Μετά την πτώχευση των Neva, Labyrinth, Intaerη "SolvexTour", ανακοίνωσε χθες 8/9/2014την αναστολή των δραστηριοτήτων της.

  Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για τον Solvex-tour που έχει έδρα, στην Αγία Πετρούπολη, καθώς υπάρχει και η εταιρεία SolvexTravel με έδρα τη Μόσχα, και που σύμφωνα με ανακοίνωση  της Γενικής Διευθύντριας της εταιρείας, ΙρίναςΠέτροβα «η"SolvexTravel" , έχει όλη την οικονομική βάση και συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο ακέραιο.Έχουνπληρωθει όλα τα προγράμματα μέχρι το τέλος της σεζόν , δεν έχει εκκρεμείς υποχρεώσεις , και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός των πελατών (τουριστών) τηςSolvextour που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας ενδέχεται να φτάνει τις 4.000, ενώ ένα ποσοστό βρίσκεται και στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΤ «Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την αναστολή λειτουργίας ρωσικών τουριστικών γραφείων.

Υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους τουριστικούς φορείς και με τις αρμόδιες τουριστικές αρχές της Ρωσίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθώς και η διευκόλυνση των ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στη  χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Rostourism κ. Σαβόνωφ, ζητώντας τη συνδρομή της Ρωσικής πλευράς, προκείμενου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις»

Ο ΣΕΤΕ μετά την ανακοίνωση πτώχευσης  του ρώσικου touroperator και στα πλαίσια της ομαλής εξυπηρέτησης των Ρώσων επισκεπτών προκειμένου να γίνει ομαλά η επιστροφή στη χώρα τους, σε ανακοίνωση του αναφέρει χαρακτηριστικά :«Όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, διανύουμε μία περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση διασφαλίζοντας την θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως έπραξαν και στις προηγούμενες αντίστοιχες πτωχεύσεις και η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις.

Ευελπιστούμε πως με τη σταδιακή βελτίωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, το σπάσιμο της «φούσκας» και την αναμενόμενη εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δικτύων διάθεσης, σύντομα θα αναφανούν και πάλι οι εξαιρετικές προοπτικές της Ρωσίας, ακόμη και της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι μεσοπρόθεσμα, οι συγκεκριμένες αγορές παραμένουν από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τις 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021».

Ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρκαδίων κ.Θοδωρής Κολπονδίνος σε δηλώσεις του στην ZantePress 24 επεσήμανε ότι «Τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές συνθήκες της Ρωσίας ύστερα από την διολίσθηση που υπέστη το ρούβλι έχουν δημιουργήσει μια περίπλοκη κατάσταση , αβεβαιότητας και αστάθειας με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να οδηγούνται στο λουκέτο. Πλήγμα μεγάλο για το νησί μας αλλά και την χώρα μας, από μια αγορά με μεγάλες προοπτικές. Στην Ζάκυνθο υπάρχουν αρκετοί αυτή τη στιγμή επισκέπτες. Εμείς αυτό που θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα είναι να πράξουμε το αυτονόητο, να συνεχίσουμε να φιλοξενουμε τους επισκέπτες μας μέχρι την επιστροφή τους στη χώρα τους, διασφαλίζοντας έτσι τη θετική εικόνα μας αλλά και το τουριστικό μέλλον μας με την συγκεκριμένη αγορά

Ο Αντιδήμαρχος Λαγανά και τουριστικός πράκτορας κ.Αν.Μποτώνης σε δηλώσεις του στο IonianRadio.gr, επεσήμανε ότι «η νέα αυτή πτώχευση θα επηρεάσει κι άλλες εταιρείες, ήδη  φέτος συνολικά έχουμε είκοσι μέχρι τώρα σε εμπάργκο. Θα πρέπει όμως εμείς που τους είχαμε εδώ, να συνεχίσουμε την φιλοξενία παρόλη  την απώλεια οικονομική απώλεια που θα υποστούν λιγότερο τα ξενοδοχεία και περισσότερα τα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία»