ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Με προσκεκλημένο τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, συνεδρίασε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 το Δ.Σ του ΞΕΕ. Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν διεξοδικά οι προκλήσεις της συγκυρίας για το ελληνικό ξενοδοχείο και οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής Φιλοξενίας.
Η επανεκκίνηση δεν σημαίνει αυτόματα και ανάκαμψη. Με δεδομένες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν ακόμη στην παγκόσμια τουριστική αγορά, είναι ανάγκη για συνέχιση της στοχευμένης κρατικής στήριξης, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
Υπάρχει ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ελληνική Φιλοξενία στις κατευθύνσεις της βιωσιμότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ποιότητας, της δημιουργίας νέων υποδομών και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Οι κατευθύνσεις αυτές, συνάδουν απόλυτα με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αποτυπώνονται στους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης  και του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».
Με έμφαση την προσφορά της Φιλοξενίας στην κοινωνία, το ΞΕΕ πραγματοποιεί δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες για την επόμενη περίοδο και πιο συγκεκριμένα
  • το νέο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα στα ξενοδοχεία
  • και το νέο φορέα «HOTELS FOR» που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Με πολλή χαρά υποδεχθήκαμε το νέο Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΞΕΕ και είχαμε την ευκαιρία μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και παραγωγικής συζήτησης. Στο πλαίσιο του ρόλου και της αποστολής του ΞΕΕ, ως θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας,  ενημερώσαμε αναλυτικά τον κ. Κικίλια αναφορικά με τις θέσεις, τις προτάσεις και τις δράσεις μας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς και για την ειδική έμφαση που δίνει ο κλάδος στις σχέσεις του με την κοινωνία. Ο στόχος είναι κοινός, κοινή είναι και η προσπάθεια. Η βιώσιμη Φιλοξενία να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής μιας νέας Ελλάδας.» 
 


Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«O Τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο.
Οι επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού και ειδικά οι Έλληνες Ξενοδόχοι, μεγάλων αλλά και των μικρών μονάδων, είναι αυτοί οι οποίοι διαχρονικά δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισόδημα, που κινούν την οικονομία και φέρνουν ανάπτυξη στη χώρα.
Η δική μου δουλειά είναι να στηριχθούν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου, να αναβαθμιστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες τους, να αναδειχθούν μέσα από δράσεις προβολής, να καταστούν βιώσιμες και φιλικές στο περιβάλλον.
Η ελληνική φιλοξενία, η μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος, το ισχυρό μας brand είναι οι βάσεις για να προσελκύσουμε περισσότερο και πιο ποιοτικό τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους
Για αυτό εργαζόμαστε πάνω σε 4 πυλώνες:
  • Πρώτον την αναβάθμιση των υποδομών.
  • Δεύτερον τη δημιουργία task force crisis management.
  • Τρίτον την ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος.
  • Τέταρτον το upskilling και reskilling, δηλαδή την αναμόρφωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
 
Συμμετείχα στη συνεδρίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της στενής και καθημερινής συνεργασίας με το θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα Ξενοδοχίας.
Όπως και στην πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, έτσι και σήμερα, διαπίστωσα τη συναντίληψή μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της επόμενης μέρας».

 

Hellenic Chamber of Hotels