Υβριδική ημερίδα  συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με θέμα «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, όπου συζητήθηκε η «επόμενη μέρα» του ελληνικού ξενοδοχείου μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων του Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».
 
Το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρο Βασιλικό, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Πρόεδρος της HOTREC, Jens Zimmer Christensen.
 
Στην ημερίδα συμμετείχαν,  μεταξύ άλλων,  οι Γενικοί Γραμματείς Τουριστικής Πολιτικής,  Βίκυ Λοίζου, Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών,  Λεωνίδας Χριστόπουλος, και ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης,  Ευρωπαίοι και κρατικοί  αξιωματούχοι και στελέχη της αγοράς.
 
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.
 
 Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην «καρδιά» μιας απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν, η οποία χαρακτηρίζετε ως «κινούμενη άμμος». Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν  στο 28,9%.
 
Το ΞΕΕ,  μέσω του ΙΤΕΠ,  θα συνεχίσει την καταγραφή των δεδομένων της σεζόν και στο τέλος της, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, για να απαντηθούν οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων, που θα αποτυπωθούν αξιόπιστα.
 
Κατά τη  διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του  Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Καθηγητή Γιώργο Πετράκο, 4 πρωτογενείς μελέτες, οι οποίες αποτυπώνουν την κατάσταση και την πρόθεση επένδυσης των ελληνικών ξενοδοχείων στους τομείς της αειφορίας και της βιωσιμότητας, της απασχόλησης και της δια βίου μάθησης, της ψηφιακής μετάβασης και της προσβασιμότητας.
 
Τα ευρήματα των ερευνών αυτών τροφοδότησαν ισάριθμα θεματικά πάνελ, στα οποία συζητήθηκε το πως ο ξενοδοχειακός κλάδος θα αξιοποιήσει  την ιστορική ευκαιρία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», για να δημιουργήσει νέες υπεραξίες, τόσο για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών.
 
Στην ημερίδα συζητήθηκε η «επόμενη μέρα» του ελληνικού ξενοδοχείου στη βάση εξαιρετικά σημαντικών δεδομένων από τις σχετικές έρευνες του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ. Η ημερίδα επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας, τον οποίο   μπορούν να έχουν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ωστόσο για να φτάσουμε εκεί, καθώς η επανεκκίνηση δεν οδηγεί αυτομάτως και οριζόντια στο επιθυμητό λειτουργικό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί ένας κατάλληλος  σχεδιασμός, νέων και στοχευμένων παρεμβάσεων προς στήριξη των ξενοδοχείων, που θα μας επιτρέψει να βγούμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, όπως έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» είναι μια ιστορική ευκαιρία και το ελληνικό ξενοδοχείο με τη διαχρονική προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, πρέπει και μπορεί αποδεδειγμένα να έχει ρόλο οδηγού προς μια πράσινη  και έξυπνη Ελλάδα, συνώνυμη της ποιότητας και της αυθεντικότητας.
 
Στην ομιλία του, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε τις ευκαιρίες που δίνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα, την ανάγκη για πρόοδο στον εμβολιασμό, που έχει κρίσιμη σημασία για το φετινό καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, είπε: «Έχουμε  χρέος -και είναι το πρωταρχικό χρέος-  απέναντι στον εαυτό μας, τους οικείους μας και ευρύτερα την πατρίδα και τους ξένους φιλοξενούμενούς μας, να εμβολιαστούμε. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών, εξαρτάται το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό.
 
Η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τον τουρισμό και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.
 
Η προστασία της υγείας με τη συμβολή όλων μας, είναι το απαραίτητο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί στέρεα το μέλλον του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα. Η ευκαιρία που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας είναι μοναδική: Έχουμε στη διάθεσή μας 260 εκατ. Ευρώ, για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού.».