ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση των προσφύγων. Σα να μην έφτανε το γεγονός ότι τα προσφυγόπουλα στερούνται μόρφωσης, καθώς με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), η κυβέρνηση με απαράδεκτο τρόπο απομακρύνει μαθητές από τα σχολεία τους κλείνοντάς τους σε στρατόπεδα. Πρόσφατο άλλωστε είναι το παράδειγμα της βίαιης απομάκρυνσης των προσφυγόπουλων από το πρώην 5ο Λύκειο Αθήνας. Οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και κατόπιν σε στρατόπεδα στην Κόρινθο, στο Κιλκίς κι αλλού. Αρκετά από τα παιδιά αυτά, είχαν γραφτεί και πήγαιναν σε σχολεία των γειτονικών περιοχών. Τώρα, εκτός των άλλων, κινδυνεύουν να χάσουν το σχολείο και δυσκολεύει η συμμετοχή τους στην εκπαίδευση.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ, κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των προσφύγων με καταστολή, στρατόπεδα κλειστού τύπου και ενίσχυση των δυσκολιών για χορήγηση για το ασύλου. Ανάλογα κλιμακώνει και την επίθεση στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Πατάει γι’ αυτό στα «έργα και τις ημέρες» της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κινήθηκε στο πλαίσιο της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, με ενίσχυση της ενεργοποίησης των ΕυρωΝΑΤΟϊκών μηχανισμών, με μακροχρόνιο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις χώρες τους, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η τραγική κατάσταση στη Μόρια, το απαράδεκτο καθεστώς εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, στο οποίο πρέπει να μπει τέλος, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Τα νομοθετικά πλαίσια για όρους στην εγγραφή των προσφυγόπουλων στο σχολείο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (ΑΜΚΑ, κωδικοί taxis κλπ.) αξιοποιούνται από τη ΝΔ, που ορίζει και πρόσθετες δυσκολίες, ώστε να χτυπηθεί πιο αποφασιστικά το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση.
 
Χαρακτηριστικό της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει και η παρούσα κυβέρνηση είναι ότι στα σχολεία, έχει παγώσει φέτος τις εγγραφές των προσφυγόπουλων και έχει εγκρίνει την ίδρυση ελάχιστων τμημάτων υποδοχής με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων. Στον Ελαιώνα σταμάτησε τα λεωφορεία για τη μετακίνηση των παιδιών στα σχολεία. Εμποδίζει ακόμα και την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την εγκύκλιο για την απόκτηση ΑΜΚΑ.
 
Είναι τέτοια η απανθρωπιά της ΕΕ και των κομμάτων της που αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμα και αυτή τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία κυρώθηκε από το ελληνικό κράτος με το νόμο 2101/1992 και σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί, που βρίσκεται στη χώρα, έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο28). Το κράτος υποχρεούται να παίρνει όλα τα νομοθετικά διοικητικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων (άρθρο 4). 
 
Διεκδικούμε:
 
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, με δυνατότητα ισότιμης και πλήρους πρόσβασης στην υγεία και στην εκπαίδευση.
  • Τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς, να εκπαιδεύονται στα δημόσια σχολεία με τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων στήριξης και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών (τμήματα υποδοχής, αίθουσες κ.τ.λ.)
  • Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που θύματά τους είναι οι πρόσφυγες.
  • Όχι στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, να κλείσουν τα άθλια hotspots, να δοθούν χαρτιά για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς τις χώρες τελικού προορισμού, να επανενωθούν άμεσα οικογένειες που ζουν χωριστά.
  • Δωρεάν μεταφορά των παιδιών προς τα σχολεία φοίτησής τους.
  • Στέγαση μέσα στις πόλεις, ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Οι εκπαιδευτικοί  που διδάσκουμε στους μαθητές μας, στα παιδιά μας, την αλληλεγγύη, τον αγώνα για την ειρήνη, καταδικάζουμε αυτές τις αγριότητες και τις κραυγές. Καταδικάζουμε κάθε πολιτική που στερεί από τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους τα δικαιώματά τους. Εκφράζουμε την ουσιαστική αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.