ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Κατηγορηματικά αντίθετο με την Κυριακάτικη εργασία τάσσεται το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ενισχύσει ούτε τους εργαζόμενους , ούτε τους επαγγελματίες, ενώ κάνει λόγο για "χαριστική βολή" στα εργασιακά δικαιώματα.

"Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, και οι αυτοαπασχολούμενοι, αφού έχουμε υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τα ωράρια - λάστιχο, τη φοροληστεία, δηλαδή μια σειρά  αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα που μας ρημάζει τη ζωή, δεχόμαστε τώρα το τελειωτικό χτύπημα από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια, που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακής αργίας" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Στόχος τους είναι η περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εμποροϋπαλλήλων και παράλληλα η καταστροφή και το κλείσιμο των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

"Λένε ότι η Κυριακή αργία που είναι μέρα ξεκούρασης και οικογενειακής συνεύρεσης παραδοσιακά, οι εργαζόμενοι θα εξορμούν στα μαγαζιά για ψώνια! Και για τους αυτοαπασχολούμενους ότι έτσι θα βγάζουν τα σπασμένα της εβδομάδας!

"Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν θα τονώσει την ¨αγοραστική κίνηση¨ και δεν θα εξυπηρετήσει τους ¨καταναλωτές¨ εμάς δηλαδή που έχουμε υποστεί την φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας.

"Η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή τους ζωή, στην προσωπική τους ζωή στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας, για τη στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης.

"Πείρα και εμπειρία έχουμε όλοι και στο νησί ,χαρακτηριστικά αναφέρουμε επιχειρήσεις όπως Lidl, Βερόπουλος , Ξιφίτας, Βασιλόπουλος κ.α  που όλο το προηγούμενο διάστημα εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα στις εργασιακές σχέσεις όπως  μείωση μισθών από 6 -18%, εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση εργασίας, μείωση ημερών εργασίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση ρεπό κ.α.

"Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω δημιουργία τεράστιων εμπορικών καταστημάτων και ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων, τον πλήρη αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών καταστημάτων, την έκρηξη της ανεργίας.

"Τα εμπορικά μονοπώλια θα συνεχίσουν, με σαφείς όρους χειροτέρευσης βέβαια, να καθορίζουν και να επιβάλουν από την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων ως και την λειτουργία του εμπορίου με εργαζόμενους χωρίς ωράρια, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ζωή. Η ανεργία θα χτυπήσει ειδικότερα τις εργαζόμενες μητέρες και τους νέους.

"Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν θα αυξήσει το εισόδημα μας έχουμε πλέον πείρα και εμπειρία.

Η ¨ανάπτυξη¨ των κερδών των επιχειρήσεων και η ¨ανταγωνιστικότητα¨ μεταξύ των μονοπωλίων χτίζεται και οικοδομείται πάνω σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, και τελικά δυο δρόμοι ¨ανάπτυξης¨ υπάρχουν.

"Καλούμε τους εργαζομένους να ανοίξουν την συζήτηση στο χώρο δουλειάς τους, να αποφασίσουν ότι δεν θα ανεχθούν αυτή την απόφαση, να απαντήσουν αγωνιστικά, να αντισταθούν. Να συσπειρωθούν στο σωματείο μας για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:

-Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωσή της.

-Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.

-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

-Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων".