ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου μετά και από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τον τουρισμό δηλώνει ότι τα απαράδεκτα αυτά  μέτρα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Η Κυβέρνηση στηρίζει τους τουριστικούς ομίλους και καλούν από κοινού τους εργαζόμενους στον τουρισμό να πληρώσουν ακόμη μια φορά τα βάρη της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε τα αιτήματα των ξενοδόχων ενώ δεν έγινε ούτε ένα αίτημα δεκτό από τα αιτήματα των σωματείων στο υπόμνημα που κατέθεσαν προς το Υπουργείο εργασίας, στην Κυβέρνηση και στον βουλευτή. Δεν είναι τυχαίες οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις και στο νησί μας του βουλευτή , των αντιπεριφερειαρχών και του Δημάρχου με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων στο νησί ενώ, ούτε για τα μάτια του κόσμου, δεν συναντιούνται με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον τουρισμό.

Το νέο πακέτο στήριξης στους τουριστικούς ομίλους με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων, επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου και μάλιστα σε ένα νησί που το οδήγησαν με την πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, να αποτελεί ο τουρισμός στη Ζάκυνθο μονοκαλλιέργεια. Ακόμα και η έννοια της επιδότησης της απασχόλησης αντί της εργασίας είναι ενδεικτικό των προθέσεων τους.

Με το διάγγελμα όμως του πρωθυπουργού η επίθεση κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων δεν σταματάει εκεί. Δίνει το δικαίωμα κάθε μεγαλοεργοδότης είτε είναι στα ξενοδοχεία είτε στην εστίαση είτε στις μεταφορές (καράβια, αεροδρόμια, κλπ.) να μπορεί πλέον να απασχολεί τους εργαζόμενους, όσο, όποτε και όπως θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό και με τη συμμετοχή του κράτους στους μισθούς ή τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Όχι μόνο δεν προστατεύεται κανένα εργασιακό δικαίωμα,  αλλά οι εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό καλούνται να δουλέψουν για 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή για 1.200 ευρώ το τρίμηνο της περιόδου, και με αυτά τα λεφτά να περάσουν ολόκληρο τον χειμώνα!

Μάλιστα, έβαλε και ένα πλαφόν 50 ημερών εργασίας προκειμένου οι εποχικοί εργαζόμενοι να πάρουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας την περίοδο του χειμώνα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι εποχικοί αν δεν προσληφθούν θα τους πετάξουν έξω από το επίδομα ανεργίας.  Το δε τουριστικό κεφάλαιο που δεν πλήρωσε τίποτα στην περίοδο της πανδημίας, μετρά κέρδη, μόνο τα τελευταία 6 χρόνια, της τάξης των 120 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση των χιλιάδων εργαζομένων. 

Σε αυτή την κατάσταση το Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου θα μπει μπροστάρης μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία του νησιού για να μην πεινάσουν οι εργαζόμενοι στις εποχικές εργασίες και καλεί όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους εργαζόμενους στον τουρισμό επισιτισμό να μην δεχτούν να περάσουν αυτά τα μέτρα. Να οργανωθούν μαζικά στο σωματείο τους , να διεκδικήσουν , να παλέψουν και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος,  αρχής γενομένης την Πέμπτη 28 Μάη  όπου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ απαιτώντας την άμεση πληρωμή του επιδόματος ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

 Οργανώνουμε τον αγώνα. Όχι στην μοιρολατρία και στην μιζέρια.

Οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν πάλι την κρίση .

Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε.