ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Για καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες εάν δικαιωθούν οι προσφυγόντες κατά της κατασκευής ΧΥΤΥ στο Λίβα και για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο σε συνέντευξη του στην zantepress24 ο κ. Ανδρέας Κλαυδιανός, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ζακύνθου της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Μη κρύβοντας την έκπληξη του για το "μοναδικο ελληνικό φαινόμενο" του να μην υπολογίζονται οι γνώμες των ειδικών και "ο κάθε άσχετος να παίρνει το ρόλο του ειδικού επί παντός επιστητού", ο κ. Κλαυδιανός μίλησε, όπως και ο Δήμαρχος Ζακύνθου, για ετερόκλητες δυνάμεις που ξαφνικά και ύποπτα αποφάσισαν να συνεργαστούν.

"Σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη -ας πούμε- κοινωνία, ο καθένας έχει το δικαίωμα να πράξει όπως έκαναν οι υπογράφοντες την προσφυγή ακύρωσης. Εάν όμως παρατηρήσει κανείς το εύρος των δυνάμεων που υπογράφουν, δημιουργούνται ερωτηματικά. Τελείως ετερόκλητες δυνάμεις, που μέχρι χθες ήταν απόλυτα αντίθετες, τώρα συσπειρώνονται με ποιά βάση;!

"Κάποιοι ήθελαν, θυμάμαι, εργοστάσιο αφαλάτωσης για παράδειγμα, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν αντίθετοι, Τώρα ΠΩΣ βρέθηκαν όλοι μαζί και θέλουν και το καλό της Ζακύνθου; Πίσω από όλα αυτά κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Σίγουρα, εάν πετύχουν το σκοπό τους," σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαυδιανός, "θα πρέπει να ξεκινήσουν όλα από μηδενική βάση με πολύ σοσβαρές, καταστροφικές θα έλεγα, επιπτώσεις για την κοινωνία".

Το μέλος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε κατηγορηματικά υπέρ της εκτέλεσης του έργου δεδομένου των εγκρίσεων που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τις αυστηρές προυποθέσεις που έχουν τεθεί, μετά και από σχετικές προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται δεκτές και σεβαστές οι αποφάσεις των Υπηρεσιών. Εφόσον μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών μελετών που ζήτηθηκαν, η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος έδωσε το πράσινο φως -εκτιμώντας πως βάση των όρων που τέθηκαν το έργο μπορεί να γίνει στην περιοχή-, δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι.

"Επιτέλους, τα θεσμοθετημένα όργανα της Περιφέρειας πρέπει να σέβονται τις Υπηρεσίες τους και όχι να εκφωνούν πύρινους λόγους και να κάνουν τους ειδικούς!

"Εάν είχαν υπόνοια ότι οι υπηρεσίες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ας τις ελέγξουν αλλά, αυτό το ελληνικό φαινόμενο, να παριστάνουμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες, είναι καταπληκτικό!".

Αιτιολογώντας την θετική του άποψη για τον ΧΥΤΥ στο Λίβα, ο κ. Κλαυδιανός υπενθύμισε πως σε κάθε έργο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εγκρίνονται περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί "ώστε να αίρονται ή να ελαχιστοποιούνται αυτές. Η μάχη λοιπόν, πρέπει να δίνεται για να εκτελούνται μεγάλα έργα, με μελέτες και όρους που δεν θα προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

"Δυστυχώς," κατέληξε, "εκείνο που διαπιστώνεται από την ανάγνωση των ονομάτων που υπογράφουν είναι, το ετερόκλητο του πράγματος και η πολιτική σκοπιμότητα...".