Με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης  « Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση » πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5/10 επίσκεψη-αυτοψία στο χώρο λειτουργίας της κινητής μονάδας  στην περιοχή “Λίβας” της Τ.Κ.  Γυρίου.  Στην επίσκεψη συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις  « Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση » και “ Ζάκυνθος με Φιλότιμο”, πολίτες μέλη των παρατάξεων και εκπρόσωπος του  Συλλόγου Προστασίας του «Βραχιώνα»

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκτιμήσει την λειτουργία και απόδοση των εγκαταστάσεων στο χώρο καθώς  και να σηματοδοτήσει την ανάγκη σταθερής παρακολούθησης από αιρετούς και ενεργούς πολίτες της τήρησης των περιβαλλοντικών και λοιπών όρων σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων. 

 Ακόμα κατά την διάρκεια της αυτοψίας έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο λειτουργίας της μονάδας και από τους εργαζόμενους στο χώρο, τους οποίους οφείλουμε να συγχαρούμε και ευχαριστήσουμε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους σε τραγικές συνθήκες εργασίας.

 Η συνολική εικόνα λειτουργίας και απόδοσης της κινητής μονάδας στα περίπου δύο χρόνια  που λειτουργεί  ( να σημειωθεί μάλιστα  ότι η αδειοδότηση  της είναι για 30 μήνες  )   είναι σημαντικά επιδεινωμένη  συγκριτικά με ανάλογη επίσκεψη μας προ 5μηνου στις εγκαταστάσεις.

 α) Η υπέρ- συσσώρευση των δεματοποιημένων απορριμάτων συνεχίζεται με εντονότερους ρυθμούς και η ανάγκη για επιπλέον αποθηκευτική επιφάνεια αυξάνεται αλματωδώς.  Σημαντική είναι πλέον η έκθεση του περιεχομένου των δεμάτων στο περιβάλλον, λόγω καταστροφής της προστατευτικής μεμβράνης.

β)  Η επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμάτων, που ο όγκος τους συνεχώς αυξάνει λόγω και της ελλιπούς ανακύκλωσης-διαλογής στην πηγή, τείνει να μετατραπεί ς σε κακής ποιότητας συμπίεση -δεματοποίηση.

γ)  Κρίσιμος εξοπλισμός στην “αλυσίδα παραγωγής” είτε είναι εκτός λειτουργίας είτε υπολειτουργεί,  ενώ το σύνολο του εξοπλισμού δοκιμάζεται στα όρια της αντοχής του από την έκθεση στο ύπαιθρο χωρίς στέγαστρο.   

δ) Σημαντική ποσότητα σύμμεικτων απορριμάτων μετά την υπαίθρια  εναπόθεση τους για επεξεργασία, συσσωρεύονται σε  ποσότητα μεγαλύτερη των 600-700 τόνων  με όρους  ανεξέλεγκτης διάθεσης τύπου χωματερής

ε) Η συνολική διάθεση των ομβρίων υδάτων- αποβλήτων στο χώρο λόγω 1) υπαίθριας εναπόθεσης-παραμονής των ανωτέρω σύμμεικτων απορριμάτων  και 2) της τεράστιας έκτασης που καταλαμβάνουν τα δεματοποιημένα και μερικώς εκτεθειμένα  στο περιβάλλον απορρίμματα,  είναι προβληματική

Οι παραπάνω συνθήκες λειτουργίας και απόδοσης της μονάδας όχι μόνο παραβιάζουν ουσιωδώς την Απόφαση Έγκρισης  Περιβαλλοντικών Όρων του έργου ( απόφαση Γ.Γ.Α.Δ. με α.π. 2598-16/3/2017  για την τροποποίηση της  αρ. πρωτ. 11715/12-11-2012 Απόφαση Γ. Γ. Α.Δ. Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων)    αλλά κυρίως χωρίς επείγουσες  παρεμβάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα  η κατάρρευση της είναι θέμα ολίγου χρόνου.

Τα ανωτέρω στοιχεία και παρατηρήσεις συζητήθηκαν  διεξοδικά κατά την σύσκεψη που ακολούθησε  στο πρώην Δημαρχείο Αλυκών, με εκπροσώπουςντου Συλλόγου Προστασίας του «Βραχιώνα» και του τοπικού διαμερίσματος Κατασταρίου.  

Αποφασίστηκε οι παρευρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι να αναλάβουν  ευρύτερη πρωτοβουλία στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου, για  συνάντηση με τον δήμαρχο κ Νικήτα Αρετάκη, ώστε να τεθεί συνολικά το πρόβλημα για άμεση λήψη μέτρων.