Συγκρατημένα αισιόδοξος και απόλυτα ρεαλιστής σε ότι αφορά  την οικονομική ανάκαμψη της χώρας δήλωσε στην zantepress24 το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ζακύνθου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Κλαυδιανός.


Με αφορμή και την διαγραφή των δύο βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη, ο κ. Κλαυδιανός μίλησε στην εφημερίδα μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την εκτίμηση του για το κρίσιμο 6μηνο που είναι μπροστά μας.

Σε ότι αφορά το θέμα της διαγραφής των δύο βουλευτών, ο κ.Κλαυδιανός απέφυγε να σχολιάσει την δήλωση του βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή, περί πρωτοφανής κίνησης της Αριστεράς, και ανάφερε:

"Στην Δημοκρατική Αριστερά δεν προβλέπεται η διαγραφή. Οι δύο βουλευτές απομακρύνθηκαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα αλλά παραμένουν στο κόμμα.

Η όλη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει μπορεί, νομίζω, να συνοψιστεί στο σχόλιο που έκανε ο Σπύρος Λυκούδης: Ησυχάσαμε και εμείς και... αυτοί!

Το τελευταίο διάστημα οι δύο τους βρίσκονταν σε συνεχή και απόλυτη αντιπαράθεση με τις δημοκρατικές και ομόφωνες αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ. Ενώ με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα αποφάσιζε κάτι, εκείνοι πήγαιναν αντίθετα. Η κατάσταση άρχισε να εκφυλίζεται όταν σε βασικά ζητήματα επιλογών ήταν και οι δύο εκτός της λογικής της Δημοκρατικής Αριστεράς οπότε και η διαγραφή τους ήταν δεδομένη".

Για το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ και τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ο κ. Κλαυδιανός επισήμανε τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και των δύο "στον χειρισμό της υπόθεσης".

"Μπορούσαν, σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο, να φέρουν στο ελληνικό κράτος πολλά χρήματα εάν αξιοποιούσαν σωστά την λίστα Λαγκάρντ αλλά, έκαναν ότι μπορούσαν για το ΑΝΤΙΘΕΤΟ, όταν παράλληλα έκοβαν μισθούς και συντάξεις από τους ... συνήθεις ύποπτους!

Όταν διαπιστωθεί ότι σβύστηκαν από τη λίστα ονόματα συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, τότε οι πολιτικές ευθύνες μπαίνουν σε διαφορετική βάση αφού, έτσι φαίνεται ότι υπήρχε κίνητρο στο να θέλει να την κρύψει. Όπως και να έχει, εάν προκύψουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, είτε για τον Παπακωνσταντίνου, είτε για τον Βενιζέλο ή οποιονδήποτε άλλον, θα είμαστε και πάλι οι πρώτοι που θα τον παραπέμψουμε!".

Με αφορμή το εν λόγω γεγονός αλλά και την γενικότερη αντιμετώπιση φοροφυγάδων, ο κ. Κλαυδιανός σημείωσε πως "έστω και με αργά βήματα, σήμερα αλλάζουν τα πράγματα".

"Για πρώτη φορά, σήμερα καλούνται άτομα που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να δώσουν εξηγήσεις. Σήμερα οδηγούνται στην φυλακή φοροφυγάδες, γίνεται κάτι, έστω και λίγο και θεωρούμε πως και η δική μας συμμετοχή στην κυβέρνηση έχει συμβάλλει στο να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση. Σαφώς και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη αλλά, και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο -που έχει κυρίαρχο στόχο την πάταξη των μεγαλοφοροφυγάδων- εμείς θα παλέψουμε για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για όλους τους πολίτες".

Ερωτηθείς από την zantepress24 για την θέση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στις τραγικές επιπτώσεις που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού (ανεργία, αυτοκτονίες, χιλιάδες άστεγοι, μηδενική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, μηδενική ρευστότητα κλπ) την στιγμή που θα πρέπει να επικροτούμε την κυβέρνηση που αποφάσισε (μάλλον) να πιάσει φοροφυγάδες και να ελέγξει πολιτικούς, ο κ. Κλαυδιανός δεν αρνήθηκε την θλιβερή πραγματικότητα...

"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όσα περιγράφεται είναι αλήθεια, και ίσως και χειρότερα....

Θα δανειστώ όμως κάτι που είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούα στον Τσίπρα: Δεν υπάρχει λόγος να περιγράφεται την σημερινή κατάσταση, σημασία έχει να την αλλάξετε!

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχουν οι δυνατότητες, όχι μόνο πλέον από τους ξένους που έκαναν και κάνουν ότι μπορούν, αλλά από εμάς. Η μπάλλα είναι στο γήπεδο μας τώρα! Αν σαν χώρα αξιοποιήσουμε τα δεδομένα, μπορούμε να παμε μπροστά.

"Φυσικά," πρόσθεσε, "κάτι τέτοιο ΔΕΝ θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, θα χρειαστεί χρόνος και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να μην δίνουμε φρούδες ελπίδες στους πολίτες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ευθύνες. Εάν καταφέρει ορισμένα πράγματα, για παράδειγμα να προωθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, την ανασυγκρότηση της Δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας και να προχωρήσει στην ανάπτυξη μέσω και του ΕΣΠΑ, τότε μπορεί να υπάρξει -σταδιακα πάντα- αλλαγή.

Εμείς εστιάζουμε και πιέζουμε την κυβέρνηση να ενισχύσει τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Εξαγγέλθηκαν χθες κάποια προγράμματα για 5μηνη απασχόληση ανέργων, γίνονται προτάσεις στη ΔΕΗ για να ανακουφιστούν οι πολίτες, αναγνωρίζω ότι δεν είναι αρκετά αλλά γίνονται προσπάθειες και με την αλλαγή του κλίματος ευελπιστώ πως θα αρχίσει η αναπτυξιακή πορεία. Όλα θα κριθούν το επόμενο 6μηνο...".