Θερμός υποστηρικτής της ουσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρά τα όποια προβλήματα , ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου μιλώντας στην zantepress24 σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο τις βολές εναντίον του θεσμού αλλά, και τις δηλώσεις του πρώην Νομάρχη Δ. Γάσπαρου στην εφημερίδα μας, αναφορικά με την αποτυχία των πολιτικών που εφάρμοσαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.


Με αφορμή και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του στο οποίο έμοιαζε να αφήνει αιχμές για τους πολέμιους του θεσμού της Περιφέρειας, ο κ. Σπύρου δήλωσε στην zantepress24:

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αντίθετη άποψη από την δική μου που βασίζεται, κυρίως, στις αδυναμίες που αποδεδειγμένα αναδείχθηκαν μετά την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και με ευθύνη του κεντρικού συστήματος που εμποδίζει την ουσιαστική αποκέντρωση με οικονομικές δυσκολίες και με γραφειοκρατία. Αυτά τα προβλήματα είναι ορατά και ΑΥΤΑ είναι ο αγώνας μας!" τόνισε.

Σε ότι αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της συνοχής, ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. δεν άφησε περιθώριο για αμφιβολίες:

"Εκείνο που υποστηρίζω είναι ότι οι Επτανήσιοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά και στην πραγματικότητα ήταν ενωμένοι πολύ πριν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ !

"Διοικητικά ίσως προέκυψαν θέματα αλλά, η κουλτούρα μας, ο πολιτισμός μας, το περιβάλλον μας, δεν μπορούν να ταιριάξουν με άλλες περιοχές. Οι επτανήσιοι έχουν στο DNA τους τα πολιτιστικά αυτά στοιχεία και σήμερα πια, με την συνδρομή της τεχνολογίας, δεν τίθεται θέμα συνοχής! Κι ΑΝ εγείρεται από κάποιους, εγείρεται ως κινδυνολογία.

"Εν τέλει, αν και έχει κλονιστεί η αξιοπιστία των πολιτών προς τα πολιτικά πρόσωπα -κυρίως της κεντρικής σκηνής- είμαι ευτυχής που εισπράττω εμπιστοσύνη από τον κόσμο και νιώθω ότι , παρά τις δυσκολίες, λειτουργούμε με αξιοπιστία, δημιουργικά, λέμε αλήθειες και στεκόμαστε όρθιοι".

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του για τις δηλώσεις στην zantepress24 του πρώην Νομάρχη Ζακύνθου Δ.Γάσπαρου, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και αποτυχημένες πολιτικές σε Περιφέρεια και Δήμο.

"Νομίζω ότι βεβιασμένα βγαίνουν τέτοιου είδους συμπεράσματα και υπάρχει αντίλογος.

"Εν μέσω πανευρωπαικής και όχι μόνο ελληνικής, κρίσης, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ λειτουργεί και λειτουργεί με ανθρώπους έμπειρους που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά και τους οποίους μόνο οι πολίτες θα κρίνουν.

"Ο καθένας, ειδικά σήμερα, οφείλει να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του γιατί, εκείνοι που ασχολήθηκαν με την αυτοδιοίκηση, ΔΕΝ είναι άμοιροι ευθυνών. Δεν "τα φάγαμε όλοι μαζί" αλλά, "όλοι μαζί δεν το αντιληφθήκαμε " έγκαιρα!

"Αυτοκριτική λοιπόν πρώτα από όλα για το τί έκαναν, τί θα μπορούσαν να είχαν κάνει".