ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ερευνητικές γεωτρήσεις και ημερίδα αναφορικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων προετοιμάζει η ΔΕΥΑΖ σε ένα αποφασιστικό σχέδιο πολιτικής για την εξασφάλιση όχι μόνο ποσότητας αλλά και ποιότητας του νερού στο νησί.

Με δηλώσεις του στην zantepress24 ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Παναγιώτης Αβράμης τόνισε ότι στόχος για το 2013 είναι η εύρεση σύγχρονων τρόπων για την διασφάλιση της ποιότητας του νερού που διοχευτεύεται στους πολίτες, ενώ ανακοίνωσε ακόμη και το σφράγισμα παλιών γεωτρήσεων που ΔΕΝ πληρούν πλέον -ή ακόμη δεν πληρούσαν ποτέ- τις προυποθέσεις λειτουργίας που θέτει το κράτος και η Ε.Ε.

Με αφορμή την ψήφιση του προυπολογισμού της ΔΕΥΑΖ και τα 20 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την κατασκευή απαραίτητων έργων όπως, π.χ. νέες γεωτρήσεις, ζητήσαμε από τον κ. Αβράμη να σχολιάσει τις έρευνες που τις θεωρούν απαρχαιομένη λύση, αλλά και τις προθέσεις της Επιχείρησης για οριστική λύση στο ζήτημα της υδροδότησης μέσω λιμνοδεξαμενών ή, όπως έχει πολλάκις καταγελλθεί, μέσω αφαλάτωσης.

"Πρέπει να καταλάβουμε πλέον όλοι πως ότι λέγεται χωρίς τεκμηρίωση, είναι "βούτυρο στο ψωμί" των εταιρειών που κατασκευάζουν εργοστάσια αφαλάτωσης!" σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι βάση επιστημονικών μελετών η Ζάκυνθος έχει έναν από τους πιο πλούσιους υδροφόρους ορίζοντες.

"Ειδικοί, και όχι εγώ, καταθέτουν πως ακόμη και αν ολόκληρη η χώρα μεινει χωρίς  νερό, η Ζάκυνθος θα είναι η τελευταία που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα δεδομένου του πλούσιου υδροφόρου οριζοντα της που εμπλουτίζεται συνεχώς και εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

"Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ΔΕΥΑΖ, βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ και ομάδα γεωλόγων που μετρούν, καταγράφουν και αναλύουν στοιχεία για το νησί τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι νερό υπάρχει αλλά, χρειάζεται σωστή εκμετάλλευση και διαχείριση.

Προτού λοιπόν προχωρήσουμε σε βιαστικές και ατεκμηρίωτες αποφάσεις για το τί πρέπει να γίνει -λιμνοδεξαμενές ή οτιδήποτε άλλο- , μέσω ερευνητικών γεωτρήσεων θα αποκτήσουμε πλήρη εικόνα του τί υφίσταται και ποιές είναι οι λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε μόνοι μας ότι θέλουμε" υπογράμμισε ο κ. Αβράμης.

"Πράγματι διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει άναρχες γεωτρήσεις με αποτέλεσμα ορισμένες να είναι πλέον ακατάλληλες γιατί, για παράδειγμα, είναι πια υφάλμυρες.

Με την συνεργασία των ειδικών και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογιας, θα διακοπεί η λειτουργία αυτών των γεωτρήσεων και θα ανοιχθούν άλλες που θα πληρούν τις απαραίτητες προυποθέσεις.

Μέσω δε των ερευνών, θα συγκεντρώσουμε στοιχεία που θα αξιοποιηθούν και έτσι θα δούμε τί πρέπει να γίνει -και αν πρέπει- , λιμνοδεξαμενές, φράγματα κλπ. Αυτή τη στιγμή όμως, ΔΕΝ έχουμε τέτοια γνώση και δεν πρέπει να βιαστούμε".

Ειδική αναφορά έγινε όμως και για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, οι οποίες "επίσης θα απαιτηθεί να εφαρμόσουν τους κανόνες του κράτους και της Ε.Ε.".

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ ανακοίνωσε τέλος, την πρόθεση της επιχείρησης για την διοργάνωση σχετικής ημερίδας ,τον Μάρτιο του 2013 πιθανότατα, ώστε και οι δημότες να έχουν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση και τα νέα στοιχεία.