ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στη μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση για τον Τουρισμό, τη World Travel Market - WTM, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της ΔΕ Αρκαδίων, κ. Θοδωρής Κολπονδίνος .
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης που επισκέφθηκε στην έκθεση είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα περίπτερα των Ελλήνων εκθετών και να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ είχε επαφές και με σημαντικά στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.
Ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης έδωσε συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους όπου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Μίλησε για το 10ετές πλάνο του υπουργείου Τουρισμού, για τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου για τη φετινή χρονιά αλλά και για το 2020. Ο κ. Χάρης Θεοχάρης σε δηλώσεις του στους ανταποκριτές των Ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης μίλησε για το επικείμενο Brexit και πως αυτό θα επιδράσει στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, για το θέμα της Thomas Cook, για τον διεθνή ανταγωνισμό και τη στροφή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην αειφόρο ανάπτυξη.
Ποιες οι εκτιμήσεις για το 2020
“Κλείνουμε τη χρονιά δυνατά και κοιτάζουμε το 2020 με αισιοδοξία. Με σκληρή δουλειά και με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα το 2020 θα σπάσει ακόμα πιο μεγάλα ρεκόρ και στην ποιότητα και στην ποσότητα. Η ποιότητα, η βιωσιμότητα και η αυθεντικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτελεί τη βάση της στρατηγικής μας”.
 Τι είπε για το Brexit
“Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το γεγονός όμως ότι αρχίζει να υπάρχει ένα πλαίσιο, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει τον κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας να προγραμματίσει τις διακοπές του με μεγαλύτερη σιγουριά. Άρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και όχι αρνητικά”.
Τι ανέφερε για την Thomas Cook
“Το κλείσιμο της Thomas Cook βρήκε την Ελληνική Κυβέρνηση με ισχυρά αντανακλαστικά. Κινήθηκε γρήγορα για να στηρίξει αυτούς που είχαν πρόβλημα και το εγχώριο τουριστικό προϊόν βγήκε ισχυρό. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τις χρονιές που έρχονται. Ήδη η ζήτηση από τις αεροπορικές εταιρείες να αντικαταστήσουν τις χαμένες θέσεις της Thomas Cook αλλά και από τα travel agencies να κάνουν συμφωνίες με τα ξενοδοχεία που είχαν συμφωνίες με την Thomas Cook και τις έχασαν είναι πολύ αυξημένη και ισχυρή. Εμείς από τη μεριά μας θα ξεκινήσουμε τη διαφημιστική καμπάνια πολύ νωρίτερα απ’ ότι συνέβαινε κατά το παρελθόν. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε τους Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού”.
 Τι ανέφερε για τον ανταγωνισμό
“Το υπουργείο Τουρισμού παρακολουθεί τον ανταγωνισμό και κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ως οφείλει να το κάνει στηρίζοντας το ισχυρό ελληνικό τουριστικό προϊόν. Όμως μεσομακροπρόθεσμα δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό. Όσο υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή μας, στη Ν.Α. Μεσόγειο, στη Β. Αφρική και στη γειτονιά, αυτό θα αυξήσει τις τουριστικές ροές στην περιοχή και θα μεγαλώσει την πίτα. Η χώρα μας έχει ένα πολύ ισχυρό προϊόν και δεν έχει να φοβηθεί τίποτε”.
 Για το περιβάλλον και τον πολιτισμό
“Η χώρα μας ξέρει να προστατεύει και το πολιτιστικό της απόθεμα και το περιβάλλον. Το κάνει από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους. Συνεπώς δεν έχει κανείς να φοβηθεί τίποτε από την τουριστική ανάπτυξη η οποία είναι μιας ήπιας μορφή ανάπτυξη έτσι και αλλιώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε ενεργές πολιτικές διαχείρισης και των τουριστικών ροών και της συνολικής τουριστικής εμπειρίας. Αυτό θα το κάνουμε εκεί που η πίεση στις υποδομές είναι μεγαλύτερη και εκεί που το brand είναι παγκοσμίου επιπέδου”.

Ο Θοδωρής Κολπονδίνος (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων) από την WTM - Δηλώσεις στο IonianRadio.gr

Σήμερα άνοιξαν οι πύλες της WTM ,  που είναι μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις και δεδομένου των εξελίξεων έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Το 2019 έκλεισε αφήνοντας το άτυχο συμβάν  με την Thomas Cook  και επιπτώσεις σοβαρές. Όμως υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα  αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος.
Εμείς  πρέπει να προσβλέπουμε σε άλλη κατεύθυνση, να οργανωθούμε με σκοπό να αναπτύξουμε συνεργασία με εταιρείες χαμηλού κόστους. Έτσι θα τονωθεί η οικονομία μας στο σύνολο της,  έχοντας πλέον μεμονωμένους επισκέπτες .
Οι φημισμένοι και ποιοτικοί τουριστικοί προορισμοί, λειτουργούν αυτόνομα.
Οι επιπτώσεις που αφήνει η Thomas Cook, δεν είναι λίγες και δεν αναφέρομαι μόνο στα ποσά που οφείλονται, αλλά τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.
Υπάρχει τάση, να αναπληρώσουμε το έδαφος των πτήσεων που αφήνει Η Thomas Cook,  είναι όμως, πολύ δύσκολο
Οι δύο κύριοι “παίχτες”, Jet2 και TUI, αναπτύσσουν τα προγράμματα τους,  όμως δεν μπορούν εξ ολοκλήρου να καλύψουν τις θέσεις
Bεβαίως θα γίνουν συμβόλαια, που θεωρούμε θα πιεστούν οι τιμές, όμως για να αποφύγουμε συμπίεση τιμών αλλά και να αναπληρώσουμε τις χαμένες πτήσεις, θα πρέπει να αναπτύξουμε εταιρείες, με χαμηλό κόστος.
Θα υπάρχει πίεση την επόμενη σαιζόν και θα πρέπει να φανούμε έτοιμοι, διότι δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του τουρισμού, εξαρτάται από την αγγλική αγορά και βλέπουμε τις επιπτώσεις, όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά.
Η ίδια η περιφερειάρχης η κ.Κράτσα, έχει αναλάβει το θέμα του τουρισμού και υπάρχει από πλευράς της η διάθεση.  Ακόμη είναι νωρίς για αποτελέσματα, γιατί είναι μόνο μόλις 2 μήνες περιφερειάρχης. Υπάρχει κινητικότητα, δείχνει διάθεση, ενδιαφέρον, και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί. Θα δείξει ο χρόνος.
Στόχος  είναι η αύξηση των πτήσεων και θέσεων λόγο και του κενού που αφήνει η Thomas Cook και δεύτερος στόχος η αύξηση. Οι τρεις άξονες για τη  νέα στρατηγική  τα επόμενα 10 χρόνια, είναι η ποιότητα, η βιωσιμότητα και η αυθεντικότητα.
Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη , η στρατηγική και το πώς θα λειτουργήσουμε . Υπάρχουν διάφορες δράσεις στην WTM  από τον ΕΟΤ… Υπάρχει κινητικότητα, ενδιαφέρον ,προώθηση και προσπάθεια
Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας, για να δούμε μετά την σαιζόν 2020
Για την επόμενη χρονιά, υπάρχει αγωνία αλλά και η ανησυχία  , για την εξέλιξη του brexit.
Θα πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι μόνο μέσω συνεργασίας και οργάνωσης μπορούμε να πάμε καλύτερα για την επόμενη ημέρα