Πολλές φορές έχουμε εστιάσει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας, στη διαπίστωση ότι τελικά η ολιγωρία του πολιτικού συστήματος, ενισχύει την πολιτική ιδιοτέλεια και αποπροσανατολίζει  τους εμπλεκόμενους με τα κοινά, αδιαφορώντας για τα προβλήματα των πολιτών - απόλυτα συνδεδεμένα πολλές φορές με την προσωπική τους ασφάλεια - κοιτώντας μόνο  προς εκείνη την κατεύθυνση, των προσωπικών-πολιτικών τους συμφερόντων.
Παραμένοντας συνεπείς μόνον στην ασυνέπεια τους, καταφέρνουν να ‘’ εγκληματούν’’, εις βάρος ολόκληρου του νησιού.
Το σκηνικό που στήνεται με τις συνεχείς, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα συσκέψεις, στο όνομα κάποιας υποθετικής αγωνιώδους αναζήτησης εξεύρεσης λύσεων, στα μόνιμα διογκούμενα προβλήματα της Ζακύνθου, αποτελούν απλά, στυγνή υποκρισία, απέναντι στις πραγματικές διεκδικήσεις των πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια, ακόμη περισσότερο, έχουμε παρακολουθήσει , για το πολυσυζητημένο θέμα του Ναυαγίου, τις προεκτάσεις, το παρασκήνιο, τα αναχώματα που δημιουργούνται, εις βάρος της  ανάπτυξης και πρωτίστως της ασφάλειας των πολιτών, από ξηράς και θάλασσας, να πραγματοποιούνται ευρείας μορφής τσίγκινες συσκέψεις, το κορμό των οποίων διατρέχουν, οι πολιτικές γενικολογίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα των πραγματικών τους στόχων.
Η κατάρρευση του βράχου στο Ναυάγιο, απηχεί, της γενικότερης κατάρρευσης, των μειωμένων πολιτικών  αντιστάσεων, των….αιρετών μας.
Τα ερωτήματα που θα μπορούσε κάποιος να θέσει, είναι πολλά, περί ευθυνών, περί διαχείρισης κρίσιμων προβλημάτων, στόχων και μέχρι σήμερα παρεμβάσεων ...
Δυστυχώς, η πολιτική  αδιαφορία τους, αντιδικεί , με την χωρίς ουσία επιχειρηματολογία τους, αποκαλύπτοντας το πόσο αδύναμοι είναι πια, να υπεραμυνθούν των απόψεων τους και να καλύψουν τις ακάλυπτες ευθύνες τους.

Μπορεί , η πρόταση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  για ένα πρόγραμμα έρευνας  και αντιμετώπισης των κινδύνων, να εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.

Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, προστασίας των επισκεπτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο  Πρόεδρος του ΟΑΣΠ , γνωστός σεισμολόγος  κ.Ευθύμιος Λέκκας, έχει μιλήσει για την ‘’ζωνοποίηση’’  των περιοχών και την χρήση προστατευτικών συρμάτων.
Την ερώτηση τη θέτω και στον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Νιοτόπουλο  και στον Περιφερειάρχη ΠΙΝ, κ.Γαλιατσάτο καθώς και στα γειτονικά μας νησιά, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως στη Λευκάδα το Πόρτο Κατσίκι και στην Κεφαλονιά ο Μύρτος.
Τι έχουν κάνει; Ποια τα μέτρα προστασίας  της ανθρώπινης ζωής σε αυτές τις περιοχές;
Δυστυχώς, λόγων όλων αυτών , των «ειδικών συνθηκών», οι πολίτες των Ιονίων Νήσων, βρισκόμαστε, οχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά, στην ίδια θέση, τουάχιστον σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. 
Σε ποια θέση;
 Εδώ δεν χρειάζονται ερωτήσεις, έχουν δοθεί ήδη απαντήσεις.
Όσο αφορά το Δήμο Ζακύνθου, τι να πούμε για τις δηλώσεις  του, "ίσως…", "είδα…", "θα κάνω…", "πρόβλεψα…", " απαγόρεψα ...", "με κυνηγούν…", "δεν με αφήνουν…", του Δημάρχου Ζακύνθου κ.Παύλου Κολοκοτσά και των συνεργατών του, που  μαζί  ασκούν διοίκηση, άρα είναι όλοι συνυπεύθυνοι, και αυτών, που ναι μεν  έχουν παραιτηθεί ,αλλά , παρ΄όλα αυτά, παραμένουν δέσμιοι των επιλογών μιας αναποτελεσματικής πολιτικής, καταγεγραμμένη στη συνείδηση των πολιτών. Τι έχουν κάνει; Που είναι σήμερα η Επιτροπή Τουρισμού ;

Και τελικά, στο Λιμεναρχείο Ζακύνθου, ποιο μερίδιο ευθύνης του αναλογεί; Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για να προστατέψει τους επισκέπτες-λουόμενους στο Ναυάγιο Ζακύνθου;

Η αναφορά αυτή , θα μπορούσε να  ήταν  μια εξαιρετική αφορμή  για να ανοίξει  ο δημόσιος διάλογος και ο καθένας από τους εμπλεκόμενους φορείς, να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πάντως, γι άλλη μια φορά,  φάνηκε ότι είχαμε  Άγιο, ο οποίος έκανε το θαύμα του και προστάτεψε τους επισκέπτες μας και ολόκληρο το νησί.

Εξάλλου , ο καθένας  μπορεί να αντιληφθεί, ποιες θα ήταν σήμερα οι συνέπειες , αν θρηνούσαμε νεκρούς.

Περιμένουμε την  ανάληψη της πολιτικής ευθύνης  που τους αντιστοιχεί με την προσδοκία ότι , θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις, με στόχο την προστασία των πολιτών.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΤΡΑΔΗΣ

Photo:Από το σημείο της κατολίσθησης | ΕUROKINISSI

ΖΆΚΥΝΘΟΣ ΚΑΙΡΟΣ