ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ξανά και ξανά  και  ξανά … χάνονται σε μία κακόγουστη επανάληψη του ίδιου σκηνικού, με  «σταθερή αξία» τον πολιτικό «παραλογισμό», που επιμένει να υποκαθιστά την ουσία των πραγμάτων, σαν μία φάρσα, ακόμη και με επικοινωνιακές ελλείψεις....
Στην τρέχουσα εκδοχή της  άστοχης αυτής τακτικής, σαστισμένοι οι πολίτες, παρακολουθούν, αλλά, δυσκολεύονται να κατανοήσουν …. ορμώμενοι από πού κάποιοι , θεωρούν  ότι μπορούν να τους εμπαίζουν!
Στο επικοινωνιακό τους σύμπαν, ο συνδυασμός προχειρότητας και πολιτικού ναρκισσισμού, με αφ΄ υψηλού δήθεν  εκτιμήσεις, διαπιστώσεις και επισημάνσεις, κηλιδώνουν, όποιες και  σε όποιο βαθμό υπάρχουν, αν υπάρχουν, καλές προθέσεις.
Ιδιαίτερη αίσθηση και επιπλέον προβληματισμό, προκαλούν οι τακτικές προσώπων που μέσα από το πλαίσιο συνεργασιών, συμφωνιών, ενδεχομένως εν όψη  εκλογών, δυσκολεύονται να κατανοήσουν,  ακόμη και σήμερα  που η κατάσταση στον τόπο, που όχι απλά φαντάζει αλλά είναι  στάσιμη  και λιμνάζουσα, ότι το κατά ευφημισμόν πολιτικό σύμπλεγμα, δημιουργεί συνθήκες , βαθύτατης απαξίωσης, από τους πολίτες, συμπαρασύροντας  στο διάβα του  κάθε  άλλη αξία ...
Δυστυχώς είναι πλέον σαφές, ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, από αυτούς που παίρνουν πλέον τις αποφάσεις, θεωρούνται ζητήματα δευτερευούσης σημασίας.
 Αυτό που φαίνεται περισσότερο να τους απασχολεί, είναι κυρίως οι συνθήκες που θα δημιουργήσουν, με επικοινωνιακά τρικ, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Η πρωτοφανής πολιτική ολιγωρία και αδιαφορία , συνθέτουν την πραγματικότητα, που οι πολίτες καλούνται πια, να διαχειριστούν, βλέποντας ένα νησί πλήρως εγκαταλελειμμένο.
Πέρα από το μεγάλο πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων , οι λακκούβες και οι τομές στο οδικό δίκτυο, τα ξηλωμένα πεζοδρόμια, ο ελλιπής ηλεκτροφωτισμός, η μη εφαρμογή προγραμμάτων μυοκτονίας και εντομοκτονίας, η έλλειψη αναγκαίων παρεμβάσεων  για την ασφάλεια (ορατότητα) των πολιτών , λόγω των άκοπων ξερών χόρτων , και άλλα πολλά,  συνθέτουν όχι απλά την εικόνα ντροπής, με την έναρξη μάλιστα της τουριστικής περιόδου της Ζακύνθου, αλλά κυρίως χαρακτηρίζουν την πολιτική και την αντίληψη, αυτών που διοικούν και άμεσα εμπλέκονται, με την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων.
Και ενώ όλα αυτά και πλήθος άλλων προβλημάτων , θα έπρεπε να δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις,  μιας άλλης τακτικής και όχι της αντίληψης που είχαν διαχρονικά οι πολιτικοί παλιάς κοπής, διαπιστώνουμε δυστυχώς και όπως πάντα εις βάρος των πολιτών, ότι οι προσωπικές τους φιλοδοξίες και οι εσωτερικές τους αντιπαλότητες, είναι αυτές και μόνο, που διαμορφώνουν τις επιλογές τους και τις προτεραιότητες τους.
Δυστυχώς λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία της η σημερινή Δημοτική Αρχή , οι αντιδράσεις όποιου τύπου, οι κρίσεις και οι επικρίσεις, από αυτούς που συμμετείχαν ενεργά, στο αποτέλεσμα που σήμερα συναντάμε, φαντάζουν εξαιρετικά άκαιρες. Σε διαφορετικό χρόνο θα είχαν άλλη σημασία, άλλη ουσία και σαφώς άλλη ερμηνεία.
Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι,  η έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων και  … πολιτικής αυτονομίας, καθιστά εύθραυστα τα θεμέλια και την συνοχή της πλειοψηφίας επηρεάζοντας  αρνητικά την  όλη λειτουργία της Δημοτική Αρχής.
Υπό την σκιά αυτών των καταστάσεων,  χρειάζονται επειγόντως,  νέες οργανωτικές μορφές και ηγετικές πρακτικές και όχι  τυποποιημένες,  παρωχημένες και ξεπερασμένες   τακτικές.
Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται περισσότερο  δυσάρεστα όταν κανείς διαπιστώνει την  παντελή έλλειψη αποτελεσματικής μορφής ηγεσίας,  άρα διοίκησης, και σημαντική αδυναμία «κατανόησης» των δύσκολων καταστάσεων -με βάση την πραγματικότητα- που καλείται να διαχειριστεί αυτός που οι πολίτες επέλεξαν να έχει το  … γενικό πρόσταγμα σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τον τόπο …
Πάντως, ο τελικός απολογισμός είναι περισσότερο δυσάρεστος, διότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος δεν υπήρξε συγκεκριμένο , ρεαλιστικό σχέδιο δράσης, που θα έδινε υπεραξία και την αναγκαία ώθηση ανάπτυξης, στον Δήμο Ζακύνθου.
Και ενώ ο σημερινός Δήμος, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στις απαραίτητες μεταβολές και μεταρρυθμίσεις ... Και ενώ, θα μπορούσε να αναπτύξει κατάλληλες υποδομές , ώστε να γίνει όπως και προεκλογικά έταζαν, ελκυστικός, έφεραν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Και εδώ, και σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες καταμερίζονται.

 Δημήτρης Τετράδης 
ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ