Σοβαρές ευθύνες στην σημερινή Δημοτική αρχή καταλόγισε για την εξέλιξη που είχε ο ΧΥΤΑ ο κ. Αντώνης Κασσιμάτης, εκπρόσωπος της  Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου.

Μιλώντας στην zantepress24, ο κ. Κασσιμάτης τόνισε ότι η κατολίσθηση που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ δεν προσφέρεταιι για εκμετάλλευση από καμία πλευρά αλλά, ούτε δικαιώνουν τις επιλογές του Δήμου και του ΦΟΣΔΑ για κατασκευή ΧΥΤΥ στον Λίβα αφού, όπως τόνισε, αποδείχθηκε πως η Δημοτική αρχή ΔΕΝ έκανε όσα είχε δεσμευτεί για την σωστή αποκατάσταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής και σε καμία περίπτωση, "δεν μπορεί σώνει και καλά να επιβληθεί μία λάθος επιλογή χώρου γιατί δεν κάναμε όσα έπρεπε και ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει!".

- Είναι γνωστό από  την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο -και όχι μόνο- ότι έχει υπάρξει σωρεία παραλείψεων, ολιγωριών και παρανομιών στην λειτουργία του κορεσμένου ΧΥΤΑ. Εχει επισημανθεί από την Ε.Ε. από το 1989 και είναι γνωστό ότι λειτουργούσε από το 2007 έως το ΄11 χωρίς άδεια λειτουργίας, πρόσθεσε ο κ. Κασσιμάτης.

- Το 2011 όμως με απόφαση της κυβέρνησης - παρά τα προβλήματα που υπήρχαν- επεκτάθηκε η άδεια λειτουργίας ΧΩΡΙΣ όμως να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες διευθετήσεις στο χώρο για να λειτουργεί με ασφάλεια! Το ερώτημα όμως- και εδώ μπορεί κανείς να εντοπίσει ευθύνες της παρούσας Δημοτικής αρχής- είναι ότι ΔΕΝ προχώρησαν με μια πολιτική μείωσης των απορριμμάτων. Εάν είχαν εφαρμόσει το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, εάν είχε προχωρήσει το Εργοστάσιο Επεξεργασίας, η ανακύκλωση, η διαλογή, θα είχαμε μικρότερο όγκο επεξεργασμένων, το τονίζω, απορριμμάτων και σήμερα, που έχει λήξει η ζωή του ΧΥΤΑ, θα είχαμε λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα!

-Ότι ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει είναι δεδομένο αλλά, συμπλήρωσε, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη μεταφροντίδα ώστε να ΜΗΝ εγκαταλείψουμε τα σκουπίδια στο χώρο, να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και, φυσικά, όχι επειδή πρέπει να κλείσει να πάμε τα σκουπίδια οπουδήποτε!

Ο κ. Κασσιμάτης επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο επιλογής χώρου για τον ΧΥΤΥ (πχ, σχετικές μελέτες από Πανεπιστημιακό ίδρυμα) και υπογράμμισε πως ότι συνέβει στον ΧΥΤΑ, "ΔΕΝ δικαιολογεί την επιλογή του Δήμου, αντίθετα, αναδεικνύει την ολιγωρία του ως προς την εφαρμογή Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων!".