι ο Σκοπός, τότε οφείλει να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα και πότε ξεκινά η αποκομιδη των απορριμμάτων για ... ΧΥΤΑ;
Η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής φαίνεται τουλάχιστον διχοτομημένη. Από τη μία πλευρά βρίσκονται αυτοί που υπεραμύνονται της άποψης ότι , εδώ που φτάσαμε η μόνη λύση είναι οι Ορθονιές και από την άλλη πλευρά, αυτοί που υποστηρίζουν  ότι , η μόνη λύση στο αδιέξοδο είναι ο Σκοπός. Η μόνη περιοχή που τους ενώνει είναι ο ΛΙΒΑΣ.
Η έλλειψη συνοχής και κοινής στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο  την προσπάθεια διεξόδου από αυτό τον απίστευτο φαύλο κύκλο του μπρος – πίσω.
Δυστυχώς ο συνδυασμός προχειρότητας και αναποτελεσματικότητας, οι πολιτικοί λεονταρισμοί από κάποιους και η περιφρόνηση των αιτημάτων των πολιτών, αλλά και οι υπονομεύσεις της όποιας προσπάθειας από άλλους, έχουν δηλητηριάσει το κλίμα της όποιας καλής διάθεσης και διαχείρισης , της όχι απλά λύσης του προβλήματος, αλλά της κρίσης που έχει δημιουργηθεί κοινωνικά.                                  
ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ