Τουρισμός:Τέλος Ανθεκτικότητας: Λάθος υπολογισμός για τα έσοδα από τα ξενοδοχεία, που οδηγεί σε δίκαιη μείωση 50% του Τέλους!
Σίγουρα δεν είναι εύκολη η λύση μίας εξίσωσης, η οποία από τη μία να ανατρέπει μία απόφαση και από την άλλη όλοι οι εμπλεκόμενοι, με διαφορετικές απόψεις επί της αρχικής απόφασης, να μένουν ευχαριστημένοι από την εξέλιξη αυτή.
Στην περίπτωση, όμως, του ζητήματος με την αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και οι ξενοδόχοι να γλιτώσουν τα χειρότερα.
Να σημειωθεί, ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις αυξήσεις στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα.
Τις σχετικές αυξήσεις είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ και τις εξειδίκευσε στη συνέχεια το Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Προσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών η αύξηση από 01.01.2025 του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, θα κυμανθεί από 0,5 ευρώ έως 5 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας των ξενοδοχείων και καταλυμάτων, κατά τους μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο με επέκταση κατά έναν μήνα (Μάρτιο) της περιόδου εφαρμογής του χαμηλού Τέλους. Το ετήσιο όφελος από την εν λόγω μεταβολή, όπως αναφέρεται, σχετικά έχει υπολογιστεί σε 203 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έσοδα ύψους 202 εκατ. ευρώ από το Τέλος Ανθεκτικότητας για το 2024 και αναμένει έσοδα 405 εκατ. ευρώ λόγω των αυξήσεων για το 2025.
Το οξύμωρο είναι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανανέωσε πρόσφατα σε μηνιαία βάση η ΑΑΔΕ και εντόπισε το Tornos News, ήδη τα έσοδα από το Τέλος Ανθεκτικότητας για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2024 έχουν φτάσει στο ύψος των 251,6 εκατ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι για το σύνολο του έτους θα φθάσουν και μπορεί να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ από 147,82 εκατ. ευρώ το 2023.
Αυτό σημαίνει ότι για να πιάσει τον στόχο των 405 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2025 το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομίας από τις αυξήσεις στο Τέλος Ανθεκτικότητας δεν χρειάζεται επιπλέον έσοδα 203 εκατ. ευρώ αλλά επιπλέον έσοδα το ανώτερο 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή χρειάζεται κατά περίπου 100 εκατ. λιγότερα έσοδα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί αρκεί να διορθωθεί το πραγματικό ύψος των εσόδων για το έτος 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ.
Με τη διόρθωση του λάθους υπολογισμού αυτόματα μειώνονται κατά περίπου 50% ή και περισσότερο οι ανάγκες για έσοδα και αντίστοιχα θα είναι δίκαιο να μειωθεί και το ύψος των αυξήσεων του Τέλους Ανθεκτικότητας στα τουριστικά καταλύματα.
Είναι μία λύση που δεν αναιρεί τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, δεν ανατρέπει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την επίτευξη εσόδων 405 εκατ. ευρώ και γλιτώνει τους ξενοδόχους από τα χειρότερα των υπέρμετρων αυξήσεων εις βάρος της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για υπερπλεόνασμα άνω των 500 εκατ. ευρώ από τον κλάδο της φιλοξενίας για το 2025 σε σχέση με τον αναφερόμενο στόχο του προϋπολογισμού για 405 εκατ. ευρώ ως έσοδα από το Τέλος Ανθεκτικότητας, τότε μπορεί να προωθηθεί η λύση της μείωσης του ύψους των αυξήσεων και όλες οι πλευρές να μείνουν ευχαριστημένες από την εξέλιξη αυτή.
Πηγή:tornosnews