ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ο επερχόμενος δήμαρχος Ζακύνθου κ. Νικήτας Αρετάκης,  με αφορμή το πολυσυζητημένο θέμα των έργων  που αφορούν, τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ΛΙΒΑ  και μετά τις ενστάσεις, του κ.Διονύση Τουρκάκη (Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ζακύνθου), όπως αυτές αποτυπώνονται, με ανάρτηση του, κάτω από δημοσίευμα της ZantePress24, και οι οποίες αφορούσαν τις επισημάνσεις του επερχόμενου Δημάρχου για το συγκεκριμένο θέμα, του απαντά...

-Ακολουθεί η ανάρτηση του κ.Τουρκάκη (Δ/ντης Τεχνικών Υπηρεσιών), με τις διαπιστώσεις και επισημάνσεις του και η απάντηση του νεοεκλεγέντα Δημάρχου κ. Νικήτα Αρετάκη
 
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ:
 
Θα ήθελα ως προϊστάμενος της
Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσίων του Δήμου Ζακύνθου
να ξεκαθαρισθούν τα κάτωθι :
 
  1. στην ανακοίνωση αναφέρεται ".... Στην προμελέτη αυτή περιελήφθη εκ των υστέρων με πρόταση και ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, προφανώς μετά από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, να γίνει με τον ίδιο διαγωνισμό και η ανάθεση λειτουργίας του εργοστασίου δια 5 έτη αντί συνολικού τιμήματος 8.741.246,08 € στον ίδιο εργολάβο και με προαίρεση μάλιστα επί πλέον 3 ετών με το επί πλέον αναλογούν ποσό τιμήματος...."
Επί των ανωτέρω παρακαλούμε τον κ. Δήμαρχο όπως
  1. Δώσει στην Δημοσιότητα την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας να γίνει με τον ίδιο διαγωνισμό και η ανάθεση λειτουργίας του εργοστασίου δια 5 έτη αντι συνολικού τιμήματος 8.741.246,08 € στον ίδιο εργολάβο και με προαίρεση μάλιστα επί πλέον 3 ετών με το επί πλέον αναλογούν ποσό τιμήματος
  2. Να προσδιορίσει την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ζακύνθου επί των ανωτέρω
  3. να προσδιορίσει ποιος με ποιο τρόπο σε ποιον και πότε η δημοτική αρχή παρενέβη και υπέρ ποιου και ποια η βλάβη για τον Δήμο Ζακύνθου
  4. στην ανακοίνωση αναφέρεται "....Είναι προφανές και μόνο ένας που δεν θέλει να καταλάβει δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει γίνει η κομπίνα, επιστήμη...." παρακαλούμε όπως διευκρινιστεί επακριβώς εάν αυτή η φράση αναφέρεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ζακύνθου ή και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ζακύνθου.
 
Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι η διαλεύκανση τυχόν παρερμηνειών που μπορεί να έχουν γίνει και οι οποίες μας εμπλέκουν και αφορά μόνο το σκέλος της ανακοίνωσης που αφορά την Τεχνική Υπηρεσία της οποίας είμαι προϊστάμενος.
 
Η υπηρεσία μας το τελευταίο 8 μηνο έχει εντάξει έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30.000.000,00 € με προσωπικό 10 ατόμων μηχανικών και διοικητικών ενώ έχει υποβάλει προτάσεις σε προγράμματα και αναμένει νέες εντάξεις διαχειριζόμενη την καθημερινότητα του Δήμου Ζακύνθου κάνοντας ένα συνεχή αγώνα με πενιχρά μέσα και προσωπικό. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο από οποιονδήποτε αλλά θα παρακαλούσαμε όποιον έχει να καταλογίσει οτιδήποτε στην υπηρεσία μας να το κάνει με στοιχεία.
Αναμένοντας τις απαντήσεις ενημερώνουμε ότι ήδη έχουμε ενημερώσει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργζομένων του Δήμου Ζακύνθου βάσει του άρθρου 2 και 3 του καταστατικού του Συλλόγου και περιμένουμε την απόφαση του ενώ επιφυλασόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας.
 
Με
Τιμή
Ο Αν. Προϊσταμενος Διεύθυνσης
Τεχνικών Υπηρεσιών
 
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ
ΜΗΧ. Τ.Ε.
 
 
 
ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ:
Ευχαρίστως αποδέχομαι τις ενστάσεις του κυρίου Τουρκάκη και συνοπτικά απαντώ.
  1. Η μελέτη του έργου στον ΛΙΒΑ που συνετάχθη από τον κύριο Φραντζή το 2017 δεν περιείχε πρόταση λειτουργίας του εργοστασίου από τον ίδιο εργολάβο.
  2. Ο ίδιος ο κύριος Τουρκάκης μου είπε προφορικά ότι ο Δήμος προσέθεσε στο διαγωνισμό την λειτουργία του εργοστασίου.
  3. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου τον Μάρτιο του 2019 συνέταξε νέο προϋπολογισμό τουέργου δύο χρόνια μετά την σύνταξη της μελέτης με μοναδικό σκοπό να προσθέσει στον διαγωνισμό την λειτουργία του εργοστασίου αρχικώς σε 8 χρόνια και τελικά σε 5 χρόνια από τον ίδιο εργολάβο. Ο προϋπολογισμός έστω και με υποθετικές παραδοχές που κάνει υπολογίζει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων με τον ΦΠΑ σε 72.40€ ανά τόνο, δηλαδή περίπου 50% περισσότερο από όσο πληρώνεται σήμερα η εταιρεία στον ΛΙΒΑ. Δέχεται αυθαίρετα ότι η ποσότης των προς διαχείριση απορριμμάτων είναι 24.147,08 τόνοι και δημοπρατεί την λειτουργία του εργοστασίου όχι με την ανά τόνο επιβάρυνση αλλά με συνολικό κόστος 8.741.246,08€ δηλαδή 1.748.249,20€ τον χρόνο.
Τούτο προφανώς είναι εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου και δίνει την δυνατότητα στον εργολάβο να διεκδικήσει ανεξάρτητα της ποσότητος που διαχειρίζεται το κατά τον προϋπολογισμό κόστος λειτουργίας. Οπότε όσο καλύτερη διαλογή επιτυγχάνουμε τόσο περισσότερα θα κερδίζει ο εργολάβος. Η τιμή 72.40€ ανά τόνο όπως και η μεθόδευση της λειτουργίας από τον ίδιο εργολάβο είναι αυθαίρετη, περιβάλλεται από έναν ατεκμηρίωτο επιστημονικό μανδύα προϋπολογισμού δια τούτο αναφέρω ότι η κομπίνα έγινε επιστήμη. Ο προϋπολογισμός αυτός έχει υπογραφεί δια την σύνταξη από αρχιτέκτονα μηχανικό, δια την έγκριση από μηχανικό Τ.Ε. και δια την θεώρηση από τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας κύριο Τουρκάκη μηχανικό Τ.Ε. Και οι τρείς γνωρίζουν ότι δεν έχουν την εμπειρία και είναι αναρμόδιοι βάση της κατηγορίας και δυνατότητας των πτυχίων τους να συντάσσουν και να υπογράφουν ειδικές μελέτες αυτού του ύψους του προϋπολογισμού.
Πρέπει ο κύριος Τουρκάκης να ρωτήσει αυτόν που πραγματικά συνέταξε τον προϋπολογισμό δια όσα δεν απαντούνται με την παρούσα διότι αυτός ο συντάξας γνωρίζει πολύ περισσότερα και καλύτερα από εμένα.
Όσον αφορά το νόμιμο συμφέρον που επικαλείται ο κύριος Τουρκάκης να είναι βέβαιος ότι θα το εξασφαλίσω ως δήμαρχος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου όπως και όλων των υπαλλήλων λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν την προσφορά τους στην υπηρεσία.
Όσον αφορά την προσφυγή του στον σύλλογο υπαλλήλων του Δήμου νομίζω ότι τους συναδέλφους του θα έπρεπε να τους σκεφτεί όταν ελέω δημάρχου τους παρέκαμπτε στην ιεραρχία και όχι τώρα που η νέα δημοτική αρχή θα είναι για όλους εγγύηση αξιοκρατίας, νοικοκυρέματος του Δήμου και προκοπής δικής τους και των παιδιών τους.
Η απάντησή μου αυτή δίνεται δημοσίως ύστερα από την πρόκληση του αναπληρωματικού προϊσταμένου της διεύθυνσης των τεχνικών υπηρεσιών η παρουσία του οποίου σηματοδοτεί την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου και δεν έχω σκοπό να συνεχίσω τέτοιες τακτικές. Δια τούτο παρακαλώ τον κύριο Τουρκάκη να παραδώσει αν υπάρχουν και δεν έχουν χαθεί 136 φακέλους που ο καθένας αφορά και ένα ακίνητο του Δήμου και τους οποίους δεν παρέδωσε όταν έγινε προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών στη διάδοχό του στο τμήμα της δημοτικής περιουσίας όπως η ίδια ισχυρίζεται.
Επίσης να παραδώσει τα κλειδιά ακινήτων του Δήμου στην Αθήνα που κανείς δεν γνωρίζει ποιος τα διαχειρίζεται. Επιπλέον να παραδώσει και το πρακτικό παραδόσεως των ακινήτων από την προηγούμενη δημοτική αρχή ώστε να γίνει δυνατή η υπογραφή του νέου πρακτικού.
Παρακαλείται επίσης να μεριμνήσει ώστε να συνταχθεί πρακτικό παράδοσης – παραλαβής και να υπογραφή από τη νέα δημοτική αρχή των μηχανημάτων του Δήμου συνοδευόμενο από το αντίστοιχο πρακτικό που συνήφθει με την προηγούμενη δημοτική αρχή και από την κατάσταση των αγορασθέντων μηχανημάτων κατά την παρούσα δημαρχιακή θητεία με το ύψος αγοράς εκάστου. Αυτό το πρακτικό θα υπογραφεί 30/8/2019. Εξυπακούεται ότι χωρίς αυτά δεν είναι δυνατή η παραλαβή των μηχανημάτων του Δήμου από την νέα δημοτική αρχή
Νικήτας Αρετάκης