ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ


Το ΕΘΠΖ απαντά σε δημοσίευμα της ZantePress24

Προς: Ιστοσελίδα zantepress24.gr
           Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Θέμα:  Ενημέρωση  για  το  θέμα  της  αργίλου  “Γλίνα”  και  το  καθεστώς  Προστασίας  της
            Παραλίας  Ωοτοκίας  Γέρακα  -  Βασιλικού  εντός  του  Εθνικού  Θαλάσσιου  Πάρκου
            Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ)
Αξιότιμοι κύριοι,
Περιηγούμενοι στην ιστοσελίδα σας, διαβάσαμε για τις  “5 ελληνικές παραλίες με
άργιλο  ιδανικές  για  φυσικό  σπα”,(http://www.zantepress24.gr/index.php/tourist/21988)
μεταξύ των οποίων με μεγάλη μας έκπληξη, συμπεριλάβατε και την Παραλία Ωοτοκίας του                                                                                                     Γέρακα στο Βασιλικό Ζακύνθου, η οποία βρίσκεται εντός του Ε.Θ.Π.Ζ. και στην οποία όντως                                                                                               υπάρχουν φυσικοί σχηματισμοί αργίλου.
 
Θα θέλαμε, ωστόσο, να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το Π.Δ 906/Δ’/1999 η
Παραλία  του  Γέρακα,  προστατεύεται  από  την  μια  άκρη  έως  την  άλλη,  τόσο  λόγω  της
ωοτοκίας της Caretta caretta που λαμβάνει χώρα, όσο και για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη
παραλία  ανήκει  στη   Χερσαία  Περιοχή  Π2   η  οποία  χαρακτηρίζεται  ως Περιοχή
Προστασίας  της  Φύσηςμε  κύριο  Στόχο  Διαχείρισης  τη  «….διατήρηση  του  βιοτόπου
αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας, την προστασία των φυσικών σχηματισμών και τη
διατήρηση της αισθητικής αξίας του τοπίου»  (Άρθρο 4, παράγραφος 5, Π.Δ. 906/Δ’/1999).
Κατά συνέπεια, προστατεύονται και οι φυσικοί σχηματισμοί αργίλου που βρίσκονται στις δυο
άκρες  της  παραλίας,  καθ’  ότι  αποτελούν  Γεωλογικό  Μνημείο  της  Φύσης, από  το  οποίο
απαγορεύεται  ρητά η  αφαίρεση  οποιασδήποτε  διάστασης  κομματιών  για  οποιαδήποτε
χρήση και κατ’ επέκταση για φυσικό «σπα».
Επιπλέον, απαγορεύεται ρητά η διέλευση επισκεπτών από τις κοινά ονομαζόμενες
Γλίνες”, ιδιαίτερα στο Ανατολικό Τμήμα της Παραλίας (βλέπετε συνημμένες Φωτογραφίες),
διότι  υπάρχει  σοβαρός  κίνδυνος  κατολισθήσεων  προκαλούμενες  από  φυσικά  φαινόμενα
(αυξομειώσεις θερμοκρασίας,  σεισμική δραστηριότητα, κλπ.),  οι  οποίες κατολισθήσεις  δεν
δύναται  να  προβλεφθεί  πότε  θα  εκδηλωθούν.  Ήδη  το 2019,  έγινε  ένα  κρούσμα
κατολίσθησης  στην  Ανατολική  πλευρά  του  Γέρακα,  χωρίς  ευτυχώς  καμία  συνέπεια  στη
σωματική ακεραιότητα επισκεπτών της Παραλίας. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι ο Φορέας
Διαχείρισης  του  Ε.Θ.Π.Ζ,  σηματοδοτεί  εδώ  και  πολλά  χρόνια  τη  συγκεκριμένη  περιοχή
σχετικά  με  τον  κίνδυνο  κατολισθήσεων,  ενώ  ταυτόχρονα  παρέχει  προφορική  ενημέρωση
στους επισκέπτες και παρακαλούμε για  τη δική σας συμμετοχή, παρέχοντας  τη σωστή
ενημέρωση   επί  του  θέματος  και  συμβάλλοντας  στην  προστασία  της  σωματικής
ακεραιότητας των επισκεπτών.
 
Όπως εξ’ άλλου είναι γνωστό,  “ο σωστός επισκέπτης είναι ο σωστά ενημερωμένος επισκέπτης”, ο οποίος απολαμβάνει τις διακοπές του, σέβεται τον τόπο των διακοπών του και επιστρέφει υγιής στη χώρα του.
 
Συνεπώς  και  σύμφωνα  με  τα  προαναφερόμενα,  σας  παρακαλούμε   όπως
αφαιρέσετε τη  δεύτερη  παράγραφο  του  δημοσιεύματος  που  αφορά  στην  περιοχή  του
Γέρακα και αναφέρεται στην άργιλο, ή  να δώσετε τη σωστή ενημέρωση ή και ακόμα να   μην συμπεριλάβετε καθόλου το Γέρακα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα εφόσον υφίσταται η ρητή απαγόρευση της χρήσης αργίλου.
Τέλος,  σας  υπενθυμίζουμε  ότι  σχετικά  με  το  γενικό  καθεστώς  που  ισχύει  στην παραλία του Γέρακα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο και την επίσκεψη τους, όπως κάθε καλοκαίρι, από τις 07.00 π.μ έως τη δύση του ηλίου, εφόσον μετά τη δύση αρχίζει η διαδικασία της ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του
Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ.


 Ακολουθεί η ρητή απαγόρευση  για τη προσέλευση από του Ε,Θ.Π.Ζ….
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -  Ε.Θ.Π.Ζ-
 
ΦΥΣΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΓΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΩΟΤΟΚΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ;
 
Περιηγούμενοι σε διάφορες ιστοσελίδες, διαβάσαμε για τις “Ελληνικές παραλίες με άργιλο ιδανικές για φυσικό σπα ή για λασπόλουτρο” και διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των παραλιών που αναφέρονται σε αυτές, με μεγάλη μας έκπληξη, έχει συμπεριληφθεί και η Παραλία Ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας του Γέρακα στο Βασιλικό Ζακύνθου, η οποία βρίσκεται εντός του Ε.Θ.Π.Ζ. και στην οποία όντως υπάρχουν φυσικοί σχηματισμοί αργίλου, κοινά αποκαλούμενοι ως “Γλίνες”.
Θα θέλαμε, ωστόσο, να ενημερώσουμε τους επισκέπτες και  τους κατοίκους της Ζακύνθου ότι, σύμφωνα με το Π.Δ 906/Δ’/1999, η Παραλία Ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας του Γέρακα προστατεύεται από την μια άκρη έως την άλλη, τόσο λόγω της ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta που λαμβάνει χώρα, όσο και για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραλία ανήκει στη Χερσαία Περιοχή Π2 η οποία χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Προστασίας της Φύσηςμε κύριο Στόχο Διαχείρισης τη «….διατήρηση του βιοτόπου αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας, την προστασία των φυσικών σχηματισμών και τη διατήρηση της αισθητικής αξίας του τοπίου» (Άρθρο 4, παράγραφος 5, Π.Δ. 906/Δ’/1999). Κατά συνέπεια, προστατεύονται και οι φυσικοί σχηματισμοί αργίλου που βρίσκονται στις δυο άκρες της παραλίας, καθότι αυτοί οι σχηματισμοί αποτελούν Γεωλογικό Μνημείο της Φύσης, από το οποίο απαγορεύεται ρητά η αφαίρεση οποιασδήποτε διάστασης κομματιών για οποιαδήποτε χρήση και κατ’ επέκταση για χρήση ως φυσικό «σπα». 
Επιπλέον, στα πλαίσια της εφαρμογής Διαχειριστικών Μέτρων Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών που εφαρμόζει ο Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. στη συγκεκριμένη Παραλία Ωοτοκίας απαγορεύεται ρητά η διέλευση επισκεπτών στην περιοχή των “Γλινών”, ιδιαίτερα στο Ανατολικό Τμήμα της Παραλίας (βλέπετε συνημμένες Φωτογραφίες), διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων προκαλούμενες από φυσικά φαινόμενα (αυξομειώσεις θερμοκρασίας, σεισμική δραστηριότητα, κλπ.), οι οποίες κατολισθήσεις δεν δύναται να προβλεφθεί πότε θα εκδηλωθούν. Ήδη το 2019, καταγράφηκε ένα περιστατικό κατολίσθησης στην Ανατολική πλευρά της Παραλίας του Γέρακα, χωρίς ευτυχώς καμία συνέπεια στη σωματική ακεραιότητα επισκεπτών της Παραλίας. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ, σηματοδοτεί εδώ και πολλά χρόνια τη συγκεκριμένη περιοχή ενημερώνοντας τους επισκέπτες σχετικά με τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προφορική ενημέρωση από τους Φύλακες Περιβάλλοντος του Φ.Δ στους επισκέπτες.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε τόσο τα ΜΜΕ της Ζακύνθου όσο και τους επαγγελματίες-επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο και για τη δική τους συμμετοχή στα πλαίσια της ορθής πληροφόρησης, να παρέχουν τη σωστή ενημέρωση επί του θέματος συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία της σωματικής ακεραιότητας των επισκεπτών. Όπως εξ’ άλλου είναι γνωστό, “ο σωστός επισκέπτης είναι ο σωστά ενημερωμένος επισκέπτης”, ο οποίος απολαμβάνει τις διακοπές του, σέβεται τον τόπο των διακοπών του και επιστρέφει υγιής στη χώρα του.     
 
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σχετικά με το γενικό καθεστώς που ισχύει στην Παραλία Ωοτοκίας του Γέρακα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο και την επίσκεψή τους, όπως κάθε καλοκαίρι, από τις 07.00 π.μ έως τη δύση του ηλίου, εφόσον μετά τη δύση …. αφήνουμε την παραλία στις χελώνες ….. καθώς με την δύση του ήλιου αρχίζει η διαδικασία της ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta.
 Καθηγητής Δρόσος Ι. Κουτσούμπας
                Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών 

Να σημειώσουμε παρόλα αυτά , ότι μας προκαλεί πραγματικά και εμάς μεγάλη έκπληξη, η «έκπληξη» που προκαλέσαμε στο ΕΘΠΖ, φιλοξενώντας ένα δημοσίευμα που μιλάει για την παρουσία άργιλου-γλίνας σε 5 περιοχές, ανάμεσα τους και ο Γέρακας - Βασιλικού Ζακύνθου.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η προστασία του περιβάλλοντος και ακόμη περισσότερο των προστατευόμενων ειδών, αντανακλά την άποψη, τη θέση μας και τη στάση ζωής μας, η οποία δρομολογείται από την οικολογική μας συνείδηση, σημαντική κληρονομιά των γονέων μας.