• «Η σαιζόν 2020 θα δοκιμάσει τις δυνάμεις των τουριστικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο. Ας δείξουμε στους επισκέπτες που μας τιμούν με την επιλογή τους, ότι η Ζάκυνθος είναι ο ίδιος ασφαλής, φιλόξενος, γοητευτικός κι ελκυστικός προορισμός που ήταν και πριν την κρίση.Ας δείξουμε επαγγελματισμό, αλληλεγγύη και θετικό πνεύμα. Η κρίση θα περάσει. Η Ζάκυνθος θα επανέλθει δυναμικά στην κορυφή!»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ |

Ο Ιούλιος σηματοδοτεί το ξεκίνημα τη προσπάθειας για επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου στη Ζάκυνθο. Οι Tour Operators και οι αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν σταδιακά την επανέναρξη των προγραμμάτων τους σε όλη την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο.
Αυτή είναι η περίοδος που όλοι οι επαγγελματίες του Τουρισμού αναδιοργανώνονται και συντάσσονται με στόχο την έναρξη της σαιζόν 2020 τον Ιούλιο.
Με αφορμή την κοινή προσπάθεια όλων για επανεκκίνηση θέλουμε να προτείνουμε τα ακόλουθα βήματα:
Ø  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ     ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ
Έχουν πλέον ανακοινωθεί οι νέες υγειονομικές προδιαγραφές για όλες τις επιχειρήσεις που δρουν στον τουριστικό τομέα. Προτείνεται να ενημερωθούν οι επαγγελματίες από τους κλαδικού στους εκπροσώπους και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την σχολαστική τήρηση των κανόνων.
Για ακόμα καλύτερη συμμόρφωση και θωράκιση κάθε επιχείρησης προτείνεται η συνεργασία με πιστοποιημένους εξωτερικούς συνεργάτες, που θα εξασφαλίσουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τρόπο επίσημο και αδιαμφισβήτητο.
Η Ελλάδα έχει κερδίσει με σκληρή προσπάθεια τη διεθνή διάκριση στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης. Η Ζάκυνθος με τη σειρά της, βρίσκεται ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς με τις κορυφαίες νοσηλευτικές προδιαγραφές, χάρη στη δουλειά του νοσηλευτικού προσωπικού και την πρόσφατη επιτυχή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ζακύνθου με εξοπλισμό και πλήρως λειτουργική ΜΕΘ. Ας συμβάλλουμε όλοι στο μερίδιό μας για να στηρίξουμε αυτό το ισχυρότατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νησιού μας.
Ø  ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Παρά την κρίση, είναι απαραίτητο να μην γίνει καμία υποχώρηση στο επίπεδο υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του νησιού, από όλους τους κλάδους της φιλοξενίας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σημαντικό να τιμήσουμε τον επισκέπτη μας για τη θαρραλέα επιλογή του προς εμάς, αντιπροσφέροντας το ίδιο και υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών που είχαμε υποσχεθεί πριν την κρίση. Έτσι χτίζεται η μακροπρόθεσμη σχέση εμπιστοσύνης μας με τους επισκέπτες της Ζακύνθου και μετά την κρίση.
 Ø  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Παρέχεται σήμερα η δυνατότητα χρήσης μιας ευρείας σειράς από χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ήδη είναι σε ισχύ η αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων, η παροχή της επιστρεπτέας προκαταβολής, η αναστολή πληρωμής των τραπεζικών δόσεων, η επιδότηση τόκων δανείων και αναμένεται και η παροχή κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του Κράτους.
Προτείνεται η χρήση όσων χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να αξιοποιήσει κάθε επιχείρηση. Είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ως πρωταρχική προτεραιότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, καθώς η επαγγελματική ρευστότητα θα συνεχίσει να είναι πολύ χαμηλή και στο 2021.
Ø  ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η στήριξη των εργαζομένων είναι εξίσου κορυφαία προτεραιότητα με την στήριξη του επιχειρηματικού κλάδου. Είναι απαραίτητο, πάντα με βάση την πληρότητα λειτουργίας, να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα απασχόλησης του προσωπικού στις επιχειρήσεις της φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, είναι ζήτημα επαγγελματικής δεοντολογίας, να μην υπάρξει υποβιβασμός στις συνθήκες και τους όρους εργασίας του προσωπικού.
Ø  ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ Τ.Ο. ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ 2021 – ΟΧΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
Πρέπει να διατηρήσουμε ψύχραιμη στάση σε ό,τι αφορά τη σύναψη των συμβολαίων για το 2021. Είναι αναμενόμενη η πίεση από τους Tour Operators για συρρίκνωση και μείωση των τιμών για το 2021 και καλλιέργεια κλίματος απαισιοδοξίας.
Όμως, είναι βέβαιο ότι το 2021 θα έχει πολύ θετικές επιδόσεις, δεδομένου ότι ήδη μεγάλο μέρος των φετινών κρατήσεων έχει μεταφερθεί για το 2021 από τώρα. Συνιστάται επιμονή και όχι υποχώρηση σε αιτήματα μείωσης των τιμών. Ο τουριστικός κλάδος έχει εργαστεί σκληρά για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο τιμών και δεν πρέπει να επιτραπεί να υποχωρήσουμε σε επίπεδα τιμών πολλών ετών πριν.
Ø  ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η Ελληνική αγορά μπορεί να υποκαταστήσει, για όσες μονάδες λειτουργήσουν, ένα μέρος των απωλειών και της αδιάθετης δυναμικότητα των επιχειρήσεων φιλοξενίας κάθε κατηγορίας, ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, κτλ.
Συνιστάται να γίνει προσπάθεια προνομιακής τιμολόγησης προς την Ελληνική αγορά, με στόχο την προσέλκυση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή Ζακύνθου, η κοινή καμπάνια Δήμου - Επιμελητηρίου και των τουριστικών επιχειρήσεων για εκπτωτικά πακέτα των Ζακυνθινών επιχειρήσεων προς όλη την Ελλάδα.
Προτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού να ενταχθούν και να αξιοποιήσουν το εργαλείο προώθησης, καθώς κάθε άφιξή στο νησί μας είναι σήμερα πολύτιμη και έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα στην οικονομία της Ζακύνθου. Παράλληλα, είναι καλή πρακτική να συσταθούν ομάδες από αλληλοσυμπληρούμενες και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με σημαντικά εκπτωτικά κίνητρα στις τιμές 2020.
 
Η σαιζόν 2020 θα δοκιμάσει τις δυνάμεις των τουριστικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο. Ας δείξουμε στους επισκέπτες που μας τιμούν με την επιλογή τους, ότι η Ζάκυνθος είναι ο ίδιος ασφαλής, φιλόξενος, γοητευτικός κι ελκυστικός προορισμός που ήταν και πριν την κρίση.
Ας δείξουμε επαγγελματισμό, αλληλεγγύη και θετικό πνεύμα.
Η κρίση θα περάσει. Η Ζάκυνθος θα επανέλθει δυναμικά στην κορυφή!
 
Για την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Ζακύνθου
 
 
Ο Πρόεδρος
 
Χαράλαμπος  Βαρβαρίγος
 
 
 
Ο Αντιπρόεδρος
 
Αντώνης Νικολουδάκης