ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ξεπερνά το 1.5 εκατ. ευρώ το ποσό που έχει από πέρυσι πληρώσει ο Δήμος Ζακύνθου για τις ανεξόφλητες οφειλές του προς τρίτους, ενώ με την ανακοινωθείσα οικονομική  κρατική συνδρομή αναμένεται να τακτοποιήσει απόλυτα των θέμα "οφειλές".


"Καταφέραμε να βάλουμε μία σημαντική τάξη στα οικονομικά του δήμου παρά το γεγονός ότι ΔΕΝ εισπράξαμε πέρυσι τίποτα από το κράτος. Τηρώντας αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, είμαι αισιόδοξος πως, αντίστοιχα καλά αποτελέσματα, θα έχουμε και φέτος" δήλωσε στην zantepress24 ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Κολύρης.

Σύμφωνα με τον κ. Κολύρη, σημαντικό ρόλο στην δυνατότητα του δήμου να προχωρήσει στην εξόφληση τρίτων διαδραμάτισε η επανακαταμέτρηση των τετραγωνικών -που προκάλεσε ποικίλλες αντιδράσεις δεδομένων και των λαθών που έγιναν- αφού, "καταμετρήθηκαν επιτέλους μεγάλες οικοδομές που δεν είχαν ποτέ δηλωθεί με αποτέλεσμα και τα έσοδα του δήμου να αυξηθούν και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις τελών επιβάλοντας κοινωνική δικαιοσύνη".

"Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους της χώρας ώστε να αποπληρώσουν παλιές οφειλές -βέβαια οι προυποθέσεις που έχουν τεθεί προκειμένου να λάβει τέτοια ενίσχυση κάθε δήμος, είναι αυστηρές" συμπλήρωσε ο κ. Κολύρης,

"Καταρχάς συζητάμε για πραγματικές οφειλές και, όπως τονίστηκε, ΔΕΝ πρόκειται να βοηθηθούν δήμοι που δεν έχουν τακτοποιήσει τα οικονομικά τους και οι δαπάνες τους υπερβαίνουν το 10% των εσόδων τους.

"Στον Δήμο Ζακύνθου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αρκετά χρέη από τους πρώην δήμους, και με κακοδιαχείριση. Μπορέσαμε όμως να βάλουμε τάξη "παγώνοντας" ακόμη και την πληρωμή δανείων που είχαν συνάψει δήμοι χωρίς όμως να έχουν τηρηθεί οι σωστές διακδικασίες".

Ο Αντιδήμαρχος επισήμανε το ενδιαφέρον του δήμου για ευρωπαικά προγράμματα, ενω ερωτηθείς για τις οφειλές που ΔΕΝ θα πληρωθούν τόνισε:

"Όπου δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες και σωστές διαδικασίες, ο Δήμος δεν υπάρχει περίπτωση να καταβάλει κανένα ποσό. Υπήρξαν ιδιώτες που κατέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Αυτοί θα εξοφληθούν, οι υπόλοιποι όχι.

"Ο Δήμος, ως μέρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρέπει να τηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία. Να σέβεται τον δημότη. Να σέβεται τον φορολογούμενο. Οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες και έτσι, πιστεύω, πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι απομακρυνόμαστε από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους".