«Για το νησί μας δεν θα έχει ιδιαίτερη εφαρμογή γιατί είμαστε καλοκαιρινός προορισμός» δήλωνει η κ.Χ.Τετράδη, αφήνοντας ανοικτό το  ενδεχόμενο επιτυχίας.Η πρόταση των ξενοδόχων, για δημιουργία μιας περιόδου σχολικής ανάπαυλας που θα διαρκεί μία εβδομάδα, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα φαίνεται πως βρήκε απήχηση στους υπουργούς Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας κι όλα δείχνουν ότι το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων,σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποτελεί κατάκτηση.

Πρόσφατα σε σύσκεψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΞ με τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκρίθηκε η άμεση υλοποίησή , του νέου τουριστικού θεσμού και ήδη δρομολογούνται από τα αρμόδια υπουργεία οι απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή του , που σκοπό της έχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η «σχολική ανάπαυλα» ή αλλιώς «Λευκή εβδομάδα» που υλοποιείται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης,πρόκειται να εφαρμοστεί από φέτος και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μετά την Καθαρά Δευτέρα, από 4-7 Μαρτίου, για πρώτη φορά στα Ελληνικά σχολεία.  Τις ημέρες αυτές, οι οικογένειες θα έχουν την δυνατότητα να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας δεν πρόκειται να μειωθούν οι ημέρες και οι ώρες διδασκαλίας που  θα καλυφθούν από εκδρομές και περιπάτους ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο να δοθεί αργία δύο ημερών μόνο , αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πενθήμερο που θα βοηθήσει τον εσωτερικό τουρισμό και τους χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και πληροφορίες που αναφέρονται στη θέσπιση μίας εβδομάδας «Σχολικής Ανάπαυλας» τη χειμερινή περίοδο με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και των προορισμών που βασίζονται στην εσωτερική αγορά και για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων διευκρινίζει τα εξής:

Η αγορά εσωτερικού τουρισμού βρίσκεται σε παρατεταμένη βαθιά ύφεση και κρίση, την τελευταία τριετία.

Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων, των δραστικών περικοπών στα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παραγόντων, έχει προκαλέσει οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και ολόκληρων περιοχών, ιδίως στην ορεινή και ημι-ορεινή Ελλάδα.

Από την περίοδο του 2009-2010, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να εκδηλώνεται στη χώρα μας και διαβλέποντας ότι η αγορά εσωτερικού τουρισμού όδευε προς βαθιά ύφεση, η ΠΟΞ επεξεργάστηκε και υπέβαλε μία ολοκληρωμένη πρόταση με στόχο την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, τη χειμερινή περίοδο, μέσω της θέσπισης ορισμένων κινήτρων.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1. Δημιουργία μιας περιόδου «σχολικής ανάπαυλας» διάρκειας μιας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας, ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (“skiweek” για τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το Υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα Μέλη της Π.Ο.Ξ. (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας. Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω. Παρότι η επιτυχία του εγχειρήματος έχει αποδειχθεί από τη διεθνή πρακτική, θα μπορούσε να αποφασιστεί μία πιλοτική εφαρμογή.

2. Πραγματοποίηση της πολυήμερης σχολικής εκδρομής που προβλέπεται στην Υ.Α. 129287/Γ2/ 2011 (ΦΕΚ Β’ 2769), κυρίαρχα, σε περιοχές της ημεδαπής, όπου θα διασφαλίζεται η παροχή ενημέρωσης στους μαθητές για την πολιτιστική και Θρησκευτική κληρονομιά του τόπου. Προς τούτο, προτείνεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου (μέσω των πρωτοβάθμιων ενώσεων – Μέλη της ΠΟΞ), ούτως ώστε πριν οι μαθητές καταλήξουν στην απόφαση για τον τόπο πραγματοποίησης της εκδρομής τους να έχουν πληρέστερη γνώση.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας αντιμετωπίστηκε θετικά, επί της αρχής, από την κυβέρνηση, με προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά κατά την πρόσφατη σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτήν τη φάση, τα αρμόδια Υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας επεξεργάζονται τρόπους για την υλοποίησή της, καθώς και τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Χριστίνα Τετράδη,αναφερόμενη στην «σχολική ανάπαυλα», δήλωσε στον IonianRadiogr, ότι πρόκειται για ένα θεσμό που γίνεται σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες και σαν ξενοδόχοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα.

«Για το νησί μας δεν θα έχει ιδιαίτερη εφαρμογή γιατί είμαστε καλοκαιρινός προορισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Τετράδη, αφήνοντας ανοικτό το  ενδεχόμενο επιτυχίας και στην Ζάκυνθο  αν συνδυαστεί με την περίοδο των Αποκριών και της Καθαρής Δευτέρας, περίοδο που μπορούμε να προσφέρουμε μία ελκυστική  εβδομάδα σε συνδυασμό και με μειωμένα  πακέτα διακοπών.